Ετοιμαζεται για τα 100 χρονια της Ποντιακης Γενοκτονιας ο Πολιτιστικος Συλλογος Ποντιων Θρυλοριου

Όλες οι δράσεις του θα έχουν αναφορά στην επέτειο των 100 χρόνων από το γενοκτονία

Απολογισμό ενός δραστήριου 2018, αλλά και αναφορά σε ένα ακόμα πιο δραστήριο 2019 περιλάμβανε η εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς».
 
Ο Σύλλογος, που μεταξύ άλλων βράβευσε και τον Διοικητή της ΧΧΙ ΤΘΤ Ταξίαρχο Λάζαρο Καμπουρίδη για την στήριξή του, ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις δράσεις του 2019, οι οποίες, σύμφωνα με την πρόεδρο του κ. Χρύσα Μαυρίδου, θα έχουν αναφορά  στην επέτειο των 100 χρόνων από το γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
 
«Γιατί μόνον όταν γνωρίζουμε την ιστορία μας μπορούμε να σώσουμε το μέλλον των παιδιών μας. Μόνο όταν θυμόμαστε δεν αφήνουμε να παραγραφούν τα τραγικά εγκλήματα του παρελθόντος και έτσι τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας. Μόνο όταν αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση τους από τη Διεθνή Κοινότητα προστατεύουμε την ανθρωπότητα από τη διάπραξη γενοκτονιών σε βάρος των λαών της» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Επιγραμματικά ο προγραμματισμός των δράσεων του 2019 περιλαμβάνει,  τη διοργάνωση του 5ου  Έτους Ποντιακής Γαστρονομίας, με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και με ιδέες που θα ανεβάσουν τον πήχη, αλλά και της 4ης Παιδικής Γαστρονομίας, τη συνέχιση της καταγραφής της ιστορίας και της λαογραφίας μέσα από τα έντυπα της Αγίας Μαρίνας, την προσπάθεια διάσωσης της ποντιακής μας λαλιάς μέσα από το θέατρο και τα τραγούδια μας, αλλά και τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου, την αναβίωση των εθίμων, τη διδασκαλία ποντιακών χορών.
 
Για την ποντιακή διάλεκτο εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Γιάννη Γκαράνη, Πρόεδρο του ΚΕΜΕΑ, που στήριξε επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου σε ενήλικες, μέσω του Δήμου Κομοτηνής, αλλά και  μέσα από τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης. Στόχος μας είναι τα μαθήματα να συνεχιστούν και το 2019.
 
Ευελπιστούν επίσης ότι η πρόταση που υπέβαλλαν στο LEADER, με τη συνδρομή και την παροχή της δωρεάν σύνταξης της από τον Προέδρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνη Γραβάνη, να εγκριθεί, ώστε να ψηφιοποιήσουν όλο το λαογραφικό, ιστορικό και φωτογραφικό υλικό που έχουν καταγράψει και συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο θα μπορεί να είναι, με αυτό τον τρόπο, στη διάθεση όλου του κόσμου και κυρίως των ερευνητών και έτσι θα εξασφαλίσουν τη διάσωση του.
 
Για τα εκατό χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, θα δρομολογήσουν εκδηλώσεις σχετικές για την ανάδειξη του θέματος, στηρίζοντας ανάλογες προσπάθειες, είτε σε επίπεδο Ομοσπονδίας, είτε σε επίπεδο Συλλόγων της περιφέρειας μας, σημείωσε η κ. Μαυρίδου, που ζήτησε από όλους τους φίλους του συλλόγου να συνεχίζουν να τους στηρίζουν με όποιον τρόπο μπορούν. 

Τίμησαν ξανά την Αγία Μαρίνα 

Η χρονιά που πέρασε ήταν καθ’ όλα δημιουργική για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», σημείωσε η κ. Μαυρίδου, που αναφέρθηκε στον απολογισμό της στο έντυπο των γιορτών της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι αροθυμίας», που εξασφαλίζει τη διάσωση της ιστορίας και της λαογραφίας του τόπου, όπου φέτος φιλοξενήθηκαν ποντιακές συνταγές που πήραν μέρος στο διαγωνισμό του 4ου Έτους Ποντιακής Γαστρονομίας τα ενδεικτικά αποτελέσματα της έρευνας της με θέμα «Νέοι του Θρυλορίου και ποντιακή διατροφή», καθώς και τα «Σχόλια πάνω στην έρευνα και τις προεκτάσεις της» από τον κ. Μανόλη Σέργη, Αναπληρωτή Καθηγητή Λαογραφίας Δ.Π.Θ.
 
Ο εορτασμός της Αγίας Μαρίνας είναι μια από τις κορυφαίες στιγμές για τον οικισμό, από τον εσπερινό την παραμονή  Αγίας Μαρίνας στο ξωκλήσι, μέχρι το 17ο Συναπάντημα Θρυλωριωτών, καθώς και την Παραδοσιακή Ποντιακή βραδιά.
 
