«Αυλαια» για το 1ο Φεστιβαλ Via Egnatia

Με σημαντικές δράσεις πολιτισμού, μια άκρως επιτυχημένη «Λευκή Νύχτα» - Αλλά και το ακριβές σχέδιο παρεμβάσεων ανάδειξης του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής και της ευρύτερης περιοχής από τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Χρήστο Μέτιο

Στην Περιφερειακή Ενότητα της Ροδόπης και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή, «έπεσε» το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, η αυλαία του 1ου Φεστιβάλ Via Egnatia, το οποίο ξεκίνησε το «ταξίδι» του έναν ακριβώς μήνα πριν από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και ακολουθώντας τα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού συνεχίστηκε στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Έβρου και Ξάνθης, για να καταλήξει στην Κομοτηνή, ενώνοντας την ιστορία, την τέχνη, τον πολιτισμό, την παράδοση και τις γεύσεις. 

Οι «μαγευτικές» Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή

Οι καταληκτικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στην Π.Ε.Ροδόπης ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής με την προγραμματισμένη ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης στο Βυζαντινό Φρούριο της Κομοτηνής, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και την έκθεση φωτογραφίας με την ιστορία του Βυζαντινού Φρουρίου και τις φάσεις στερέωσής του στο πλαίσιο του έργου που ξεκίνησε από το 2Ο11 η τότε Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
 
Την ξενάγηση, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, στο τμήμα του Τείχους που περικλείει τον υποβλητικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έκανε ο υπεύθυνος του έργου «Στερέωση και Διαμόρφωση του Βυζαντινού Τείχους Κομοτηνής», Αρχιτέκτονας-Μηχανικός, κ. Γιώργος Ευφραιμίδης, παρουσία μεταξύ άλλων του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε πως το φεστιβάλ Via Egnatia θα αποτελέσει τη σύγχρονη κοιτίδα ανάδειξης του μνημείου, όπως και όλων των σημείων της Αρχαίας Εγνατίας Οδού που διατρέχουν την Περιφέρεια.
 
H βραδιά έκλεισε με τον ωραιότερο δυνατό τρόπο, ήτοι το μουσικό ταξίδι στο οποίο μας «παρέσυραν» οι κ.κ. Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, από την σκηνή του Πολιτιστικού Κυττάρου REX, λόγω του άστατου καιρού που δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση της συναυλίας στον αρχικά προγραμματισμένο χώρο με φόντο το Βυζαντινό Φρούριο.
Στη διάρκεια της μουσικής αυτής εκδήλωσης ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, έδωσε τα συγχαρητήριά του σε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του Φεστιβάλ Via Egnatia, το οποίο ευχήθηκε να γίνει θεσμός στην περιοχή και να διαφημίσει την περιφέρειά μας σε κάθε άκρη της χώρας. 

Απόλυτη επιτυχία για το εγχείρημα της «Λευκής Νύχτας»

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Via Engatia και με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής αλλά και της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, την ίδια μέρα έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην πόλη μας η «Λευκή Νύχτα» η οποία στέφθηκε με μεγάλη μάλιστα επιτυχία, κατά την διάρκεια της οποίας τα εμπορικά καταστήματα της πόλης παρέμειναν ανοιχτά από τις 6 το απόγευμα μέχρι και τις 12 τα μεσάνυχτα, ενώ οι δρόμοι της Κομοτηνής κυριολεκτικά «πλημμύρισαν» από κόσμο, προερχόμενο όχι μόνο από τη Ροδόπη, αλλά και από κάθε γωνιά της περιφέρειας.

Παράλληλες εκδηλώσεις σε όλο το μήκος του εμπορικού άξονα του κέντρου «στόλισαν» τη βραδιά, σε μια «Λευκή Νύχτα» αφιερωμένη σε κάθε μικρό και μεγάλο Ροδοπίτη, ενώ κάθε εμπορικό κατάστημα «έστησε» την δική του μικρή γιορτή, με κεράσματα, μουσικά events αλλά και εκπτώσεις που σε πολλές των περιπτώσεων άγγιξαν το 50%. Οι οικογένειες άδραξαν την ευκαιρία αυτή, επισκέφτηκαν τα καταστήματα, αλλά και διασκέδασαν στους πεζοδρόμους της πόλης με μικρά θεατράκια, κλόουν, συναυλίες, γυμναστικές επιδείξεις, μουσική, χορό και άλλες δράσεις πολιτισμού. 

