Δημιουργωντας ενα «Μεγαρο των Πολιτισμων» στην Κομοτηνη

Γιώργος Κουμεντάκης : «Δίνουμε τεχνογνωσία και ιδέες, για να στήσουμε από το πρώτο έτος τις βάσεις ώστε το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής να υπάρχει για πολλά χρόνια μετά»

Ένα νέο βιώσιμο κεφάλαιο στη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής στο απώτερο μέλλον, φιλοδοξεί να ανοίξει η συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ,  του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, που θα ξεκινήσει από το 2024 και θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το 2027.

Αυτό τονίστηκε κατά την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λινας Μενδώνη και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Γιώργου Κουμεντάκη στην Περιφέρεια ΑΜΘ, όπου συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο.

Οι δράσεις θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ, με στόχο αφενός την ενίσχυση των τεχνικών υποδομών, και υλικά και με προσωπικό, ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός και το κοινωνικό έργο.

Μάλιστα η ΕΛΣ θέλει να δώσει έμφαση τόσο στη συνεργασία με το τοπικό πολιτιστικό δυναμικό, όσο και στην εξωστρέφεια και τη συνεργασία με τις δημιουργικές δυνάμεις της Β. Ελλάδας αλλά και των γειτονικών χωρών.

Φέρνοντας γνώση και κύρος

Δύο πραγματικούς φίλους της Περιφέρειας χαρακτήρισε την κ. Μενδώνη και τον κ. Κουμεντάκη ο Περιφερειάρχης,  με την Υπουργό Πολιτισμού στη διάρκεια της θητείας της να έχει αποδείξει έμπρακτα την αγάπη της και την στήριξή της στην περιοχή μας, ενώ ο κ. Κουμεντάκης με το κύρος, τη γνώση και την εμπειρία του, θα βοηθήσει ώστε το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής να έχει το ρόλο που του αξίζει.

Ειδικά για τον προγραμματισμό των ενεργειών για τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας ΑΜΘ, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, ο κ. Μέτιος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως αυτή θα αναβαθμίσει το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής ως χώρο τέχνης και πολιτισμού για να παίξει το ρόλο του στην Περιφέρεια, την ευρύτερη περιοχή αλλά και τη χώρα.

Στολίδι το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

Πραγματικό στολίδι χαρακτήρισε το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής η κ. Λίνα Μενδώνη, μια εξαιρετικά σημαντική πολιτιστική υποδομή που επανεκκινεί με την καθοριστική συμβολή και συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, στην χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027.

Ο κ. Κουμεντάκης δέχτηκε η ΕΛΣ να συνδράμει την Περιφέρεια, και στον καλλιτεχνικό και στον οργανικοδιοικητικό σχεδιασμό προκειμένου το Μέγαρο, ένα εργαλείο πολύ σημαντικό που υπάρχει στην περιοχή, να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη εμβέλεια, και να φτάσει το στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκε: να αποκτήσει πολιτιστική εμβέλεια πέρα από την ΑΜΘ, που θα επεκτείνεται στις γύρω χώρες.

«Η εμπειρία της ΕΛΣ και η ικανότητα και η εμπειρία του κ. Κουμεντάκη μπορούν να το εξασφαλίσουν» σημείωσε η Μενδώνη, τονίζοντας πως έγνοια του κ. Μέτιου, από την πρώτη τους συνάντηση, ήταν η σωστή λειτουργία του Μεγάρου, και θεωρεί πως μετά από μια διαδικασία ωρίμανσης φτάνουν στο σημείο που θα μπορέσει να λειτουργήσει όπως θα πρέπει, για να αναδείξει την πολύτιμη πολυπολιτισμική φυσιογνωμία της Θράκης.

Το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής είναι τεράστιο, σημείωσε, τόσο υλικό όσο και άυλο, από τα παραμύθια, τους μύθους, την συνύπαρξη κοινοτήτων, ένας πλούτος που μπορεί να δώσει μόνο υπεραξία στη χώρα.

