Η ιστορια των Προσκυνητων παρουσιαστηκε στην Δημοτικη Βιβλιοθηκη της Κομοτηνης
Η ιστορία του οικισμού των Προσκυνητών, με παράλληλες όμως αφηγήσεις και για τους οικισμούς της Ξυλαγανής και της Μαρώνειας, από το 1835 έως και σήμερα, παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, 10 Απριλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κομοτηνής, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου «Προσκυνητές Ν. Ροδόπης: Η νέα πατρίδα που όρισαν οι πρόσφυγες από την Ανατολική και Βόρεια Θράκη (1922-1927)» του συγγραφέα Νικόλαου Καρακωστίδη.
Παρουσία πλήθους κόσμου, Προσκυνητιωτών και όχι μόνο, που έδωσε το παρών για να ενημερωθεί και για αυτές τις σελίδες της πλούσιας ιστορίας του τόπου μας.
Ένα βιβλίο προϊόν μιας 40χρονης και πλέον έρευνας και καταγραφών του συγγραφέα, που ξεκίνησε όπως περιέγραψαν και οι ομιλητές της εκδήλωσης ήδη από τα μαθητικά του χρόνια, και παρά τις δυσκολίες, ευόδωσε να αποτυπωθεί σε ένα συγγραφικό δημιούργημα, 426 και πλέον σελίδων αφηγήσεων, φωτογραφικού υλικού και λοιπών ιστορικών ευρημάτων.
Για το βιβλίο πέραν του συγγραφέα που έλαβε τελευταίος τον λόγο, περιγράφοντας αναλυτικά τα περιεχόμενα του, μίλησαν ο επιχειρηματίας κ. Νίκος Σαββίδης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων ν.Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» κ.Ροδούλα Κοκκινάκη, οι οποίοι αμφότεροι έλκουν την καταγωγή τους από τον οικισμό.
Καταγραφές 40 και πλέον χρόνων
Η αγάπη για τον τόπο του αλλά και για την προσφορά ώθησαν σύμφωνα με την κ.Κοκκινάκη τον συγγραφέα, ήδη από τα σχολικά του χρόνια να ξεκινήσει, τότε στις σελίδες ενός τετραδίου, την καταγραφή των ιστοριών που του μετέφεραν οι μεγαλύτεροι του χωριού. Ιστορίες που αρχικά κατέγραψε στην ομώνυμη του οικισμού ιστοσελίδα, πριν κάνει το γενναίο βήμα της σύνθεσής τους στο χαρτί για τις ανάγκες μιας έκδοσης.
Ένα βιβλίο που όπως εξήγησε η ίδια «περιέχει μια αναλυτική περιπλάνηση στο χρόνο, με βιώματα που έζησαν οι πρόγονοι μας στις ιδιαίτερες πατρίδες μας μέχρι το 1922, την προσφυγική τους περιπέτεια, την εγκατάστασή τους στη νέα πατρίδα και την πορεία τους στον χρόνο», μέσα από καταγραφές που αφορούν στην καθημερινή τους ζωή, τις φορεσιές, τα φαγητά, τη θρησκεία, την μουσική τους, τους χορούς, τα γλέντια, τους γάμους, τις χαρές, τις παραδόσεις κ.α. Ένα βιβλίο που όπως κατέληξε η ίδια θα αποτελέσει «παρακαταθήκη» για τους ίδιους αλλά και τις γενιές που ακολουθούν.
Ένα συγγραφικό δημιούργημα, γεμάτο θύμισες, ανθρώπους, εικόνες και αρώματα Προσκυνητών
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του κ.Σαββίδη, ο οποίος εξήγησε πως το βιβλίο του κ. Καρακωστίδη αποτέλεσε εργαλείο κάλυψης των κενών που υπήρχαν στο δικό του μυαλό από τις αφηγήσεις και τις ιστορίες που αφηγήθηκαν στον ίδιο οι γηραιότεροι της οικογένειας και του οικισμού.
Ένα συγγραφικό πόνημα, το πλήθος των λεπτομερειών του οποίου αποδεικνύουν σύμφωνα με τον ίδιο, το μεράκι και την όρεξη του συγγραφέα για τον τόπο της καταγωγής του, ώστε να παραδώσει έναν συνδυασμό των προαναφερθέντων ιστοριών, αλλά και πλούσιου φωτογραφικού υλικού που από μόνο του αποτυπώνει μέρος της ιστορίας του χωριού.
Σε ένα μοναδικό ιστορικό συγγραφικό δημιούργημα για τον οικισμό, πολύτιμο όπως το χαρακτήρισε για τους κατοίκους και όχι μόνο του οικισμού.
«Ένα συγγραφικό δημιούργημα, γεμάτο θύμισες, ανθρώπους, εικόνες και αρώματα Προσκυνητών. Πολύτιμο όπως και οι ίδιοι οι άνθρωποι, οι εικόνες και τα αρώματα του χωριού μας» σημείωσε, «γεμάτο πόνο και κακουχίες, μοιραία λόγω των όσων συνεπάγονται με τον δρόμο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, αλλά και “μνημείο” καταγραφής της πλούσιας λαογραφικής κληρονομιάς μας, από τα ήθη και τα έθιμα που μέχρι και σήμερα τηρούνται, τις φορεσιές και τις ενδυμασίες των προγόνων μας, ακόμα ακόμα και το λεξιλόγιο μας, φράσεις, παροιμίες, στοχασμούς, δοξασίες και προκαταλήψεις που αναβιώνουν ακόμα έως και τώρα». Με βασική παρακαταθήκη, τις αξίες των προγόνων τους, που ο ίδιος ευχήθηκε να παραμείνουν ανέπαφες στον χρόνο.
Της παρουσίασης του συγγραφέα, ακολούθησε «ζωηρός» διάλογος μεταξύ του ίδιου και του κοινού, ενώ ξεχωριστή παρέμβαση, προσθέτοντας πολύτιμα επίσης στοιχεία στα όσο καταγράφονται στο βιβλίο έκανε και ο συνταξιούχος δάσκαλος κ. Βασίλης Μαυρίδης.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.