Οι “Λευκές” αντιδράσεις

Παρά τη μεγάλη αποδοχή που είχε η «Λευκή Νύχτα» από μέρος των πολιτών συνάντησε και σειρά αντιδράσεων. Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής συγκάλεσε ανοιχτή συνέλευση το πρωί της Πέμπτης ώστε να συντονίσει σειρά δράσεων κατά της «Λευκής Νύχτας» προς υποστήριξη των εργαζομένων. Έτσι, κατά τη διάρκεια της «ανοιχτής» Παρασκευής μέλη και όχι μόνο της Αντιεξουσιαστικής, πραγματοποίησαν ειρηνική διαμαρτυρία με πανό έξω από μεγάλα καταστήματα που ανήκουν σε πολυεθνικές κυρίως αλυσίδες. Ανάλογη διαμαρτυρία με διανομή φυλλαδίων έκανε και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων στην αρχή της οδού Βενιζέλου με τεράστιο πανό.

Συζήτηση για την αξιοποίηση του πυρήνα του Ιστορικού Κέντρου της Κομοτηνής και της ευρύτερης περιοχής

Ιδιαίτερης σημασίας και παραγωγής ειδήσεων όμως ήταν όμως οι εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα κατά την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ και συγκεκριμένα η εκδήλωση – συζήτηση που διεξήχθη στο Ιμαρέτ για την αξιοποίηση του πυρήνα του Ιστορικού Κέντρου της Κομοτηνής και της ευρύτερης περιοχής. Μία εκδήλωση που τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ροδόπης κ.Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ.Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ.Γιώργος Πετρίδης, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ Παντελεήμων, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ.Σοφία Μενεσελίδου, η πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων και Αλληλεγγύης κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος και η γιατρός κ.Βούλα Ελευθεριάδου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ.Ζωή Κοσμίδου, ενώ εισηγητές της βραδιάς ήταν η κ.Χρύσα Καραδήμα, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης η οποία μίλησε για τις αρχαιότητες της πόλης μας καταθέτοντας αναλυτικές προτάσεις για την ανάδειξή τους, αλλά και ο κ. Μηνάς Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής- Διευθυντής του Εργαστηρίου Οικοδομικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος ανέλυσε το θέμα «Τοπικά Ιστορικά Δομικά Συστήματα στην Θράκη και την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής- Η μνημειακή Αξία και η Αξία της Ανθρώπινης ζωής ως Παράμετροι Σχεδιασμού για την ολοκληρωμένη προστασία τους».
 
Στις δηλώσεις που προηγήθηκαν η κ. Χρύσα Καραδήμα έκανε μία σύντομη αναφορά στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν γύρω από την ανάπλαση αυτού καθ’ αυτού αλλά και της γύρω περιοχής του Βυζαντινού Φρουρίου της Κομοτηνής, το οποίο όπως επεσήμανε βάση χρονοδιαγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του προσεχούς Δεκέμβρη. Εκτός λοιπόν από εργασίες καθαρισμού, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες ανακτήσεις στα τμήματα της οχύρωσης που είχαν αποσαρθρωθεί, με την χρήση ίδιων υλικών όπως ποταμίσιες κροκάλες, ερευνήθηκαν κάποια τμήματα του φρουρίου που δεν είχαν αποκαλυφθεί καλά και ελευθερώθηκαν όσο το δυνατόν χώροι που ήταν απαλλοτριωμένοι, ενώ αυτή την στιγμή, στην τελευταία φάση της ανάπλασης γίνονται εργασίες ανάδειξης του εσωτερικού της νότιας πλευράς του φρουρίου. Ακολούθως ο κ. Μηνάς Παπαδόπουλος αναφερόμενος στα Ιστορικά Δομικά Συστήματα της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, έκανε λόγο για «συστήματα με εξαιρετικό ενδιαφέρον και συμπεριφορά ως προς την τεχνογνωσία τους» σημειώνοντας πως στην περιοχή αυτή υπάρχει πολλή πρώτη ύλη τόσο σε έκταση όσο και σε ποιότητα.
 
