Μια εκδηλωση αφιερωμενη στο «πελαγος» της επιχειρηματικοτητας με «πλοηγο» τον Ηρακλη Γωνιαδη
Μια βραδιά αφιερωμένη στο παρόν αλλά και μέλλον της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, και όχι μόνο, αποτέλεσε η παρουσίαση του βιβλίου «Πλοηγός στα αχαρτογράφητα νερά της Επιχειρηματικότητας» του Ηρακλή Γωνιάδη, που έλαβε χώρα στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής στο πλαίσιο των δράσεων της με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράσει» και σε συνεργασία με τον Παρατηρητή της Θράκης και τις Εκδόσεις «Μπαρμπουνάκης».
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο οικονομολόγος και μέλος της αντιπροσωπείας του Ο.Ε.Ε. κ.Μενέλαος Μαλτέζος ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους ζητώντας να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, ενώ στη συνέχεια ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Ομότιμου Καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Γεώργιου Χατζηκωνσταντίνου ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν παρευρέθη.
Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου (σ.σ.: Ολόκληρη η εισήγηση βρίσκεται εδώ) ξεκίνησε τον χαιρετισμό του με αναφορά στην γνωριμία του με τον συγγραφέα, στις «τάξεις» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ, τόσο από την θέση του μεταπτυχιακού φοιτητή όσο και από τη θέση του διδάσκοντος στο Τμήμα αργότερα, κάνοντας λόγο για έναν εκ των «αξέχαστων» συνεργατών των πρώτων χρόνων ίδρυσής του.
Όπως εξήγησε στο βιβλίο του Ηρακλή Γωνιάδη κυριαρχούν τρεις βασικές έννοιες, αυτές της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, για να υπογραμμίσει πως «ο Ηρακλής Γωνιάδης χωρίς αναστολές ή υπεκφυγές, μιλά ξεκάθαρα για το νόημα της χρηστής Διοίκησης των επιχειρήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων που επιζητούν την προσωπική τους ικανοποίηση ως καρπό της προσωπικής τους εργασίας».
Με τον ίδιο να σπεύδει να προσθέσει στο παραπάνω τρίπτυχο τον όρο της διανεμητικής δικαιοσύνης, ως τον τρόπο η «κοινωνίας μας να είναι πιο δίκαια, και η πλοήγηση πιο απλή, αφού εργοδότες και εργαζόμενοι θα συμπλέουν αρμονικά σε μια ατελείωτη περιπέτεια δημιουργίας, φαντασίας και ονείρων» για να υπογραμμίσει κλείνοντας τους προβληματισμούς και τους πνευματικούς αγώνες του συγγραφέα στον χώρο των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την κριτική του θέση απέναντι στους «κρατικοδίαιτους μεγαλοσχήμονες», το πάθος του για τη διάχυση των καινοτομιών και την επιμονή του στο γεγονός ότι η αποτυχία αποτελεί γνώση και εφαλτήριο για νέο ξεκίνημα.
Ο επιχειρηματίας ως άλλος διευθυντής ορχήστρας κλασικής μουσικής
Τον λόγο έλαβε ακολούθως ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ κ. Κωνσταντίνος Χαζάκης (σ.σ.: Ολόκληρη η εισήγηση βρίσκεται εδώ), ο οποίος μίλησε για το έργο του Τμήματος τονίζοντας πως το ΔΠΘ είναι κοντά στην επιχειρηματικότητα, τόσο στο θεωρητικό ακαδημαϊκό του σκέλος όσο και στο πρακτικό, στεκόμενος στον νεοσυσταθέντα κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που ιδρύθηκε.
Η εισήγησή του αφορούσε σε πρακτικές πτυχές της επιχειρηματικότητας, αλλά και τα σημεία εκεί που την χαρακτηρίζουν στο σύγχρονο γίγνεσθαι. Ο ίδιος προσομοίασε τον επιχειρηματία με έναν διευθυντή ορχήστρας κλασικής μουσικής ο οποίος με το κάθε στραβοπάτημά του ή την κάθε λάθος κίνηση του χεριού του δίνει λάθος ερεθίσματα σε καταπληκτικούς μουσικούς, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι ο επικεφαλής μιας μπάντας τζαζ με προσαρμοστικότητα και ευελιξία ώστε μπροστά στο απρόσμενο να μπορέσει να αντιδράσει.
