Η ιστορικη και πολιτιστικη σημασια των αρχαιων θεατρων αναδεικνυεται μεσω Leader

«Παρούσα» η Αναπτυξιακή Ροδόπης στο Διατοπικό Σχέδιο Συνεργασίας «Πολιτιστικές Διαδρομές και Αρχαία Θέατρα»

Στην Κομοτηνή έλαβε χώρα πριν από λίγα εικοσιτετράωρα συντονιστική συνάντηση των εταίρων του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας «Πολιτιστικές Διαδρομές και Αρχαία Θέατρα», ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο «οικοδεσπότης» της συνάντησης η Αναπτυξιακή Ροδόπης.

Ο λόγος για το Διατοπικό Σχέδιο Συνεργασίας «Πολιτιστικές Διαδρομές και Αρχαία Θέατρα» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος CLLD/LEADER και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με επικεφαλής εταίρο την Πιερική Αναπτυξιακή και την συμμετοχή των Αναπτυξιακή Βορείου Πελοποννήσου, Αναπτυξιακή Ολυμπίας, Αναπτυξιακή Ροδόπης, Αναπτυξιακή Νοτίου Ηπείρου-Αμβρακικού, και Αναπτυξιακή Ηπείρου, που έχει ως στόχο να φέρει στην επικαιρότητα την σπουδαιότητα αρχαίων μνημείων, που διαχρονικά στις περιοχές όπου κατασκευάστηκαν και βρίσκονται έπαιξαν πολύ σημαντικούς ρόλους, πέραν του πολιτιστικού τους χαρακτήρα.

Όπως εξήγησε ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης κ.Στάθης Κεφαλίδης μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» απώτερος στόχος είναι να διερευνηθεί επίσης το τι προσφέρανε και τι προσφέρουν σήμερα και τέλος να δημιουργηθούν πολιτιστικές διαδρομές μεταξύ τους, ώστε κάποιος που επισκέπτεται το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας, να γνωρίζει εύκολα πιο είναι το επόμενο αρχαίο θέατρο που μπορεί να επισκεφθεί, πώς θα πάει και τι άλλο υπάρχει στην γύρω περιοχή.

Ένα απλό στη λογική παραγόμενο αποτέλεσμα, άκρως ωστόσο απαραίτητο  και συμπληρωματικό με ό,τι άλλο υλοποιείται αυτή τη στιγμή από τους φορείς διαχείρισης των μνημείων αυτών όπως τόνισε ο ίδιος.

Το παρόν έργο ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2025, ενώ στόχος των συμμετεχόντων αναπτυξιακών είναι η συνέχειά του και στο επόμενο πρόγραμμα Leader με την ένταξη επιπλέον μνημείων ώστε να δημιουργηθεί μια πλήρης διαδρομή.

Ερωτηθείς ως προς τους τρόπους «μετάδοσης» των παραγόμενων αποτελεσμάτων ο κ.Κεφαλίδης εξήγησε πως θα πραγματοποιηθούν σε κάθε περιοχή, και στην δική μας, θεματικά εργαστήρια και ημερίδες,  ενώ η τελική ημερίδα θα λάβει χώρα στο Δίον της Πιερίας. Στο πλαίσιο αυτών αναμένεται όπως τόνισε να παρουσιαστούν όλα τα ευρήματα σε σχέση με τα μνημεία, μια γνώση που χαρακτήρισε απαραίτητη για τις τοπικές κοινωνίες.  Άλλωστε ο ίδιος δήλωσε υπέρμαχος της άποψης σύμφωνα με την οποία «κοινωνίες οι οποίες δεν έχουν να αναπτύξουν μνημεία ή πολιτιστικά προϊόντα και δρώμενα αυτή την ώρα, είναι αυτές που είναι θνησιγενείς». 

«Ο πολιτισμός είναι άμεσα συνυφασμένος με  την ανθρώπινη δημιουργικότητα. Και όταν σε μια  περιοχή η ανθρώπινη δημιουργικότητα ανθίζει, τότε η περιοχή βρίσκεται σε καλό  δρόμο» πρόσθεσε δίνοντας τα παραδείγματα του Μεγάρου Μουσικής στην Κομοτηνή, το Μουσείο της Αλεξανδρούπολης κ.α. στοιχεία μιας «ανθούσας κοινωνίας» όπως υπογράμμισε, ο πολιτισμός των οποίων θα πρέπει να στηρίζεται, να βοηθιέται και να αναδεικνύεται. 

Μνημεία και γαστρονομία της ΠΑΜ-Θ

Ο κ.Κεφαλίδης αναφέρθηκε και σε άλλα δύο διατοπικά προγράμματα που βρίσκονται εν εξελίξει για την Αναπτυξιακή Ροδόπης, στο πρώτο εκ των οποίων αποτελεί και τον επικεφαλής εταίρο. Αφορά στις πολιτιστικές διαδρομές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο τον εντοπισμό και την καταγραφή των σπουδαιότερων μνημείων, και την δημιουργία applications που θα λειτουργούν σαν «φάροι» της περιοχής για τον επισκέπτη.

Ο ίδιος εκπροσώπησε πρόσφατα την ΑΝΡΟ και σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη και αφορά στο δεύτερο πρόγραμμα που στοχεύει στην βιωματική σύνδεση των παραγόμενων ανά περιοχή προϊόντων που βρίσκουν τη θέση τους στις κουζίνες και την γαστρονομία μιας περιοχής, αποτελώντας μέρος της ταυτότητάς της.

Κατά τον ίδιο η «στροφή» των τοπικών κοινωνιών προς τα αγαθά της κάθε περιοχής είναι αναγκαία και θα οδηγήσει ακόμα και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων. «Η τοπικότητα θα μας βελτιώσει, διότι αν καταφέρουμε και κάνουμε την περιοχή μας να είναι όμορφη στα δικά μας τα μάτια, ξεκινώντας να παράγουμε τοπικά, τότε αυτόματα θα υπάρχει ευθυμία, η οποία εκφράζεται στη δημιουργία σε όλες τις εκφάνσεις της» ανέφερε για να καταλήξει εκφράζοντας την άποψη πως «εμείς εδώ είμαστε παρθένο έδαφος και μπορούμε να παράγουμε. Έχουμε προτάσεις και μπορούν να παραχθούν ποιοτικά προϊόντα. Άρα ουσιαστικά αυτό που απαιτείται είναι η αλλαγή της προοπτικής του τόπου μας και ο τρόπος που τον βλέπουμε, ώστε να τον βλέπουμε όμορφο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.