«Η Εξοδος των Θρακων» ζωντανεψε μνημες στην Κομοτηνη

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης: «Ο στόχος μου ήταν όταν έγραφα το βιβλίο, όλοι εμείς που είμαστε παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα προσφύγων, να δούμε μέσα κάτι από την ιστορία μας»

Στους Θρακιώτες που τον Οκτώβριο του 1922, με βίαιο τρόπο και εντός 15 ημερών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες είναι αφιερωμένο το ιστορικό μυθιστόρημα του κ. Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη «Η Έξοδος των Θρακών», που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στην Λέσχη Κομοτηναίων, σε μια συνδιοργάνωση του Δημοκρίτειου Βιβλιοχαρτοπωλείου, του Πολιτιστικού Χορευτικού Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής και των εκδόσεων IANOS.

Ο συγγραφέας, μαζί με ένα εκλεκτό πάνελ ομιλητών, γύρισαν πίσω 100 χρόνια, στις τραγικές εκείνες ημέρες του διωγμού, για να κρατήσουν τη μνήμη ζωντανή, συζητώντας για τα διδάγματα της εποχής.

Για το βιβλίο μίλησαν οι: Νάγια Δαλακούρα, αρχαιολόγος και συγγραφέας, Θωμαή Καρακωνσταντίνου, Ειδική Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπ. Θρακικών Σωματείων, Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης, Ελένη Χατζή, φιλόλογος. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ηθοποιός και σκηνοθέτης Χρύσα Ιωαννίδου ενώ τον συντονισμό της συζήτησης έκανε η ιατρός Βούλα Ελευθεριάδου.

Ζωντανεύοντας την ιστορία

Όπως τόνισε ο Συγγραφέας, το ιστορικό του μυθιστόρημα περιγράφει τον βίαιο ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες από την Ανατολική Θράκη, και περιέχει μόνο πραγματικές ιστορίες, γιατί στηρίζεται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα.

Βέβαια περιλαμβάνει και βιώματα της οικογένειάς του, μιας και ο ίδιος είναι εγγονός προσφύγων, καθώς και ιστορίες και βιώματα ανθρώπων που βρήκε από την έρευνά του, παρόλο που η ιστορία που τον συγκίνησε πιο πολύ παραμένει αυτή του παππού του, που στα 19 του χρόνια έφυγε από την Ανατολική Θράκη, πολέμησε στη Μικρά Ασία, τραυματίστηκε με ένα διαμπερές τραύμα λίγο πάνω από το μέρος της καρδιάς, και κατάφερε να επιβιώσει, να επιστρέψει στην Ανατολική Θράκη, να βρει την οικογένειά του, να περάσει τον ποταμό και να κάνει έξι κόρες. «Για εμένα είναι ο ήρωάς μου» τόνισε.

Η έρευνα ουσιαστικά για αυτό το βιβλίο ξεκίνησε από τότε που θυμάται τον εαυτό του, αλλά η ουσιαστική έρευνα διήρκησε 15 χρόνια, ενώ ακολούθησε 4 χρόνια η συγγραφή του βιβλίου. Το ζητούμενο όταν έγραφε το βιβλίο, ήταν να δουν και άλλοι άνθρωποι τους προγόνους τους μέσα από αυτό. Άλλωστε σε αυτό αφηγείται ιστορίες καθημερινών ανθρώπων. «Ο στόχος μου ήταν όλοι εμείς που είμαστε παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα προσφύγων, να δούμε μέσα κάτι από την ιστορία μας», και αποτελεί ιδιαίτερη ικανοποίηση γι’ αυτόν πως πολλοί αναγνώστες εντοπίζουν σε αυτό το βιβλίο τις ιστορίες των δικών τους προγόνων.

Σημαντικές οι διδαχές από την ιστορία

«Σε μια προσφυγική περιοχή σαν την δική μας, όλοι έχουμε μια ιστορία να διηγηθούμε από τους παππούδες μας», σημείωσε η κ. Ελευθεριάδου, που είχε γιαγιά από την Κωνσταντινούπολη, και παππού από τον Εύξεινο Πόντο. Το μυθιστόρημα αυτό λοιπόν είναι οικείο σε πολλούς κατοίκους της πόλης, και δείχνει τον αγώνα των Θρακιωτών να ριζώσουν στη νέα πατρίδα και τις δύσκολες συνθήκες που πέρασαν για να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα.

Τέλος η κ. Χατζή τόνισε πως το βιβλίο έχει μια πλοκή συναρπαστική, παρουσιάζοντας την ιστορία από τον 19ο αιώνα και φτάνοντας μέχρι το 1923 και τον εκπατρισμό όλων των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης. Ουσιαστικά ο συγγραφέας κάνει ιστορία μέσα από τη μυθιστορηματική του γραφή, σε ένα βιβλίο 500 σελίδων με μια δράση που εκτείνεται πέρα από την Ανατολική Θράκη, παρουσιάζοντας ανάγλυφα όλο το σκηνικό της εποχής. «Έχουμε να διδαχτούμε πάρα πολλά, πρέπει να ξέρουμε το παρελθόν για να πατήσουμε γερά στο παρόν και κυρίως στο μέλλον»  ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.