Η μακραιωνη ιστορια του Διδυμοτειχου στην Κομοτηνη

Την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης ανάδειξε ο Σύλλογος Καστροπολιτών Διδυμοτείχου

Είναι το Διδυμότειχο η πολιτιστική πρωτεύουσα της Θράκης; Τα μέλη του Ιστορικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Διδυμοτείχου «Καστροπολίτες-Γνώση και Δράση» πιστεύουν πως ναι, και αυτό προσπάθησαν να αποδείξουν την Κυριακή 5 Μαρτίου σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής.
 
Η εκδήλωση που παρουσίασαν τα μέλη του Συλλόγου «Καστροπολίτες-Γνώση και Δράση», περιελάμβανε περιήγηση στα μονοπάτια του πολιτισμού και της ιστορίας του Διδυμοτείχου, με προβολή οπτικού υλικού των μνημείων, σε συνδυασμό με μουσική, τραγούδια και αναφορές σε λογοτεχνικά κείμενα Διδυμοτειχιτών δημιουργών.  

Στόχος η ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Διδυμοτείχου 

Μέσα από αυτή την εκδήλωση προχωρά η υλοποίηση ενός σημαντικού στόχου του Διδυμοτείχου, να ονομαστεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Θράκης σημείωσε ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση. «Η δημοτική αρχή στηρίζει πάρα πολλά στην ανάδειξη και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πιστεύουμε ακράδαντα πως μπορεί να έρθει η ανάπτυξη σε όλο τον Έβρο και τη Θράκη μέσα από την κληρονομιά της ιστορικής ακριτικής πόλης του Διδυμοτείχου» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι το Διδυμότειχο είναι μια πόλη 7.000 ετών συνεχούς κατοίκησης, και σε αυτό συναντά κανείς την Ρωμαϊκή, τη Βυζαντινή, την Οθωμανική και τη Νεότερη περίοδο, σε μια πολιτισμική πόλη που τα μνημεία της είναι ζωντανά.
 

Μεταξύ των μνημείων που συναντά κανείς στο Διδυμότειχο είναι τα υψηλότατα βυζαντινά τείχη που δεσπόζουν πάνω από την πόλη, με τους 22 πύργους και τον Πύργο της Βασιλοπούλας,  μαρτυρούν την Βυζαντινή περίοδο, όταν και το Διδυμότειχο έγινε, λόγω της σημαντικής του γεωστρατηγικής θέσης, πρωτεύουσα της βυζαντινής αυτοκρατορίας, όπου στέφτηκε Αυτοκράτορας ο Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός, το κάστρο του οποίου βρίσκεται στο Πύθιο και έχει σε μεγάλο μέρος του επισκευαστεί.
 
Στην πόλη, σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Πατσουρίδης, βρίσκουμε και μνημεία της Οθωμανικής περιόδου, όπως το τέμενος του Βαγιαζήτ, το αρχαιότερο τέμενος της Ευρώπης που χαρακτηρίζεται από την αρχιτεκτονική της στέγης του και την μοναδική παράσταση που απεικονίζει τον παράδεισο, αλλά και τα οθωμανικά λουτρά.

Την ίδια ώρα οι ανασκαφές στη ρωμαϊκή Πλωτινούπολη, που έγιναν και με χρηματοδότηση του Δήμου, έφεραν στο φως μοναδικά ψηφιδωτά και υδραγωγείο, με την Περιφέρεια ΑΜΘ να έχει δεσμευτεί πως θα βοηθήσει στη δημιουργία στεγάστρου στο χώρο.
 
Πολλά από τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, παρόλο που ο κ. Πατσουρίδης παραδέχτηκε πως οι ρυθμοί είναι αρκετά αργοί, για αυτό επιθυμούν την στήριξη τόσο του κεντρικού κράτους όσο και της Περιφέρειας, που μέχρι τώρα έχει συμβάλλει στα διάφορα προγράμματα της ανάπτυξης και αναμένεται να βοηθήσει στο νέο έργο που δημιουργούν, το οποίο θα ονομάζεται «Πολιτιστικές Διαδρομές», και θα έχει ως αποτέλεσμα τη σύνδεση όλων των μνημείων. 

Συνεργασία μεταξύ των Δήμων 

Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής, μετά από πρόταση του συλλόγου Καστροπολιτών και αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, να υποδεχθούν ανθρώπους από μια γειτονική πόλη για να την προβάλλουν στην Κομοτηνή.
 
«Θεωρώ ότι είναι ένα ξεκίνημα μιας καλής συνεργασίας των δύο Δήμων για να κάνουμε εκδηλώσεις μαζί» σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.