Πασχα Κυριου, Πασχα κι ολα στην Πολη θα λαμψουν

Τι χαμπέρια από την Πόλη;

Όποιος θα έχει την τύχη ή θα κάνει την επιλογή να έρθει Μεγάλη Εβδομάδα στην Πόλη δεν έχει παρά να ακολουθήσει τους Ρωμιούς, να ενταχθεί στο πρόγραμμα των Κοινοτικών Ιδρυμάτων και να βιώσει μια μοναδική εμπειρία. Τουλάχιστον για τους βοριοελλαδήτες η απόσταση δεν αποτελεί εμπόδιο. Με την γραμμή των λεωφορείων που έχει αρκετά καθημερινά δρομολόγια μπορεί να φτάσει γρήγορα και εύκολα στην Πόλη. Το ταξίδι είναι οικονομικό και ασφαλές. Απαιτεί όμως καλό προγραμματισμό, γιατί οι αποστάσεις μέσα στην Πόλη  είναι μεγάλες και τα σημεία ενδιαφέροντος πολλά.

Το ερώτημα που τίθεται συχνά είναι ποιες εκκλησίες είναι ανοιχτές και σε ποιες γίνονται ακολουθίες. Η απάντηση είναι πως όλες είναι ανοιχτές, εκτός από αυτές στις οποίες πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης κι αποκατάστασης κι ακολουθίες τελούνται με τη σειρά επίσης σε όλες. Από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και από τις Μητροπόλεις εκδίδεται πρόγραμμα που ανακοινώνεται στην ομογενειακή εφημερίδα «Απογευματινή». 

Όμως  με μια καλή έρευνα στο διαδίκτυο και μία διαδικτυακή περιπλάνηση στους δρόμους της Πόλης μέσα από τους  χάρτες  που υπάρχουν σε διάφορες εφαρμογές, μπορεί κανείς να επιλέξει μικρούς, ιστορικούς ναούς σε απομακρυσμένες περιοχές, μακριά από την πολυκοσμία των τουριστικών σημείων, να περιηγηθεί στις παλιές ρωμαίικες γειτονιές και να αποκτήσει μια διαφορετική οπτική της Πόλης, πιο αυθεντική και πιο ανθρώπινη. Να βρεθεί σε ενορίες με ελάχιστους έως κανέναν πιστό και θα βιώσει την κατάνυξη των ακολουθιών των Παθών μέσα σε μικρές, χαμηλές αλλά πάντα περιποιημένες κι απαστράπτουσες εκκλησίες, με όμορφες αυλές που μοσχοβολούν ανοιξιάτικα αρώματα. Και σίγουρα ένα μικρό κέρασμα, ένα ζεστό αρωματικό τσάι με ένα σιμίτι, θα τον περιμένει στην αίθουσα της κοινότητας με τους ανθρώπους που φροντίζουν το ναό και κάποιους Ρωμιούς, συνήθως μεγάλης ηλικίας, που οι κουβέντες θα σας βάλουν  στον κόσμο τους. Από τις ευρωπαϊκές ακτές του Βοσπόρου μέχρι τα υψώματα των Ταταούλων,  από τις ακτές του Κεράτιου μέχρι το Επταπύργιο και τα Ψωμαθιά κι από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τα Πριγκηπόνησα δεκάδες εκκλησίες περιμένουν τον πιστό που θα ανάψει ένα κεράκι. Βέβαια η επίσκεψη στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι είναι επιβεβλημένη. Ίσως μια από τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας που δε συγκεντρώνουν πλήθος πιστών θα ήταν μια καλή επιλογή.

Αν πάλι θέλετε κάτι πιο οργανωμένο δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε το πρόγραμμα κάποιων Κοινοτήτων. Έτσι για παράδειγμα τη Μεγάλη Πέμπτη το απόγευμα στην υπέροχη αυλή του Ναού των Ταξιαρχών στο Μέγα Ρεύμα του Βοσπόρου, η Εφοροεπιτροπή με την δραστήρια Πρόεδρό της κ. Ντόρα Διακρούση, διοργανώνουν βάψιμο αυγών και δημιουργία πασχαλινών κατασκευών για μικρά και μεγάλα παιδιά. Αμέσως μετά σε κατανυκτική ατμόσφαιρα θα τελεσθεί η Ακολουθία των Αγίων Παθών με τα μικρά παιδιά να μεταφέρουν σε πομπή τα ολάνθιστα στεφανάκια τους στον Εσταυρωμένο.  