Προς μια μόνιμη λειτουργία του Μεγάρου

Ο κ. Κουμεντάκης ευχαρίστησε Υπουργό και Περιφερειάρχη για το όραμά τους και την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην ΕΛΣ, ενώ τόνισε πως το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, είναι για τη Λυρική το Μέγαρο των Πολιτισμών.

Για αυτό και έφτιαξαν ένα ολόκληρο προγραμματισμό, τον οποίο θέλουν να πραγματοποιήσουν τα επόμενα τρία χρόνια, μέσα από τον οποίο φιλοδοξούν να συμβάλουν στην ενίσχυση του διαλόγου, των ανταλλαγών και της συνέργειας ανάμεσα στις δημιουργικές δυνάμεις τόσο της περιοχής της Θράκης, που όχι μόνο δεν προτίθενται να τις αγνοήσουν, αλλά θέλουν να υποστηρίξουν με διάφορους τρόπους, όσο και της Ελλάδας αλλά και των γειτονικών χωρών.

Θα υπάρξουν δε επιμέρους προγράμματα για όλες τις πόλεις της Περιφέρειας, εντάσσοντας στον προγραμματισμό τους προγράμματα που ήδη αναπτύσσονται στην περιοχή, βοηθώντας να αποκτήσουν μια οντότητα όσα πιθανώς δεν έχουν, και συνεργαζόμενοι με όσα έχουν αυτή την οντότητα προς όφελος όλων των πλευρών.

«Οι προσανατολισμοί που θα έχει το Θρακιώτικο Μέγαρο των Πολιτισμών θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες αντιλήψεις για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα χρόνια αιτήματα και τα προβλήματα της Πολιτιστικής αποκέντρωσης που η τέχνη θέτει με τον καλύτερο τρόπο εδώ και αρκετά χρόνια» ανέφερε. Θέλουν όμως και να αναδείξουν τον τρόπο με τον οποίο η προβολή και η αξιοποίηση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικούς αναπτυξιακούς παράγοντες, μέσα από την τέχνη, καθώς θα ενισχύσουν και θα αναδείξουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της περιοχής, κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ στάθηκε σε τρία αλληλένδετα σημεία, τις τεχνικές υποδομές και το προσωπικό με τεχνογνωσία, τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό, και το κοινωνικό έργο. «Για μας είναι τρία σημεία που θα δουλέψουμε και θα δουλεύουμε σαν να είναι ένα» τόνισε, και με αυτές τις τρεις κατευθύνσεις θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν στην οργάνωση, την αξιοποίηση και τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργεί ένα σύγχρονο Μέγαρο Πολιτισμού, όπως το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, σε συνεργασία με όλες τις ντόπιες δυνάμεις, να φτιάξουν κάτι που θα μείνει για πολλά χρόνια.

Η προοπτική είναι να λύσουν θέματα υποδομών και εξοπλισμού, καθώς και εξειδικευμένου προσωπικού, για να ξεκινήσουν να παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους, που θα βασιστεί σε θεσμικά πλαίσια εντός του 2024.

Βασική τους σκέψη είναι να βάλουν τις βάσεις για τη μόνιμη λειτουργία του Μεγάρου και μετά το 2027, με τον κ. Κουμεντάκη να τονίζει πως αν δεν το κάνουν αυτό, θα έχουν αποτύχει.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε ένα πρόγραμμα να υλοποιείται για το ‘καλό’ της Λυρικής, εμείς δίνουμε τεχνογνωσία και ιδέες, για να στήσουμε από το πρώτο έτος τις βάσεις ώστε το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής να υπάρχει για πολλά χρόνια μετά», ανέφερε.

Φιλοδοξία τους είναι να ενώσουν όλη τη δημιουργικότητα που θα αναπτυχθεί στην περιοχή μας, ώστε να φτάνουν στο Μέγαρο, και ταυτόχρονα να φεύγουν από αυτό εκτός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.