Ωστόσο όπως επεσήμανε ο ίδιος μεγάλη ευθύνη για τη μη διατήρηση αυτών, φέρουν οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι προχωρούν σε αυθαίρετες παρεμβάσεις, αποκαταστάσεις, προσθήκες και αφαιρέσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της πρώτης ύλης, η οποία μάλιστα δεν είναι και αποκαταστάσιμη. 

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής «Ευχή όλων μας η δημιουργία ενός κέντρου ιστορικού για το οποίο θα σεμνυνόμαστε όλοι»

Παρεμβάσεις μετά το τέλος των εισηγήσεων πραγματοποίησαν τόσο ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων και ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος ο οποίος και ανέλυσε διεξοδικά τα σχέδια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη για την αξιοποίηση του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής.
 
Στις ολιγόλεπτες παρεμβάσεις τους ο Μητροπολίτης κ.κ. Παντελεήμων ευχήθηκε το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής να αποτελέσει χώρο έλξης τόσο για τους επισκέπτες της πόλης, αλλά κυρίως μία «όαση πνευματική» για τους κατοίκους της, ένα «κέντρο ιστορικό για το οποίο θα σεμνυνόμαστε όλοι τόσο για την ιστορία των βυζαντινών Κουμουτζηνών, αλλά και μέσα από την ιστορία για τους αγώνες των προγόνων μας να αποδειχθούμε άξιοι συνεχιστές τους, αποδίδοντας στην πόλη και την ιστορία αυτό που τους αξίζει». 

Γιώργος Πετρίδης «Πρωτίστως όλα αυτά να αποδοθούν στους πολίτες της πόλης ως μία έμπρακτη συγνώμη αυτού που λέγεται νεοελληνική παρέμβαση στον πολιτισμό»

Την επιθυμία του «πρωτίστως όλα αυτά να αποδοθούν στους πολίτες της πόλης αυτής ως μία έμπρακτη συγνώμη αυτού που λέγεται νεοελληνική παρέμβαση στον πολιτισμό όπως εκφράζεται αρχιτεκτονικά αλλά και πολεοδομικά» εξέφρασε με την σειρά του ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, σημειώνοντας πως «η βαρβαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε σε όλη την Ελλάδα και στην Κομοτηνή αυτή η ιστορική παρακαταθήκη, η αρχιτεκτονική παρακαταθήκη στην πόλη μας αποτυπώνεται πάρα πολύ εύστοχα και με μία αεροφωτογραφία που δείχνει αυτό που έχει μείνει από το τοίχος και κυρίως γύρω από αυτό με τα κατασκευάσματα και τις πολυόροφες οικοδομές που έχουν πνίξει όλο το κέντρο». «Αυτό που μας έχει μείνει λοιπόν οφείλουμε ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές και ως έμπρακτη συγνώμη να το αναδείξουμε» συμπλήρωσε και τόνισε πως σε ό,τι αφορά την δημοτική αρχή το έργο αυτό «θα το ξεκινήσουμε και θα το τελειώσουμε». 

Ολοκληρωμένα σχέδια παρέμβασης και ανάδειξης της Μαρώνειας, του Ιάσμου, των Συμβόλων και της Κομοτηνής στο αναπτυξιακό σχέδιο της ΠΑΜ-Θ

Η σημαντικότερη ως προς το περιεχόμενό της τοποθέτηση σχετικά με τα σχέδια αξιοποίησης του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ήρθε δια στόματος του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ.Χρήστου Μέτιου, ο οποίος τόνισε πως βασικός στόχος της διοίκησης της Περιφέρειας είναι η αύξηση του παραγόμενου τοπικού εισοδήματος, κάτι που εξυπηρετείται κυρίως μέσω της αύξησης του τουριστικού προϊόντος αυτής, που με την σειρά του μπορεί να επιτευχθεί εφαρμόζοντας ολοκληρωμένα σχέδια παρέμβασης και ανάδειξης των στρατηγικών πλεονεκτημάτων και μνημείων της περιοχής.
 
Εξειδικεύοντας στους άμεσους στόχους της Περιφέρειάς μας και με δεδομένη την ανάγκη αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το ΕΣΠΑ ο κ. Μέτιος έθεσε δύο βασικές προτεραιότητες στον τομέα αυτό, η πρώτη εκ των οποίων αφορά σε έργα σε όλη την παραλιακή ζώνη της Περιφέρειάς μας από Αλεξανδρούπολη μέχρι την Καβάλα και έπειτα έργα επί της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, για να αναδειχθούν όπως επεσήμανε « εκατέρωθεν αυτής σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους».
 
