«Ας μιλησουμε για την τεχνη» στην Σβουρα

«Επιστρέφει» η επιτυχημένη δράση παρουσιάσεων από την Ιστορικό Τέχνης και Μουσειολόγο Κική Χριστοδούλου

Σήμερα, Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου και ώρα 6:30 το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος κύκλος του προγράμματος «Ας μιλήσουμε για την τέχνη» που υλοποιείται στο καφέ – μπαρ «Σβούρα» με την συνεργασία της Ιστορικού Τέχνης και Μουσειολόγου κ.Κικής Χριστοδούλου.

Η σειρά των θεματικών αυτών συναντήσεων ξεκίνησε το 2017 με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών του καταστήματος κ.κ.Εύης Φλώρου και Κώστα Κωσταρέλη,  ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού τους εξανάγκασε σε μια ολιγόχρονη παύση.

Η έλευση του νέου έτους σηματοδότησε και την επανεκκίνηση του προγράμματος, η οποία τυπικά γίνεται σήμερα το απόγευμα με πρώτη θεματική «Ρομαντικός και εκλεκτισμός».

Η σημερινή δράση αποτελεί την εκκίνηση του νέου κύκλου ο οποίος όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Τρίτης, 9 Ιανουαρίου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κ. Χριστοδούλου θα διαρκέσει «παραδοσιακά» ένα ημερολογιακό έτος, με την εξαίρεση των τριών μηνών του καλοκαιριού, με μία προγραμματισμένη δράση ανά μήνα, επίσης εξαιρουμένου του Απριλίου όπου λόγω των εορτών του Πάσχα αλλά και των Ελευθερίων της Κομοτηνής, θα πραγματοποιηθεί και η δράση του Μαΐου.

Αφιερωμένος στον 19ο αιώνα ο φετινός κύκλος παρουσιάσεων

 Μέσα στον νέο κύκλο που ξεκινά όπως έκανε γνωστό η ίδια θα πραγματοποιηθούν θεματικές παρουσιάσεις, μονογραφίες, με φετινή θεματική τον 19ο αιώνα ο οποίος ξεκινά με τον ρομαντικό και τον εκλεκτισμό και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν και άλλα ρεύματα τέχνης. Γιατί ο 19ος αιώνας; Γιατί όπως εξήγησε η κ.Χριστοδούλου «είναι το αποτέλεσμα των προηγούμενων αιώνων στις νεότερες εποχές της τέχνης και αυτός που θέτει τις βάσεις για τον 20ο και 21ο αιώνα και ό,τι συμβαίνει στις ημέρες μας, άρα είναι ένα σημαντικός αιώνας – σταθμός για την παγκόσμια τέχνη».

Οι θεματικές συναποφασίζονται συνολικά για όλον τον χρόνο με την κ.Φλώρου, ώστε να είναι ενήμεροι και οι ενδιαφερόμενοι αλλά και να γίνεται η κατάλληλη προετοιμασία, ενώ στην επιλογή αυτών συμμετέχει και το κοινό που στο παρελθόν έχει κληθεί να καταθέσει τα ενδιαφέροντά του.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών η κ.Χριστοδούλου αναλαμβάνει την παρουσίαση της εκάστοτε θεματικής και εφόσον στο τέλος υπάρχουν απορίες ή ερωτήσεις αυτές απαντώνται.

Για τη συμμετοχή κάποιου δεν απαιτείται οποιαδήποτε γνώση της τέχνης, άλλωστε όπως ξεκαθάρισε η ίδια «ο σκοπός αυτών είναι ακριβώς να φέρει σε επαφή με βασικά στοιχεία ερμηνείας, ανάλυσης αλλά και χαρακτηριστικά γνωρίσματα καλλιτεχνών, ρευμάτων κ.ο.κ., κυρίως όσους δεν ξέρουν από τέχνη και θα επιθυμούσαν να μάθουν, ώστε στη συνέχεια αν και εφόσον το επιθυμούν να βρεθούν μέσα σε ένα μουσείο ή σε μια έκθεση και να είναι σε θέση, κατά το δυνατόν, να αναγνωρίσει αυτό που βλέπει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.