Το 2018 συνέχισαν να δίνουν έμφαση στην ποντιακή κουζίνα, με το 4ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας τον Ιούλιο του 2018, στο πλαίσιο των γιορτών της Αγίας Μαρίνας, αναδεικνύοντας την ποντιακή γαστρονομική παράδοση, γλυκαίνοντας την αναμονή των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, με την Ποντιακή κωμωδία «Τη Πατρίδας τα φαϊα, Ελλένικαείν’», της Γιούλης Γεωργιάδου.
 
Φρόντισαν όμως και για τη διατήρησή της στις επόμενες γενιές, διοργανώνοντας για τρίτη συνεχή χρονιά  Παιδική Γαστρονομία, με μαγείρους μικρά παιδιά.
 
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας, ο οικισμός υποδέχθηκε με δέος στις 13 Ιουλίου 2018,  την Ιερά Εικόνα των Αγίων Αποστόλων, που περιέχει τεμάχιο Τίμιου Ξύλου, από την Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Καλλίπετρας, στη Ράχη Βεροίας.
 
Νωρίτερα το 2018 είχαν γίνει τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας του Ύπατου Αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών George D. Treloar, που φέρει το όνομα του το χωριό Θρυλόριο, η οποία πλέον κοσμεί την είσοδο της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου, κατά την κοπή της βασιλόπιτας το 2018, όταν και είχε παρουσιαστεί και το θεατρικό μονόπρακτο του Σάββα Σαλπιγγίδη «Αλεπέσα και Φουτέσα» από το θεατρικό τμήμα του Συλλόγου.
 
Επίσης και το 2018 συνέχισαν την σύσφιξη των σχέσεων με τους απογόνους του Treloar και την Αυστραλία, με επισκέψεις από τον εγγονό του G. Treloar,  Stephen και τη σύζυγό του, καθώς και την Πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. Κέιτ Λόγκαν. 

Συμμετοχή σε πολλαπλές δράσεις 

Το μεγάλο χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου προσκλήθηκε και συμμετείχε στις εκδηλώσεις των «Ελευθερίων Θράκης», στην εκδήλωση λήξης της  25ης Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη», στο Διαγωνισμό Πίτας που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Αγνάντιας “Άγιος Γεώργιος” στην Αλεξανδρούπολη και φυσικά στο  14ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας,  που έγινε στη Λάρισα, όπου χόρεψε ανάμεσα σε 2.500 Ποντιόπουλα από όλη την Ελλάδα.
 
Οι μικροί χορευτές, συμμετείχαν στο  10ο Περιφερειακό Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης της Π.Ο.Ε. με το Δήμο Κομοτηνής δια της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού – Παιδείας και Αθλητισμού στην Κομοτηνή.
 
Το δραστήριο Τμήμα Νεολαίας του Συλλόγου, είχε και έχει ενεργό ρόλο, εκτός από τις εκδηλώσεις του Συλλόγου και σε δραστηριότητες της νεολαίας γενικότερα, συμμετέχοντας και στην 14η Πανελλήνια Συνάντηση Νέων της ΠΟΕ στις εγκαταστάσεις «Γιαννίκειο» Πετρούσας του Δήμου Προσοτσάνης, του νομού Δράμας.
 
Ο σύλλογος είχε ενεργό ρόλο στον εορτασμό, που διοργανώνουν τα ποντιακά Σωματεία της Ροδόπης, με τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης της ΠΟΕ,  του Αγίου Ευγενίου στην παραλία Πετρωτών. 

Κρατώντας τα έθιμα 

Ο Σύλλογος συνέχισε να διατηρεί και να ενισχύει τα ποντιακά έθιμα, που έφεραν μαζί τους οι πρόγονοί τους από τον Πόντο, για αυτό και ενίσχυσε και το 2018 δράσεις όπως τα Κερκέλια, τα Κάλαντα των Βαΐων, όταν τα παιδιά βγήκαν στους δρόμουςς του Θρυλορίου, ενώ αναβίωσαν για πολλοστή φορά και οι αυγομαχίες, ανήμερα του Πάσχα στο Θρυλόριο, ενώ συμμετείχε και στις 13ες Περιφερειακές Αυγομαχίες όπου η πρόεδρος κ. Χρύσα Μαυρίδου κατάφερε, με την ηθική υποστήριξη όλων, να φτάσει στην πρώτη θέση και να φέρει το κύπελλο στο Θρυλόριο.
 
Με τη στήριξη του Συλλόγου όμως οι Αυγομαχίες μπήκαν στην προσχολική εκπαίδευση και αισίως την Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, πραγματοποιήθηκαν οι 3ες Αυγομαχίες στην Προσχολική Αγωγή.
 
Ο σύλλογος επίσης αναβίωσε το Ταφικό Έθιμο, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, ενώ στο τέλος της χρονιάς ταξίδεψε με τα Μωμογέρια στη Δράμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.