Μουσικο «αλισβερισι» Θρακης και Μικρας Ασιας στο Αρχαιο Θεατρο Μαρωνειας

Μάγεψαν το κοινό οι Σωκράτης Σινόπουλος, Δημήτρης Σίντος, Σταμάτης Πασόπουλος και το Ντιλγκιρούδι

Το ηλιοβασίλεμα της περασμένης Παρασκευής μας βρήκε να αναμένουμε τη συνάντηση της  Θράκης με τη Μικρά Ασία, στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας.  Όσο ο ήλιος έδυε, ο κόσμος έφτανε σταδιακά στο θέατρο και όταν πια σκοτείνιασε, ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο Δημήτρης Σίντος, ο Σταμάτης Πασόπουλος και το Ντιλγκιρούδι κατέβηκαν  τα σκαλιά και έλαβαν θέσεις μπροστά απ’ τις ελιές που συνέθεταν το φυσικό σκηνικό της παράστασης.

Ένα πολυφωνικό και μελωδικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο

Με την πολίτικη λύρα «οδηγό», ξεκίνησε το ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο και τα όργανα άρχισαν να δίνουν κατευθύνσεις, βάζοντας το καθένα τη δική του πινελιά και συνθέτοντας στο σύνολό τους μια μουσική διαδρομή που μηδένισε τις αποστάσεις και κατήργησε τα σύνορα. Το μπαγιάν του Σταμάτη Πασόπουλου άφηνε άρωμα Θράκης και το λαούτο του Δημήτρη Σίντου, που άλλοτε εκτελούσε χρέη μπάσου κι άλλοτε κρουστού, συνόδευε και οδηγούσε την «Ανταλλαγή» με ρυθμούς και μελωδίες που εξίσωναν τις αποστάσεις. Πλάι στον Σωκράτη Σινόπουλο, καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς και το «Ντιλγκιρούδι», αποτελούμενο  από τέσσερις γυναικείες φωνές*, που δένουν με τον καλύτερο και πιο μελωδικό τρόπο μεταξύ τους, ακολουθούσαν το αλισβερίσι των οργάνων, «δίνοντας φωνή(-ες)» στις μελωδίες που διαδέχονταν η μία την άλλη.

Μουσικά χρώματα κι αρώματα κάτω απ’ τα αστέρια

Μέσα από πρωτότυπες συνθέσεις σαν βλαστάρια νέα, που βαστούν από ρίζες βαθειά χωμένες στη γη, το βράδυ της Παρασκευής μπλέχτηκε η μυρωδιά από «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα» με αρώματα από «Μενεξέδες και Ζουμπούλια», όσο η «Μηλίσω» και ο «Κωνσταντίνος ο μικρός» κατέβαιναν  απ’ τα Ανατολικά της Θράκης μέχρι τη Μαρώνεια και το όμορφο αρχαίο θέατρό της για να ανταμώσουν με τον Σωκράτη Σινόπουλο και το επιτελείο του, που γείωναν και απογείωναν το ακροατήριο.  

Εκεί λοιπόν στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, ο χρόνος σταμάτησε για λίγο κι ο χώρος είχε όριο τον ουρανό κι όλα τ’ αστέρια του μαζί  και η βραδιά πέτυχε τον σκοπό, που προλογίζοντας ανέφερε η κ. Χρύσα Καραδήμα, που δεν ήταν να πενθήσουμε, αλλά να αφουγκραστούμε τους ήχους, τις μουσικές και τα τραγούδια και να τα κρατήσουμε στην καρδιά μας ζεστά και ζωντανά!

* Το Ντιλγκιρούδι αποτελούν η Νατάσα Τσακηρίδου, η Ιωάννα Καλλέργη, η Λυδία Φουρτούνα, η Αναστασία Χατζηαποστολίδου και η Σαλονικιά Τσαντσάνη, που για προσωπικούς λόγους δεν παρευρέθη στην εκδήλωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.