Ιστοριες των ψαραδων ζωντανεψαν στο Φαναρι

Μέσα από το θέατρο σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη και την πρωτοβουλία της Αναπτυξιακής Ροδόπης

Ιστορίες των ψαράδων του Φαναρίου ζωντάνεψαν μέσα από το θέατρο σκιών για τα παιδιά του οικισμού, από το σκάφος που ξεκίνησε από το Μαρμαρά για να έρθει στο Φανάρι, όπου οι ψαράδες εγκαταστάθηκαν, μέχρι την παράγκα σημείο συνάντησης στο Κούρσουμλο.

Ιστορίες σαν και αυτές παρουσιάστηκαν με διαδραστικό τρόπο στα παιδιά του Φαναρίου, που συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαναρίου, για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Ροδόπης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία»

Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο υλοποίησης της Ενέργειας 6.2  του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας με τίτλο «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία», Τ.Π. CLLD/LEADER Αλιείας, Προτεραιότητας 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» του Ε.Π. «ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ» (ΕΠΑΛΘ) 2014-2020, με συντονιστή εταίρο την Αναπτυξιακή Ηρακλείου και 21 ακόμη συμβαλλόμενους εταίρους, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής κ. Στάθης Κεφαλίδης.

Μέσα από το πρόγραμμα καταγράφηκαν τα προβλήματα και οι ανάγκες των ακτών, όμως το ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνει και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης. Έτσι επέλεξαν να κάνουν μια εκδήλωση που απευθύνεται κυρίως στους μικρούς πολίτες, μέσα από αφήγηση μύθων και ιστοριών που καταγράφηκαν από ψαράδες της περιοχής, πλαισιώθηκαν από μουσική, παραλληλίστηκαν με δρώμενα και παρουσιάστηκαν μέσα από το θέατρο σκιών.

«Με αυτό τον τρόπο είναι πιο εύπεπτο το θέμα της θάλασσας, έρχεται πιο κοντά και καταλαβαίνουμε πως δεν είναι μόνο μπάνιο ή τουρισμός, αλλά ένα αγαθό το οποίο το χρειαζόμαστε, συντηρεί τη ζωή και πρέπει να το προστατεύουμε, όπως και τους ανθρώπους που ζουν από αυτή» τόνισε ο κ. Κεφαλίδης.

Όσο για την καταγραφή, τόνισε πως δεν υπάρχουν σημαντικοί μύθοι στο Φανάρι, γιατί δεν υπάρχει παλιά παράδοση. Παρόλα αυτά τους είπαν ιστορίες, με ψαράδες που ξεκίνησαν από τον Μαρμαρά, σε μια βάρκα που είχαν φορτωμένο όλο το βιός τους, και ήρθαν στο Φανάρι, και έγιναν ξανά ψαράδες εδώ, συνεχίζοντας το επάγγελμα στην τέταρτη γενιά πλέον.

Άλλος είχε μια παράγκα στο Κούρσουμλο, η οποία εκτός από κατοικία όταν την χρειαζόταν, γινόταν ένα κέντρο συγκέντρωσης των ανθρώπων, στο οποίο διασκέδαζαν όλοι μαζί.

Τέτοιες μικρές ιστορίες, από την καθημερινότητα, ζωντάνεψαν στη σκηνή οι Γιάννης Βουλτσίδης, Άγγελος Ζαγοριανός και Γεωργία Γιαννοπούλου, τόσο μέσα από το θέατρο σκιών όσο και μουσικά, με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φαναρίου να συμμετέχουν τόσο με έκθεση ζωγραφιών τους, όσο και ανεβαίνοντας στη συνέχεια στη σκηνή και παίρνοντας το ρόλο του καραγκιοζοπαίχτη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.