Αναφερόμενος ειδικότερα στη Ροδόπη, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης επικέντρωσε τις προσπάθειες της ΠΑΜ-Θ σε τέσσερις ευρύτερες περιοχές, αυτές της Μαρώνειας, του Ιάσμου, των Συμβόλων και της Κομοτηνής.
 
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την περιοχή της Μαρώνειας ο κ. Μέτιος έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την αξιοποίηση του «Σπηλαίου Πολύφημου» σε συνεννόηση και συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας, την κατασκευή του δρόμου Μαρώνεια – Παραλία Πετρωτών – Όρια νομού Έβρου, που θα συνδέσει παραλιακά τη Μαρώνεια με τα Δίκελλα, για το οποίο έργο όπως επεσήμανε υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη και εκκρεμεί η έγκριση για τα περιβαλλοντικά, αλλά και την κατασκευή παράκαμψης του δρόμου στην είσοδο του Αγίου Χαραλάμπους προκειμένου ο δρόμος να μη διασχίζει τον αρχαιολογικό χώρο.
 
Στην περιοχή του Δήμου Ιάσμου ο κ. Μέτιος τόνισε πως το ενδιαφέρον της ΠΑΜ-Θ στρέφεται στην εξασφάλιση οδικής πρόσβασης τουλάχιστον μέχρι την υπάρχουσα Μονή του Μάξιμου στο Παπίκιο όρος, στη δημιουργία μονοπατιών για τους πεζούς για τα υπόλοιπα ευρήματα μοναστηριών, καθώς επίσης και στην αξιοποίηση της Μαξιμιανούπολης και της Αναστασιούπολης, ενώ σε ό,τι αφορά την περιοχή των Συμβόλων χαρακτήρισε τον Μακεδονικό Τάφο ως ένα «αρχαιολογικό εύρημα μεγάλου ενδιαφέροντος» του οποίου η περαιτέρω ανάδειξη ως οργανωμένου επισκέψιμου χώρου επιβάλλεται. 

Εργασίες και προαπαιτούμενα ανάδειξης του Ιστορικού Κέντρου της Κομοτηνής

Σε ό,τι αφορά την Κομοτηνή και την ανάδειξη του ιστορικού της κέντρου, τόνισε πως στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης ανάδειξης του ιστορικού πυρήνα της Κομοτηνής απαιτείται η σύνδεση του ιστορικού χώρου του Θεοδοσιανού τείχους με τα μνημεία του, που βρίσκονται εντός και περιμετρικά αυτού καθώς και η αναδιαμόρφωση όλου του χώρου εντός και περιμετρικά του οχυρού.
 
Περαιτέρω, χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικά τον ακριβή προσδιορισμό του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής, της προσβασιμότητας όλων των σημείων αυτού, της ενοποίησής τους αλλά και της υλοποίησης έργα διανοίξεων, απαλλοτριώσεων και αναπλάσεων, όπου αυτό είναι απαραίτητο, όπως για παράδειγμα τα κτίσματα, που βρίσκονται μπροστά στο Ιμαρέτ προς την κεντρική πλατεία. «Μ’ αυτό τον τρόπο, ολόκληρη η όψη του Ιμαρέτ θα είναι ορατή από την πλατεία της πόλης μας ενώ ταυτόχρονα θα αναδειχθεί και το παγοποιείο» επεσήμανε όπως αντίστοιχα «με τον ίδιο τρόπο θα αναδειχθούν οι Αποθήκες Γενικού Εμπορείου, ένα κτίριο με ιδιαίτερη ιστορική αξία στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής». 

«Λίφτινγκ» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής

Ένα ακόμη σημαντικό έργο που χρειάζεται να γίνει τέλος σύμφωνα με τον ίδιο είναι η ανανέωση της συνολικής εικόνας του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής σύμφωνα πάντοτε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και με σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας και την καλύτερη δυνατή παρουσίαση του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής μας, με τις μελέτες που απαιτούνται για το έργο αυτό, να εκπονούνται από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. 

Περισσότερες φωτογραφίες στην ενότητα Φωτορεπορτάζ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.