Ενας αποφοιτος του Δ.Π.Θ. πισω απο τη «γεφυρα» συνεργασιας μεταξυ τριων πολιτιστικων συλλογων

Η φιλοξενία στις Σάπες 60μελούς αποστολής από συλλόγους της Βοιωτίας και της Αττικής και οι ξεναγήσεις σε Μαρώνεια και Κομοτηνή

Με την παρουσία μιας 60μελούς ομάδας χορευτών και συνοδών τους από τον Σύλλογο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας «Λάιος» και από τον Χορευτικό Σύλλογο Ερυθρών Αττικής «Το Κριεκούκι», πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης η ετήσια μουσικοχορευτική εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά», που έγινε σε συνδιοργάνωση με τον δήμο Μαρωνείας-Σαπών. Τα μέλη των δύο συλλόγων, που διάνθισαν με χορούς από τους τόπους τους την πανηγυρική εκδήλωση του Συλλόγου «Τα Κασσιτερά», φιλοξενήθηκαν επί διήμερο στις Πέτρινες Κατασκηνώσεις της Μαρώνειας, από όπου άρχισαν τις εξορμήσεις τους σε διάφορά σημεία της ευρύτερης περιοχής για να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές και τα μνημεία της Ροδόπης. Στον γραφικό οικισμό τους υποδέχτηκε ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών, κ. Γιάννης Σταυρίδης, και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, κ. Θοδωρής Παρίσης. Πρώτος τους σταθμός, μετά από μια σύντομη στάση στη δροσερή κεντρική πλατείας της Μαρώνειας, ήταν φυσικά ο χώρος του Αρχαίου Θεάτρου, όπου τους περίμενε για να τους ενημερώσει και να τους ξεναγήσει  η αρχαιολόγος της τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων, κ. Νάγια Δαλακούρα.


 
Έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις από τη Μαρώνεια, μετέβησαν στην πόλη των Σαπών όπου θα λάμβανε χώρα η μουσικοχορευτική εκδήλωση. Της εκδήλωσης προηγήθηκε η παρέλαση των μελών των συλλόγων στους κεντρικούς δρόμους των Σαπών, η οποία ξεσήκωσε τους κατοίκους και δημιούργησε μία πανηγυρική ατμόσφαιρα. Αφού παρουσίασαν τους χορούς των περιοχών τους και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό της εκδήλωσης, το επόμενο πρωινό κατευθύνθηκαν  προς την Κομοτηνή, όπου περπάτησαν στην αγορά και επισκέφτηκαν μουσεία και σημαντικά μνημεία της πόλης. 

4 χρόνια ενεργούς εμπλοκής στα τοπικά δρώμενα από τον Δημήτρη Φρούσιο

Ρόλο ξεναγού των μελών των δύο συλλόγων εκτελούσε ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Ποντίων «Τα Κασσιτερά»,  κ. Στέλιος Νικολάου. Στο πλάι του βρισκόταν ένας καλός προσωπικός του φίλος, αλλά και καλός φίλος της περιοχής μας, ο απόφοιτος του τμήματος ΤΕΦΑΑ του Δημοκριτείου, κ. Δημήτρης Φρούσιος. Ήταν ο άνθρωπος που έφερε σε επαφή τους τρεις πολιτιστικούς συλλόγους από τη Ροδόπη, τη Βοιωτία και την Αττική, βάζοντας τις βάσεις για να αναπτυχθούν σταθεροί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας μεταξύ τους. Ο Δημήτρης άφησε τη γενέτειρά του, τη Θήβα, το 2010, προκειμένου να έρθει στην Κομοτηνή και να σπουδάσει στην Αθλητική Ακαδημία. Στα 4 χρόνια, που διήρκησαν οι σπουδές του στην πόλη μας, φρόντισε να μη διαγράψει πορεία παράλληλη με την τοπική κοινωνία, όπως είθισται να συμβαίνει με τους περισσότερους φοιτητές, αλλά να έρθει σε άμεση επαφή με τους ντόπιους και να εμπλακεί ενεργά με τα τοπικά δρώμενα, στο πεδίο κυρίως της χορευτικής παράδοσης. Εξάλλου, έχοντας μεγαλώσει σε περιβάλλον όπου ο χορός και η παράδοση είχαν τον πρώτο λόγο, δε θα μπορούσε παρά να αγαπήσει το αντικείμενο και να το επιλέξει ως ειδικότητα στο πρόγραμμα σπουδών του στο τμήμα ΤΕΦΑΑ. Μάλιστα, παρότι η επιλογή ειδικότητας γίνεται μετά από το τρίτο έτος φοίτησης στο τμήμα, ο Δημήτρης είχε επιλέξει να την παρακολουθεί άτυπα από την πρώτη κιόλας χρονιά της εδώ παρουσίας του. Απόρροια του ζήλου και του πάθους, με τα οποία ασχολούταν με τη χορευτική παράδοση ήταν να οριστεί, όντας ακόμα φοιτητής, ως δάσκαλος σε τοπικά χορευτικά συγκροτήματα.  Το πρώτο χορευτικό συγκρότημα, το οποίο ανέλαβε, ήταν εκείνο του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδημής και Φίλων. Πέρασε επίσης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Μεσοχωρίου και από την Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης, ενώ ως χορευτής συμμετείχε στο χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής «Ο Εύξεινος Πόντος». Στον «Εύξεινο Πόντο» γνώρισε και αγάπησε την ποντιακή παράδοση και τους ποντιακούς χορούς, ενώ είχε για δάσκαλο τον κ. Στέλιο Νικολάου, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «άνθρωπο-σταθμό» για τον ίδιο στην Κομοτηνή.