Τη Μεγάλη Παρασκευή το Ζωγράφειο Λύκειο με τον πάντα παρόντα στα Ομογενιακά δρώμενα διευθυντή του κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου, για πολλοστή χρονιά διοργανώνει την επίσκεψη στους 7 Επιταφίους σε ακραίες Κοινότητες  της ασιατικής ακτής. Με λεωφορεία που ξεκινούν από την πλατεία Taksim οι συμμετέχοντες επισκέπτονται το Καντιλί, το Κουσκουντζούκι, το Σκούταρι, τη Χαλκηδόνα. Γνωρίζουν περιοχές που κάποτε αποτελούσαν δυναμικές ρωμαίικες κοινότητες, επισκέπτονται ναούς και απολαμβάνουν κεράσματα των Κοινοτήτων. Τελικός προορισμός το νησί της Πριγκήπου, όπου γίνεται και η περιφορά του Επιταφίου. Μια ημέρα γεμάτη Πόλη, Ρωμιοσύνη και κατάνυξη. Μια μέρα γεμάτη εικόνες και συναισθήματα.

Το Μεγάλο Σάββατο η Κοινότητα Παναγίας Μπαλίνου, με την Εφοροεπιτροπή της, που παλεύει να βγάλει το ναό από την αφάνεια με τον γνωστό στην πόλη μας κ. Συμεών Σολταρίδη στην προεδρεία, καλεί τους πιστούς στον Όρθρο της Αναστάσεως το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, στις 7.00 η ώρα, για να ξανακουστεί ο χτύπος της αναστάσιμης καμπάνας σ’ αυτήν την περιοχή του Κεράτιου κόλπου, όπως έγινε και πέρσι μετά από 30 ολόκληρα χρόνια. Κόκκινα αυγά, τσουρέκια κι άλλα κεράσματα, προσφορά της Κοινότητας, περιμένουν όσους επιλέξουν να ακούσουν σε 4 γλώσσες το αναστάσιμο μήνυμα και να δώσουν ζωή στη γειτονιά του Μπαλίνου.

Όσο για την Κυριακή του Πάσχα, μπορεί να μη φάτε αρνί στη σούβλα, σίγουρα όμως θα μπορέσετε να κάνετε μια μοναδική βόλτα με το βαπόρι της γραμμής, που φεύγει από τη σκάλα του Eminönü, και να φτάσετε στο ξακουστό Νιχώρι. Κι αφού δε θα ξενυχτήσετε για την Ακολουθία της Παννυχίδας, μπορείτε να βρεθείτε στην μοσχοβολητή αυλή της Παναγίας της Κουμαριώτισσας το πρωί της Κυριακής. Το ανέβασμα του Βοσπόρου νωρίς το πρωί της Κυριακής με τους ράθυμους ρυθμούς της μεγαλούπολης είναι μαγεία! Από τη σκάλα του Νιχωριού στην αυλή της Κουμαριώτισσας κι ο παράδεισος είναι μπροστά σας! Ανάψτε το κερί σας κι η Κοινοτική Επιτροπή δεν θα σας αφήσει έτσι. Να είστε σίγουροι ότι θα σας φιλοξενήσει με τον καλύτερο, τον πιο εορταστικό και πασχαλινό τρόπο!

Η Πόλη σίγουρα είναι όμορφη κάθε περίοδο. Το Πάσχα όμως ζωντανεύει και λάμπει η Ρωμιοσύνη της και μας περιμένει όλους να μοιραστούμε αυτήν τη μοναδική ατμόσφαιρα! Πάσχα στην Πόλη λοιπόν, Πάσχα στην καρδιά της Ορθοδοξίας!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.