Κυκλοφορησε το ημερολογιο του Συλλογου Πατεραδων

Με «γεύση» από την κουλτούρα των παλαιότερων για να θυμίσουν και να μάθουν στους νέους τον χειρωνακτικό χαρακτήρα εργασίας μιας άλλης εποχής

Αφιερωμένο σε αντικείμενα που αποτελούσαν για τους παλαιότερους καθημερινά και απαραίτητα εργαλεία στις εργασίες τους είναι το φετινό ημερολόγιο του Συλλόγου Πατεράδων Ξυλαγανής και Ν.Ροδόπης.

Πρόκειται για ιδιόμορφα αλλά πρακτικά αντικείμενα που συγκεντρώθηκαν αποκλειστικά από οικογένειες του χωριού της Ξυλαγανής του Νομού Ροδόπης, αποτελούνταν κυρίως από ξύλο, μέταλλο ή πέτρα και έρχονται να θυμίσουν στους παλιούς και να μάθουν στους νέους τον χειρωνακτικό χαρακτήρα εργασίας εκείνης της εποχής, πριν ακόμη η βιομηχανική επανάσταση εισβάλει στη ζωή μας.

Από τα εργαλεία που θα δείτε μέσα στο ημερολόγιο θα αναγνωρίσετε διάφορα επαγγέλματα, όπως το επάγγελμα του επισκευαστή κάρων με τα πριόνια, τις πλάνες και τα τρυπάνια του, τα εργαλεία των αγροτών για τις εργασίες στο χωράφι, τα εργαλεία για την παραγωγή υφαντών που χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές εκείνη την εποχή, τα εργαλεία του τσαγκάρη, καθώς και τα εργαλεία για την παραγωγή βουτύρου, αλευριού και διάφορα άλλα. Οι ιστορίες που έχουν να διηγηθούν είναι πολλές και χαραγμένες επάνω στην πατίνα που έχει δημιουργήσει η εργασία και ο χρόνος στις επιφάνειες τους.

Όπως αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου, εκείνη την εποχή η κάθε οικογένεια ήταν αυτάρκης αφού ετοίμαζε σχεδόν όλα τα απαραίτητα αγαθά και τρόφιμα αποκλειστικά μόνη της. Οι επαγγελματίες δε κατέβαλλαν πολλαπλάσιο μόχθο και χρόνο για τη διεκπεραίωση των εργασιών τους.

Συνοψίζοντας, «σε αυτό το ημερολόγιο απαθανατίζουμε μια γεύση από την κουλτούρα των παλαιότερων η οποία εμπεριείχε αξίες που δυστυχώς δεν είναι αυτονόητες στην σημερινή εποχή, όπως είναι η φροντίδα, η κοινωνική επαφή, η έννοια του μοιράζομαι, η επαφή με τη φύση, η παραγωγή υλικών αγαθών και τροφίμων με φυσικές πρώτες ύλες και άλλα πολλά που αναζητούμε στις μέρες μας» καταλήγουν χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.