Dr. Albert Flipout’s one CAN band, ft. Mickey Pantelous

Ένας άνθρωπος, μια κονσέρβα, μια ορχήστρα live στο «Οχτώ»

Ο Θρυλικός Δόκτωρ Άλμπερτ Φλίπαουτ, το θρυλικό τενεκεδάκι από τα βάθη του Μισσισσιππή επιστρέφει αυτή την Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου, στην σκηνή του «Οχτώ». Μαζί του ο «άνθρωπος ορχήστρα» Ελληνοδανός, Blues, rock, Avant-garde μουσικός Μίκη Παντελούς.

Ο Μίκη Παντελούς και ο θρυλικός Δόκτωρ Άλμπερτ Φλίπαουτ, το κρουστό κονσέρβα που είναι δεμένο στο αριστερό του πόδι επιστρέφουν για να μας πουν «μπλέ» ιστορίες. Οι δυο τους συναντούνται επί  σκηνής και ρίχνουν φως στις σκοτεινότερες πτυχές της ζωής μας.  Σε ένα live σόου ηλεκτρικού μπλουζ δυναμίτη με έναν από τους καλύτερους εγχώριους αντιπροσώπους του είδους.  Με δικά τους τραγούδια, από τα άλμπουμ “Can’t find my pills” (2010) και “North of Africa” (2013) που έχουν κυκλοφορήσει πραγματευόμενοι την κοινωνική πλευρά της πολιτικοοικονομικής κρίσης που μαστίζει τον κόσμο σήμερα, και φυσικά με ιδιαίτερη έμφαση στο στίχο και με επιρροές από Tom Waits, Kurt Weill, Captain Beefheart, White Stripes αλλά και τα παραδοσιακά Blues του Mississippi, βάζουν τα πράγματα κάτω και ροκάρουν.

Ποιος είναι ο Μίκη Παντελούς…

Απόσπασμα από το βιβλίο του Καναδού Dave Harris για τις One Man Bands (ΟΜΒ)  “Head, Hands and Feet” 2012

Μετάφραση: Ηλιάνα Κεφαλοπούλου

«Είχα δυσκολία σχετικά με το πού ακριβώς να βάλω τον Μίκη στο βιβλίο, αλλά τελικά συμβιβάστηκα με το τμήμα των blues, καθότι πολλή από την μουσική του έχει ρίζες στα blues.

O Μίκης Παντελούς (γεννημένος στην Αθήνα, Ελλάδα, στις 22 Μαϊου, 1973) είναι ο άνθρωπος πίσω από την μπάντα, μια ελληνο-δανέζικη one-man band που εκφράζει επιρροές από παλιά μπλουζ, τζαζ, καμπαρέ, γκαράζ ροκ των 60s, και καλλιτέχνες όπως τους Captain Beefheart και Tom Waits, σχηματίζοντας έτσι ένα ελκυστικό μείγμα αυθεντικής μπλουζ/ροκ/αμερικάνα. Έπαιζε ντραμζ όσο ήταν έφηβος σε συγκροτήματα σκληρού ροκ, ανακαλύπτοντας τελικά τα μπλουζ και την κιθάρα στα 17 του. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στην Βασιλική Αεροπορία της Δανίας έγραψε τα πρώτα του κομμάτια και συνέχισε με ζωντανές εμφανίσεις στην Αθήνα όταν έκανε την δεύτερή του θητεία για τον Ελληνικό στρατό. Μέχρι το 2003 είχε σχηματίσει τους Chessmates, με τους οποίους πραγματοποίησε συναυλίες σε μαγαζιά αλλά και στον δρόμο. Έκανε επίσης δουλειές συνθέτοντας μουσική για ταινίες και ως ηθοποιός, καταλήγοντας να σχηματίζει την one-man band το 2008. Το στήσιμό του περιλαμβάνει δυναμική, σκληρή σλάηντ κιθάρα, φυσαρμόνικα, γκραν κάσα και μια κονσέρβα δεμένη στο αριστερό πόδι του που εκτελεί χρέη ταμπούρου (εξ ού και το όνομα “one CAN band”). 

Τον ρώτησα γιατί έγινε one-man band (OMB), και μου είπε «γιατί είναι καλύτερο από το να είμαι SOB (son of a bitch), πλάκα κάνω… Είμαι συνθέτης πάντα έγραφα τα δικά μου τραγούδια. Ξεκίνησα σαν ντράμμερ, αλλά ποτέ δεν ήμουν ικανοποιημένος με το ‘μπροστινό μέρος’ της μπάντας (κιθαρίστες, τραγουδιστές, κλπ). Κι έτσι αποφάσισα να το αναλάβω μόνος μου. Έφτιαξα μπάντα κάνοντας δικά μου πράματα κατά το πλείστον, αλλά μετά είχα δυσκολία να το τρέχω. Δεν κατάφερνα να συμπεριλάβω άλλους ανθρώπους στο όλο θέμα. Δεν ήμουν πολύ καλός στο να κλείνω συναυλίες και να κανονίζω πρόβες και κανείς άλλος στην μπάντα δεν έκανε τίποτα και όταν τελικά κάποιοι από τους μουσικούς ξεκίνησαν να ακυρώνουν συναυλίες γιατί είχαν προκύψει άλλες καλύτερες, απλά τους έδιωξα όλους και έμεινα μόνος μου με δύο επιλογές: Να παρατήσω την μουσική, ή να το κάνω μόνος μου. Έτσι λοιπόν εφηύρα τον χαρακτήρα του ‘Δόκτωρα Άλμπερτ Φλίπαουτ’, την κονσέρβα, ώστε να μην πήξω στην μοναξιά, και αυτό ήταν. Πάνω από το πιατίνι θα δείτε κι άλλον έναν χαρακτήρα… αυτή είναι η πολυαγαπημένη μας Τζες (είναι εκεί και ρίχνει μια ματιά στα πράγματα  να σιγουρευτεί ότι όλα είναι  υπό έλεγχο)».

Τον εξαιρετικό δίσκο που κυκλοφόρησε το 2010, «Can’t Find My Pills» μπορείτε να τον ακούσετε στην Myspace σελίδα του, ή να τον αγοράσετε από το cdbaby.com. Ο ήχος του είναι αληθινά πιασάρικος, σε σημεία να κάνει αναφορές στο βρετανικό μπλουζ-ροκ, όπως στο “People Talk About You Baby” όπου οι Yardbirds συναντάνε τους Jet. Το “The Madhouse is On Fire”, είναι άλλο ένα ενδιαφέρον δείγμα πολλαπλών επιρροών που φτάνει ψηλαφιστά μέχρι και στους Jethro Tull. Φαίνεται επίσης πως η παραγωγή είναι ιδιαίτερα διακριτική με σκοπό να ενισχύσει το ύφος. Τον Δρ. Άλμπερτ μπορείτε επίσης να τον παρακολουθήσετε στο Youtube να ερμηνεύει κάποια από τα τραγούδια, συμπεριλαμβανομένου του Tom Waits-εμπνευσμένου, “Hangover”. Σίγουρα αξίζει να το δείτε».  

Πηγή: www.periodikotrypa.wordpress.com
 

Info:

Είσοδος Ελεύθερη
Χορηγός Επικοινωνίας: Ράδιο Παρατηρητής 94 fm

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.