«Για να μη σας πιανουν αδιαβαστους»

Ημερίδα του Ωδείου «Μ. Συκάκης» αναφορικά με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα ωδεία και τις ευκαιρίες που παρέχουν οι σπουδές σε αυτά

Μια ημερίδα για να «μη μας πιάνουν αδιάβαστους», διοργάνωσε την Τετάρτη το Ωδείο «Μενέλαος Συκάκης», συνεχίζοντας τη σειρά εκδηλώσεων «Κοιτώντας μέσα από την Κλειδαρότρυπα», με την οποία οι υπεύθυνοι του Ωδείου προσπαθούν με διαφάνεια να δείξουν στο κοινό πώς γίνεται ένα μάθημα μουσικής αλλά και ποια είναι η ύλη που απαιτείται για να τελειώσει ένα παιδί μια τάξη, ειδικά όσον αφορά στα κλασικά όργανα. Η ημερίδα της Τετάρτης ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς μέσω αυτής έγινε μια ευρεία συζήτηση για τα πτυχία που δίνει ένα ωδείο καθώς επίσης και για τις προϋποθέσεις λειτουργίας των Ωδείων και των μουσικών σχολών. 

Χριστίνα Συκάκη, διοικητική διευθύντρια Ωδείου «Μ. Συκάκης» «Τα ωδεία διέπονται από ένα απαρχαιωμένο πλαίσιο, το οποίο όμως είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος»

Ένα ιδιαίτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα ωδεία, όπως επεσήμανε η διοικητική διευθύντρια του Ωδείου κ. Χριστίνα Συκάκη είναι ο καθόλου ξεκάθαρος νόμος που διέπει τη λειτουργία τους. Ένα πλαίσιο «απαρχαιωμένο» όπως το χαρακτήρισε η ίδια «το οποίο όμως είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος». «Τα ωδεία προσφέρουν πτυχία αναγνωρισμένα από το κράτος, με προοπτικές να γίνει κάποτε ο εκπαιδευόμενος εκπαιδευτής, καθηγητής σε οποιαδήποτε μουσική σχολή ή ωδείο ή μουσικό εργαστήρι» τόνισε η ίδια για να διευκρινίσει πως «με τα σημερινά δεδομένα, κάποιος απόφοιτος ωδείου μπορεί να γίνει μέχρι και καθηγητής σε σχολεία, κάτι πολύ σημαντικό, γιατί είναι ένα επιπλέον προσόν για τα παιδιά». 

Ουρανία Παπαδοπούλου, διοικητική διευθύντρια Ωδείου Μ. Συκάκης «Δε γνωρίζει ο κόσμος πόση κατοχύρωση μπορούν να δώσουν οι μουσικές σπουδές σε ένα ωδείο»

Σύμφωνα με την επίσης διοικητική διευθύντρια του Ωδείου Μενέλαος Συκάκης κ. Ουρανία Παπαδοπούλου, τα ωδεία διέπονται από μια νομοθεσία που ισχύει από το 1957, η οποία, παρόλο που έχει υποστεί ελάχιστες τροποποιήσεις και εμπεριέχει ελάχιστα συμπληρωματικά άρθρα, ο κόσμος δεν τη γνωρίζει. «Δε γνωρίζει ο κόσμος πόση κατοχύρωση μπορούν να δώσουν οι μουσικές σπουδές σε ένα ωδείο, τι είδους κατοχύρωση προσφέρει ένα μουσικό σχολείο, τι κατοχύρωση έχει το μουσικό πανεπιστήμιο, αλλά και πώς μπορεί να φτάσει κανείς σε αυτό», υπογράμμισε η κ. Παπαδοπούλου.

«Υπάρχουν μουσικές σχολές που “κλέβουν” τη δόξα των ωδείων»

Αναφορικά με τις μουσικές σχολές η κ. Παπαδοπούλου θεωρεί ότι υπάρχουν μουσικές σχολές που «κλέβουν» τη δόξα των ωδείων, επισημαίνοντας πως «τα ωδεία έχουν αναγνωρισμένα όλα τα όργανα και μπορούν να δώσουν όλα τα πτυχία μέχρι και σύνθεση, εν αντιθέσει με τις μουσικές σχολές που δεν μπορούν να δώσουν πτυχίο σύνθεσης».

Παράλληλα εξήγησε πως το νομοθετικό πλαίσιο στις μουσικές σχολές, στην πρακτική του, είναι περισσότερο ελαστικό απ’ ό,τι στα ωδεία, λέγοντας ότι «για να πάρει κάποιος άδεια για ωδείο χρειάζεται να περάσει από πολλούς ελέγχους και να έχει πολλές προϋποθέσεις -πέρα από τις κτιριακές, οι οποίες ανεβάζουν κατά πολύ το κόστος εγκατάστασης. Χρειάζεται αναγνώριση των οργάνων, με πτυχία και διπλώματα και πολλές άλλες προϋποθέσεις που δε χρειάζονται για τις μουσικές σχολές». 

«Οι γονείς δεν πρέπει να βλέπουν τη μουσική μόνο σα χόμπι, διασκέδαση και παιδεία, αλλά και σαν πιθανή επαγγελματική κατοχύρωση»

Ολοκληρώνοντας, η κ. Παπαδοπούλου επεσήμανε ότι οι σπουδές στη μουσική μπορεί να αποτελέσουν μία επιπλέον διέξοδο αναφορικά με την εύρεση εργασία, δίνοντας ως παράδειγμα παιδιά που έχουν τελειώσει κάποιο ΑΕΙ, δεν έχουν βρει στον κλάδο τους δουλειά, αλλά εργάζονται ως καθηγητές μουσικής επειδή παράλληλα έτυχε να έχουν παρακολουθήσει μαθήματα σε ωδείο. «Σε πολλές επιχειρήσεις στην εποχή της κρίσης μειώνεται το προσωπικό και δεν γίνονται προσλήψεις. Εμείς κάθε χρόνο προσλαμβάνουμε προσωπικό, γιατί το χρειαζόμαστε. Στους γονείς λέω συνέχεια να μη βλέπουν τη μουσική μόνο σαν χόμπι, διασκέδαση και παιδεία, αλλά και σαν πιθανή επαγγελματική κατοχύρωση. Είναι σπουδές που μπορεί να γίνουν για λίγα χρόνια, να διακοπούν και τα παιδιά να επιστρέψουν ξανά εκεί που σταμάτησαν για να αποκτήσουν κάποια πιστοποίηση», τόνισε.

Τα μαθήματα στο Ωδείο «Μ. Συκάκης» ξεκίνησαν

Τα μαθήματα ξεκίνησαν και φέτος στο Ωδείο «Μενέλαος Συκάκης» με τμήματα προπαιδείας για παιδιά από 2,5 μέχρι 5 χρόνων. Στη συνέχεια σε ηλικίες 5 έως7 ετών τα παιδιά συνεχίζουν με μουσικοκινητική αγωγή ή ένα όργανο της επιλογής. Μετά τα 7 έτη μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τα μαθήματα με όλα τα όργανα, όπως πιάνο, κλασική και ηλεκτρική κιθάρα, βιολί, σαξόφωνο, φλάουτο, φλογέρα ή ντραμς.
 
Οι εγγραφές ξεκίνησαν και πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. «Ξεκινάμε πάντα με μεγάλο μεράκι και το σημαντικό είναι ότι έχουμε στο πλευρό μας συνεργάτες αξιότατους με πτυχία και διπλώματα», ανέφερε η κ. Χριστίνα Συκάκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.