Ιστοριες τροφης και στερησης στη Δημοτικη Βιβλιοθηκη Κομοτηνης με «αφηγητρια» την Βασιλικη Κραββα

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του ΤΙΕ του ΔΠΘ «Καταναλώνοντας τον πολιτισμό: Διαδρομές κατανάλωσης, ιστορίες τροφής και στέρησης»

Από τους Μανόλη Βαρβούνη, Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, Ελένη Χατζή και Νάγια Δαλακούρα, με τη συμμετοχή των Πόλυ Λακάκη και Μεχμέτ Μουσταφά

Αφορμή για εκτενή συζήτηση σε σχέση με την έννοια της κατανάλωσης, για ιστορίες τροφής και στέρησης, καθώς και την προσέγγιση του πολιτισμού ως τρόπο θέασης, σκέψης, γνώσης και εμπειρίας αποτέλεσε το απόγευμα της Πέμπτης, 26 Ιανουαρίου η παρουσίαση του βιβλίου της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Βασιλικής Κράββα με τίτλο «Καταναλώνοντας τον πολιτισμό: Διαδρομές κατανάλωσης, ιστορίες τροφής και στέρησης».

Η συγγραφέας Βασιλική Κράββα, με την Ιωάννα Δεμιράκη του Βιβλιοπωλείου «Δημοκρίτειο», τη συντονίστρια της εκδήλωσης Αρχαιολόγο Νάγια Δαλακούρα και την εισηγήτρια της εκδήλωσης Επίκουρη Καθηγήτρια του ΤΙΕ του ΔΠΘ Νάντια Μαχά-Μπιζούμη

Στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής που φιλοξένησε την εκδήλωση ο εισηγητής και οι εισηγήτριες της παρουσίασης, καθώς και η συγγραφέας έδωσαν πλούσια «τροφή» για σκέψη σε όρους και έννοιες όπως η κατανάλωση αλλά και η σύνδεσή του με τον πολιτισμό, υπό τον συντονισμό της Αρχαιολόγου – Μουσειολόγου και, επίσης, συγγραφέα κ.Νάγιας Δαλακούρα.

Η αρχή έγινε με την εισήγηση του καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας και Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ κ. Μανόλη Βαρβούνη ο οποίος με τη βοήθεια της τεχνολογίας μίλησε στο κοινό για τη συνάδελφό του  συγγραφέα, ενώ αναφέρθηκε στη δομή και τα κεφάλαια του βιβλίου, «φυλλομετρώντας» και αναδεικνύοντας τμήματά του, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν από το ευρύ κοινό, εστιάζοντας και στις συνάξεις γύρω από το τραπέζι που εγγράφονται στον λαϊκό, παραδοσιακό πολιτισμό, υποδηλώνοντας και ενδυναμώνοντας τη σχέση μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Η κατανάλωση ως στάση και επιλογή 

Τον λόγο ακολούθως έλαβε η Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας του Τμήματος κ. Νάντια Μαχά-Μπιζούμη (σ.σ.: ολόκληρη η εισήγηση βρίσκεται εδώ), η οποία επικέντρωσε την τοποθέτησή της όπως εξήγησε σε ιστορίες τροφής και στέρησης, μέσα από διαδρομές κατανάλωσης, όπως ακριβώς προσεγγίζονται στο βιβλίο της κ.Κράββα.

Σύμφωνα με την ίδια «η κ. Κράββα στηριγμένη πάντα στο εθνογραφικό υλικό της, και με εργαλείο της τα θεωρητικά όπλα της επιστήμης της, καταθέτει τις θεωρητικές και μεθοδολογικές προτάσεις της στη μελέτη της κατανάλωσης και της τροφής, όχι μέσα από έναν ξύλινο αποστεωμένο ακαδημαϊκό λόγο, αλλά με έναν λόγο συν-κινησιακό, που αναγνωρίζει στις τροφές και στη διατροφή, τη δυναμική τους να συνιστούν άξονα κοινωνικής αναφοράς, και ένα πολύπλοκο σύστημα πολιτισμικής ταξινόμησης, που θέτει όμως σε κίνηση αναπαραστάσεις και συμβολισμούς, και εν τέλει συμβάλλει στη συγκρότηση συλλογικοτήτων και ομαδοποιήσεων».

Αναφερόμενη στον λόγο της κ.Κράββα η κ.Μαχά έκανε λόγο για «λόγο πολιτισμικό» καθώς όπως υπογράμμισε «μέσα από αυτόν αποκαλύπτει πολιτισμικούς κώδικες, όρια, περιθώρια, αποκλεισμούς αλλά και πολιτισμικές συνάφειες και συναρτήσεις, ταυτότητες, και έμφυλες πρακτικές». «Προσεγγίζει την κατανάλωση ως στάση και επιλογή, που απαντά σε πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές σχέσεις και εξαρτήσεις. Και κάπως έτσι, μέσα από τα κείμενά της η έννοια της κατανάλωσης συνομιλεί δημιουργικά, συν-κινησιακά, επιστημονικά, με τις πολλαπλές αναγνώσεις του πολιτισμού της καθημερινότητας» ανέφερε για να τονίσει κλείνοντας πως η κεντρική προβληματική που διατρέχει την έρευνα της συγγραφέως σχετικά με την κατανάλωση, ως μια «πολιτικά φορτισμένη έννοια, που, όπως η ίδια γράφει στην εισαγωγή του βιβλίου της, “προβληματοποιεί την α-πολιτική ανάγνωση του υλικού πολιτισμού και συλλήβδην της υλικότητας, και την ίδια στιγμή καθιστά ορατές πολιτικοποιημένες εκδοχές και αναγνώσεις της καθημερινότητας”».

Λόγος ποιητικός σε «ανοιχτούς» με τον αναγνώστη λογαριασμούς

Για λόγο «ποιητικό» μίλησε με τη σειρά της η εκπαιδευτικός κ. Ελένη Χατζή (σ.σ.: ολόκληρη η εισήγηση βρίσκεται εδώ) αναφερόμενη στην γραφή της κ.Κράββα, υπογραμμίζοντας πως αυτός εμπεριέχει «δύναμη, είναι άμεσος, δημιουργεί εικόνες, κινητοποιεί το συναίσθημα, τον εσωτερικό μας κόσμο, μας συγκινεί και μας συν-κινεί, μας παίρνει μαζί του».

Η ίδια έκανε μια αναλυτική αναφορά σε επιστημονικούς όρους αλλά και εκδοχές του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς και μνήμης και της μεταξύ τους σχέσης, για να υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως το βιβλίο της κ. Κράββα έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τον αναγνώστη. «Ζητά από αυτόν να επανέρχεται σ’ αυτό, να συνδιαλέγεται μαζί του, να επιχειρεί να αισθανθεί και να κατανοήσει όλα του τα νοήματα. Τον προκαλεί για ταξίδια στην κατανόηση του κόσμου και για απόπειρες/προσπάθειες αυτογνωσίας. Χαράσσει διαδρομές ανθρώπινων πολιτισμικών διασταυρώσεων συνέχοντας παρελθόν και παρόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου από την εκπαιδευτικό κ.Πόλυ Λακάκη, συνοδεία του βιολιστή και μέλους των “Balkanatolia” κ.Μεχμέτ Μουσταφά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.