Διεθνης Ημερα Μνημειων: Ελευθερη εισοδος σε μουσεια και αρχαιολογικους χωρους σημερα, Πεμπτη 18 Απριλιου

Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, η είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία που υπάγονται στο Δημόσιο -και διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού- είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου.

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO, κατόπιν πρωτοβουλίας του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών – ICOMOS (International Council of Monuments and Sites), να εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών.

Βασικός στόχος του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του κοινού στην προστασία και διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κάθε χρόνο, επιλέγεται από το ICOMOS ένας κοινός θεματικός άξονας εορτασμού, ενίοτε εμπνευσμένος από την πολιτιστική ή και κοινωνική επικαιρότητα, με βάση τον οποίο οργανώνονται σε εθνικό επίπεδο δράσεις, ανάλογα με το πολιτιστικό απόθεμα κάθε χώρας.

Το θέμα που επιλέχθηκε για το έτος 2024 είναι «Καταστροφές και ένοπλες συγκρούσεις υπό το πρίσμα του Χάρτη της Βενετίας». Η επιλογή αυτή έχει διττό χαρακτήρα. Αφενός εκφράζει αυξανόμενη αγωνία μπροστά στην επιταχυνόμενη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, τόσο από φυσικούς όσο και ανθρωπογενείς παράγοντες. Αφετέρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την υπογραφή του Χάρτη της Βενετίας, υπενθυμίζει την ανάγκη να ληφθεί, όπως και κατά τον χρόνο της σύνταξής του το 1964, ουσιαστική και αποτελεσματική δράση για την προστασία της.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών μας παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να στοχαστούμε πάνω στα θέματα αυτά και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για τα θέματα που διαχειρίζεται ο Χάρτης της Βενετίας, αυτό το θεμελιώδες μέσο που βρίσκεται στον πυρήνα της ιστορίας και της ταυτότητας του ICOMOS.

Να σημειωθεί ότι το Μουσείο Ακρόπολης (ΝΠΔΔ) δεν υπάγεται στην παραπάνω διάταξη για ελεύθερη είσοδο, που αφορά μόνο τα μουσεία που υπάγονται στο Δημόσιο (Υπουργείο Πολιτισμού).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.