Η επιστροφή στην ιδιαίτερη πατρίδα και η επάνοδος για την εκδήλωση του Συλλόγου «Τα Κασσιτερά»

Έχοντας λοιπόν αποκτήσει πολλές γνωριμίες και φιλικές σχέσεις με ανθρώπους από την περιοχή μας, όταν αποφοίτησε από το ΤΕΦΑΑ, το 2014, κάθε άλλο παρά «μαύρη πέτρα» έριξε πίσω του. Επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου ασχολήθηκε επαγγελματικά με τους παραδοσιακούς χορούς, αλλά δε λησμόνησε την αγαπημένη του φοιτητούπολη, συνέχισε να έχει επαφές με τους ανθρώπους που ασχολούνται με την παράδοση στο νομό Ροδόπης και δύο χρόνια αργότερα κατάφερε να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος για πολιτιστικές ανταλλαγές με τους συλλόγους από τη δική του περιοχή. Η προσπάθειά του στέφθηκε τελικά με απόλυτη επιτυχία, αφού η φιλοξενία των μελών των συλλόγων από την Θήβα και τις Ερυθρές Αττικής στον δήμο Μαρωνείας-Σαπών επιβεβαίωσε τη διάθεση σταθερής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.  Ο ίδιος ο Δημήτρης έκανε λόγο για άψογη φιλοξενία από τον Σύλλογο «Τα Κασσιτερά» και από τον δήμος Μαρωνείας- Σαπών, παρατηρώντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι εδώ είναι πάρα πολύ φιλόξενοι θα έχουμε να το λέμε εμείς εκεί στο νότο».

Δημήτρης Φρούσιος
 
«Οι φοιτητές να συνδεθούν με όποιο τρόπο μπορούν με τους τοπικούς φορείς και με την τοπική κοινωνία της Κομοτηνής»

Δεν παρέλειψε μάλιστα να παροτρύνει τους νέους, που έρχονται από διάφορά μέρη της Ελλάδας για να σπουδάσουν στην Κομοτηνή, «να συνδεθούν με όποιο τρόπο μπορούν με τους τοπικούς φορείς και με την τοπική κοινωνία». «Είναι πραγματικά απίστευτη εμπειρία το να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους σαν αυτούς», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι «εμένα με βοήθησαν πάρα πολύ για τη ζωή μου γενικότερα, όχι μόνο στη ζωή στην Κομοτηνή».

Τάσος Φρούσιος
 
«Σε περιόδους κρίσης αυτές οι ανταλλαγές είναι ο μηχανισμός άμυνας απέναντι σε αυτήν την ισοπέδωση που γίνεται στις κοινωνίες»

Ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τη φιλοξενία, που επιφύλαξαν στους συντοπίτες του οι άνθρωποι του Συλλόγου «Τα Κασσιτερά» και της δημοτικής αρχής Μαρωνείας-Σαπών, εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτιστικής Ανάπτυξης «Λάιος», που τυγχάνει και πατέρας του Δημήτρη, κ. Τάσος Φρούσιος. Μάλιστα, ο κ. Φρούσιος δήλωσε γοητευμένος ειδικότερα από την ξενάγηση που έγινε στα μέλη των δύο συλλόγων στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας. Με την ευκαιρία, θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι «σε περιόδους κρίσης αυτές οι ανταλλαγές, που φέρνουν κοντά τις τοπικές παραδόσεις, είναι ο μηχανισμός άμυνας απέναντι σε αυτήν την ισοπέδωση που γίνεται στις κοινωνίες». «Έχουμε πιστέψει και εμείς και οι φίλοι μας εδώ», προσέθεσε, «ότι μέσα από αυτές τις ανταλλαγές μπορούμε να σφυρηλατήσουμε ουσιαστικές σχέσεις και να παλέψει ο κάθε φορέας, για να διατηρήσει τις τοπικές παραδόσεις, ώστε να κρατήσουμε ζωντανές τις ρίζες μας και έτσι να αντέξουμε αυτόν τον ισοπεδωτικό κατακλυσμό που διέρχεται η κοινωνία». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.