Κοντα στη φυση…

Ένα δημιουργικό «επιστέγασμα» της παρουσίασης του βιβλίου της Λεύκης Σαραντινού, «Μια εικόνα, μια ιστορία – Δέκα και μία φανταστικές ιστορίες»

Η παρουσίαση του βιβλίου της Λεύκης Σαραντινού, «Μια εικόνα, μια ιστορία – Δέκα και μία φανταστικές ιστορίες» (εκδ. Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή 2021), που διοργανώθηκε το Σάββατο 2 Απριλίου στη Λέσχη Κομοτηναίων από τις εκδόσεις Παρατηρητητής της Θράκης και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «Χαρά και Δημιουργία» (βλ. σχετικό ρεπορτάζ εδώ), εκτός από την αναγνωστική του αξία και τα δεκάδες μαγευτικά ταξίδια που προσφέρει: στο φρουτο-λούνα παρκ, τη μαγευτική Τοσκάνη, στο βασίλειο του Καλόκαρδου, στον πλανήτη Αφροδίτη  κ.α., μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο δημιουργικής γραφής από γονείς και εκπαιδευτικούς, ώστε τα παιδιά να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, την εκφραστική και γλωσσική τους δεινότητα αλλά και να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές εκδοχές του γραπτού λόγου έτσι ώστε να είναι η ευκολότερη και η παραγωγή του.

Η πρακτική αυτή χρήση του βιβλίου έγινε πράξη και στην παρουσίαση, καθότι με το πέρας της, αφού οι μικροί θεατές εξέτασαν μία εικόνα του εικαστικού Ευστάθιου Γκεβρέκη, ξεκίνησαν να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, να σκαρφίζονται ήρωες, τόπους, χρόνους και να συνθέτουν τη δική τους μοναδική ιστορία, η οποία παρατίθεται ακολούθως:

Ήταν ένα Σάββατο πρωί. Ο Χαν-Τσιν, ένας έφηβος που αγαπούσε την ησυχία και τη φύση, βρισκόταν στο σπίτι του στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Ήταν στενοχωρημένος γιατί δεν είχε καθόλου δέντρα στην πόλη του, ούτε οξυγόνο και δεν του άρεσε καθόλου. Ήταν διαφορετικός από τους άλλους ανθρώπους.

Έφυγε λοιπόν κρυφά από το σπίτι του και πήγε σε ένα μακρινό νησί, με ένα καράβι που είχε φτιάξει μόνος του. Εκεί, μπόρεσε επιτέλους να κοιμηθεί επειδή είχε ησυχία.

Όσο κοιμόταν έβρεξε καταρρακτωδώς. Από τον αέρα σπόροι έπεσαν στο καπέλο που φορούσε και μετά τη βροχή φύτρωσε εκεί ένα δέντρο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, όταν ξύπνησε είδε πως ένα μικρό ποντίκι είχε έρθει να κοιμηθεί δίπλα του όσο εκείνος κοιμόταν. Το τάισε με σπόρους από το δέντρο και έγιναν έτσι οι καλύτεροι φίλοι.

Ύστερα, φύτεψε στη γη το δέντρο που είχε φυτρώσει στο καπέλο του κι από αυτό το δέντρο πήρε αργότερα κι άλλους σπόρους. Τους φύτεψε και έτσι φύτρωσαν κι άλλα δέντρα, ώσπου γέμισε όλο το νησί με αυτά. Έτσι, μπόρεσε από τα κλαδιά και τους κορμούς τους να φτιάξει ένα ξύλινο σπίτι και έμεινε τελικά εκεί για πάντα, για να είναι κοντά στη φύση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.