Ο κ. Χαζάκης παρέθεσε τα τέσσερα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να «πληροί» ένας επιχειρηματίας, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να είναι καλός συντονιστής των συντελεστών παραγωγής, να είναι διαχειριστής ρίσκου αλλά και της καινοτομίας τόσο στις διαδικασίες και τις ιδέες όσο και στα προϊόντα, χαρακτηρίζοντας την επιχειρηματικότητα ως μιας «συνεχής διαδικασία δοκιμής και λάθους».
Το βιβλίο του Ηρακλή Γωνιάδη, όπως τόνισε, αγγίζει όλες τις πτυχές οργάνωσης μιας εταιρείας, από την ιδέα και τον τρόπο που προωθείται το καινοτόμο της προϊόν, το επιχειρησιακό πλάνο και το χρηματοοικονομικό πλαίσιο και όλα αυτά μέσα από περιπτωσιολογικές μελέτες, που καθιστούν το βιβλίο πολύ σημαντικό, ειδικά για τους οικονομολόγους. Ένα βιβλίο που, όπως επεσήμανε, «μας δίνει μια καλή εικόνα της πραγματικότητας, του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος, της επιχειρησιακής στρατηγικής και του τρόπου με το οποίο χαράσσεται η καινοτομία» τονίζοντας πως αναφέρεται επίσης και στο πώς μπορεί κανείς να διαχειριστεί μια επιχείρηση σε περίπτωση κρίσης.
Ένα βιβλίο «συνοδοιπόρος» για όσους βρίσκονται ή σκέφτονται να μπουν στο «πέλαγος» της επιχειρηματικότητας
Ακολούθησε η τοποθέτηση του Δικηγόρου κ. Πόλυ Καρασαββίδη, ο οποίος υπήρξε μεταπτυχιακός φοιτητής του συγγραφέα. Ο κ. Καρασαββίδης μίλησε «από καρδιάς», όπως υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για ένα βιβλίο «συνοδοιπόρο» για όσους βρίσκονται ή σκέφτονται να μπουν στο «πέλαγος» της επιχειρηματικότητας αλλά και ένα βιβλίο για να διαχειριστεί και να διαπραγματευτεί κανείς την καθημερινότητά του.
Ο ίδιος στάθηκε στην αναλυτική αναφορά του συγγραφέα στους λόγους αποτυχίας μιας επιχειρηματικής ιδέας, μεταφέροντας το παράδειγμα των επιχειρήσεων και στην καθημερινότητα των πολιτών, για να καταλήξει λέγοντας πως το βιβλίο αυτό είναι ένας «συνοδοιπόρος για τον επιχειρηματία και τον κάθε έναν από εμάς μέσα στο πλαίσιο της καθημερινότητας του καθενός».
Το ανθρώπινο κεφάλαιο το σημαντικότερο στοιχείο μιας επιχείρησης
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας “2KProject” κ.Θάνος Βαφειάδης ο οποίος μίλησε για την αξία του ανθρώπινου κεφαλαίου μιας επιχείρησης στην πορεία της επιτυχίας της, αλλά και την οφειλή του κάθε επιχειρηματία να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως μέρος του κοινωνικού συνόλου στο οποίο επιχειρεί. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην έννοια της επιχειρηματικότητας ως μια διαδικασία που κάνει τον άνθρωπο οξυδερκή, διευρύνει τους ορίζοντές του κ.ο.κ. για να «απαντήσει» σε μερίδα της κοινωνίας που θεωρεί το επιχειρηματία εχθρό. « Ο επιχειρηματίας δεν είναι εχθρός, είναι εδώ για να προσφέρει και πάνω απ’ όλα οφείλει να είναι ανθρωπιστής» κατέληξε.
Τον λόγο έλαβε ακολούθως ο συγγραφέας, ο οποίος σχολίασε τα λεγόμενα των προαναφερθέντων, μιλώντας ωστόσο και για σταθμούς της δικής του επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής πορείας, για να τονίσει μεταξύ άλλων πως το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα 4 ετών συγγραφής αλλά και «μεράκι συμπύκνωσης 45 ετών».
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Κομοτηνής κ. Γιάννης Κυριαζής, ο λογιστής και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Λογιστών ν. Ροδόπης κ.Θεόδωρος Σαββάκης, ο κ.Δαμιανός Σταθάκης, η κ. Αθηνά Χατζηφωτίου κ.α.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.