Κρατουν ζωντανο το εθιμο του Σαγια οι Καππαδοκες

Χαράλαμπος Φαρασόπουλος: «Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να το κρατήσουμε και να το διατηρήσουμε όπως ακριβώς το είχαν οι πρόγονοί μας»

Αναβιώνει και φέτος το έθιμο του Σαγιά, που έφεραν οι Καππαδόκες από τις πατρογονικές τους εστίες και μεταφύτευσαν στην φιλόξενη γη της Ροδόπης, στο χωριό τους τους Ασκητές.

Για ακόμα μια φορά λοιπόν την παραμονή των Θεοφανείων, στις 5 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα εσπερινός με αρτοκλασία στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου ενώ στις 6 κάτοικοι και επισκέπτες θα συγκεντρωθούν στον χώρο μπροστά από την εκκλησία, όπου θα έχουν συγκεντρωθεί τα ξύλα που θα αποτελέσουν την καύσιμη ύλη της μεγάλης φωτιάς του Σαγιά.

Το έθιμο διοργανώνει για ακόμα μια χρονιά ο Σύλλογος Καππαδοκών& Μικρασιατών Νομού Ροδόπης «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» και ο Λαογραφικός Σύλλογος Ασκητών, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Καππαδοκών κ.Χαράλαμπο Φαρασόπουλο να μιλά στο Ράδιο Παρατηρητής για το έθιμο, τη σημασία που είχε για τους Καππαδόκες που ήρθαν στην περιοχή μας αλλά και διατηρεί για τους σημερινούς απογόνους τους, καθώς και για την προσπάθεια να διατηρηθεί, όπως όλα τα έθιμα της Καππαδοκίας, από το Σύλλογό τους.

Μια παράδοση που συνεχίζεται από γενιά σε γενιά

Το έθιμο προέρχεται από τα προχριστιανικά χρόνια, με την πυρά να έχει την έννοια της κάθαρσης, που προσαρμόστηκε από τους Καππαδόκες στην χριστιανική τους πίστη. «Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε Καππαδόκα και μη θα σας πει πως είναι καθαρά χριστιανικό έθιμο» σημείωσε.

Το έθιμο όμως προσαρμόστηκε και στη συνέχεια, μιας και στην Καππαδοκία δεν χρησιμοποιούσαν τα πουρνάρια όπως γίνεται τώρα αλλά έπαιρναν ό,τι παλιό και άχρηστο υπήρχε φτιαγμένο από ξύλο, όπως σκούπες, καρέκλες, έπιπλα και εργαλεία, που συγκεντρώνονταν και καίγονταν με τον ίδιο τρόπο.Εκεί φυσικά υπήρχαν πολλές εκκλησίες, και κάθε ενορία έκανε το δικό της έθιμο της πυράς, και υπήρχε ανταγωνισμός ποιος θα κάνει τη μεγαλύτερη φωτιά.

Κατά το άναμμα της πυράς γίνεται, όπως γινόταν και στην Καππαδοκία, πλειοδοτικός διαγωνισμός υπέρ του ναού και όποιος προσφέρει τη μεγαλύτερη ενίσχυση, αποκτά το προνόμιο να ανάψει τη φωτιά στα τέσσερα σημεία του σωρού και ο ιερέας ευλογεί το σωρό και τον εκλεκτό που θα ανάψει τη φωτιά.

Στη συνέχεια στήνονται κυκλικοί χοροί γύρω από τη φωτιά, που όμως πλέον φθίνουν, μιας και πολλοί από τους παλιότερους, που διατηρούσαν ζωντανό το έθιμο και την μνήμη του, φεύγουν από τη ζωή.

Παρόλα αυτά πλέον η γνώση περνά στις νεότερες γενιές, με τον κ. Φαρασόπουλο να τονίζει πως αυτός είναι και ο ρόλος του συλλόγου, να διατηρούν τα έθιμα και αυτά να έχουν συνέχεια.

«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να το κρατήσουμε και να το διατηρήσουμε όπως ακριβώς το είχαν οι πρόγονοί μας» σημείωσε, προσθέτοντας και το γαστρονομικό ενδιαφέρον της εν λόγω εκδήλωσης, αφού θα προσφερθούν διάφορα νηστίσιμα εδέσματα, όπως κουραμπιέδες και μπακλαβάς με σουσάμι, όλα συνταγές Καππαδοκίας.

Παράλληλες δράσεις με τον Σαγιά

Η επίσκεψη στον οικισμό θα ανταμείψει όποιους βρεθούν εκεί, μιας και πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό, ενώ η όλη εμπειρία ανταμείβει παιδιά και μεγάλους, τόνισε ο κ. Φαρασόπουλος.

«Όποιος επισκεφτεί το χωριό μας θα ανταμειφθεί ανάλογα» σημείωσε, και θα μπορεί να δει το λαογραφικό μουσείο που δημιουργείται στην περιοχή, και ελπίζουν πως θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Άστεγος ο Σύλλογος Καππαδοκών και Μικρασιατών Ροδόπης

Ο Σύλλογος Καππαδοκών και Μικρασιατών Ροδόπης αυτή τη στιγμή είναι πρακτικά άστεγος, καθώς υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από το κτίριο του Παλιού Τελωνείου που βρίσκεται μπροστά από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Κομοτηνής μιας και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας το ζήτησε πίσω για να το αξιοποιήσει οικονομικά.

Να θυμίσουμε πως η αντιπαράθεση με το Ταμείο ξεκίνησε από το 2017, όταν το Ταμείο ζήτησε την επιστροφή του κτιρίου, που είχε πάρει ο Σύλλογος δια παραχώρησης το 2007.

Ο Σύλλογος είχε παραλάβει το κτίριο σε κακή, κατάσταση, πραγματοποιώντας με δικά του έξοδα επισκευές και διορθώσεις σε αυτό, ώστε να είναι έδρα του Συλλόγου, με τα έργα να κρατούν μέχρι το 2011, και το συνολικό κόστος να φτάνει τις 100 χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Φαρασόπουλο, και παρά τις προσπάθειες του Συλλόγου, με παρεμβάσεις και προς το πολιτικό προσωπικό της περιοχής ώστε να βρεθεί μια λύση για να συνεχιστεί η στέγασή του σε αυτό, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Έτσι υπό την απειλή της επιβολής προστίμου από το ταμείο, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν, παρόλο που ο κ. Φαρασόπουλος ευχήθηκε να αξιοποιηθεί το κτίριο όπως ανέφερε το Ταμείο, με την στέγαση υπηρεσιών του Στρατού, παρόλο που είναι πολύ επιφυλακτικός για το αν αυτό θα συμβεί.

Αντίθετα φόβος του, όπως και όλων των μελών του Συλλόγου, είναι ότι δεν θα γίνεται τίποτα, και το κτίριο θα απαξιωθεί ξανά.

«Μακάρι να στεγαστούν υπηρεσίες του Στρατού, και θα θεωρήσουμε ότι δώσαμε δώρο στον στρατό ένα ανακαινισμένο κτίριο, στο οποίο ρίξαμε πόρους και προσωπική εργασία» τόνισε.

Ο Σύλλογος έχει αποχωρήσει από το κτίριο, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, ακόμα και χωρίς στέγη, θεωρεί όμως ότι θα μπορέσουν το επόμενο διάστημα να βρουν άκρη. Στο μεταξύ, συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.