Μηνυμα ειρηνης απο τον Φατιχ Κιρτορουν

Το έργο του Τούρκου Συγγραφέα, που έχει ασχοληθεί και με την προσφυγιά των Ελλήνων του Πόντου, παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Τμήματος Παρευξεινίων

Ξεκίνησε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Διαπολιτισμική επικοινωνία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης» που διοργανώνει το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών στην Κομοτηνή, το οποίο συνεχίζεται και σήμερα.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου εντάχθηκε και η παρουσίαση του έργου του Φατίχ Κιρτορούν, συγγραφέα-λογοτέχνη από την Τουρκία το πρωί της Παρασκευής.

Παρόλο που δεν πρόλαβε να πάρει τη βίζα, για να μπορέσει να παραστεί δια ζώσης στο συνέδριο, ο συγγραφέας μίλησε με τους φοιτητές μέσω του διαδικτύου για το έργο του, μέσα από το οποίο περνά η ελπίδα για ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών.

Αποτυπώνοντάς την ψυχή στο χαρτί

Όπως σημείωσε η Αντιπρόεδρος του Τμήματος κ. Μαρία Δημάση, ο κ. Κιρτορούν γεννήθηκε στο Γκιόρελε, μια κωμόπολη στον Πόντο μεταξύ Σαμψούντας και Τραπεζούντας, και μετακόμισε σε μικρή ηλικία στην Κωνσταντινούπολη.

Έχει δημοσιεύσει έργα και ποιητικές συλλογές, και παρά το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να τον έχουν μαζί τους σε αυτό το συνέδριο, ελπίζουν πως θα μπορέσει να έρθει την άνοιξη.

Κατά τη συζήτηση έγινε αναφορά και στο διήγημά του «Θάνατος και αποχωρισμός στο Γκιόρελε» το οποίο αναφέρεται και στον ξεριζωμό των Ρωμιών από την περιοχή εκείνη, το οποίο, σύμφωνα με την κ. Δημάση, έχει μια εσωτερική εστίαση, μια δωρικότητα, αντικειμενικό τρόπο να παρουσιάζει τα γεγονότα, ένα κείμενο που μεταφράστηκε από το Τμήμα και υπάρχει στο συλλογικό τόπο «Αναπαραστάσεις και αποχωρισμοί» που εκδόθηκε στη μνήμη της Μάρθας Πύλια, καθώς και το ποίημά του «Δυο χώρες στο Αιγαίο».

«Ο συγγραφέας στα κείμενά του πραγματεύεται θέματα ιστορικά και κοινωνικά. Είναι βαθιά πολιτικοποιημένος, και αποτυπώνει την ψυχή του με μια ευρύτητα γνώσεων, αντιλήψεων και συγκινήσεων» ανέφερε η κ. Δημάση.

Μηνύματα μέσα από τα πεζά και την ποίηση

Από την πλευρά του ο συγγραφέας, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση, σημείωσε πως η μία οπτική που υπάρχει, είναι πως είμαστε δυο λαοί που κοιτάμε στην ίδια θάλασσα. Αγαπάει πολύ το Αιγαίο, και χάρηκε που ένα από τα ποιήματα που χρησιμοποίησαν στο μάθημα αφορούσε αυτό, με τις αναφορές του στα ελαιόδεντρα, τους γλάρους και τις γυναίκες, και τους παραλληλισμούς τους.

Θεωρεί πως οι διαφωνίες μεταξύ των ανθρώπων, δεν λύνονται όταν δεν βρίσκονται κοινά σημεία επαφής, ενώ αυτά υπάρχουν, για αυτό γίνονται οι πόλεμοι, για αυτό υπάρχουν οι διαμάχες, για αυτό και οι λαοί είναι εχθροί μεταξύ τους.

Για αυτό και στο ποίημα του χρησιμοποιεί τους γλάρους, που δεν έχουν περιορισμούς από τα σύνορα αλλά ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. «Ελάτε όλοι μαζί να ενωθούμε για να κάνουμε να ζήσουν και τα ελαιόδεντρα, και οι γλάροι και εμείς» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.