Εγκαινια χριστιανικης εκκλησιας μετα απο 100 χρονια στην Τουρκια

Τι χαμπέρια από την Πόλη;

Η Πόλη είναι πια μία μικρογραφία της Τουρκίας. Όλες οι εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες που σχηματίζουν το ψηφιδωτό της τουρκικής κοινωνίας κατοικούν εντός των ορίων της Πόλης. Κι ως κάτοικοι αυτής της πόλης έχουν ανάγκη τόπους λατρείας.

Μια τέτοια κοινότητα είναι κι οι Süryani, οι Ασσύριοι. Είναι μια  χριστιανική κοινότητα με κοιτίδα τη Μεσοποταμία. Οι Ασσύριοι θεωρούνται ο πρώτος λαός, στον οποίο διαδόθηκε ο χριστιανισμός. Σ΄ αυτό βοήθησε το ότι μιλούσαν τα αραμαϊκά, τη γλώσσα του Χριστού. Έχουν σημιτική καταγωγή και θεωρούνται απόγονοι της Ασσυριακής Αυτοκρατορίας και του σπουδαίου πολιτισμού που ήκμασε από τον 9ο έως τον 7ο αι. π.Χ.  Οι Ασσύριοι είναι ένας λαός με μεγάλη διασπορά σε όλων τον κόσμο και με μεγάλη κοινότητα στην Ινδία. Στην Ελλάδα σήμερα ζουν γύρω στους 6.000 Ασσύριους, οι πρώτοι από τους οποίους ήρθαν ως πρόσφυγες από το Νοβοροσισκ του 1922.

Στην Τουρκία σήμερα ζουν γύρω στις 25.000 από αυτούς οι 12.000 με 18.000 στην Πόλη. Η ισχυρή αυτή κοινότητα μέχρι τώρα είχε  μία χριστιανική εκκλησία, τον Ιερό  ναό  Meryem Ana Kilisesi στο Tarlabaşı, στο Πέρα. Καθώς όμως δεν κάλυπτε τις ανάγκες των μελών που κατοικούν στην ακτή του Μαρμαρά, στο Yeşilköy (Άγιο Στέφανο) και στο Bakırköy (Μακροχώρι), ζήτησαν τη δημιουργία ενός νέου λατρευτικού χώρου.

Έτσι πριν από 4 χρόνια, το 2019, δόθηκε η απαιτούμενη άδεια από το κράτος και θεμελιώθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο νέος ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Εφραίμ.  Αδειοδοτήθηκε δηλαδή και ανεγέρθηκε χριστιανικός ναός, ο πρώτος από την ίδρυση του τουρκικού κράτους, από το 1923.

Η Πόλη σήμερα έχει συνολικά 198 χριστιανικούς ναούς (ορθόδοξους, καθολικούς κ.α.) και η ανέγερση ενός ακόμα χριστιανικού ναού μετά από περισσότερα από 100 χρόνια ήταν ένα ιστορικό γεγονός. Η Τουρκία μπορεί να είναι ένα κοσμικό κράτος αλλά η κυρίαρχη θρησκεία είναι το ισλάμ κι αυτό δίνει μία ακόμα μεγαλύτερη σημασία στο γεγονός.

Ο Ναός του Mor Efrem είναι ένα εντυπωσιακό κτίσμα 5 ορόφων με χωριστούς χώρους τέλεσης λειτουργιών, τελετών και εκδηλώσεων. Βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου (Yeşilköy). Τα εγκαίνια, όπως και τη θεμελίωση, τέλεσε στις 8 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της χώρας με την παρουσία εκπροσώπων των χριστιανικών εκκλησιών με πρώτο τη τάξη, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίο.

Όπως ήταν φυσικό, τα μέτρα ασφάλειας ήταν δρακόντεια και οι έλεγχοι επαναλαμβανόμενοι. Μια τέτοια εκδήλωση με τόσο υψηλούς καλεσμένους δεν μπορούσε παρά να περιλαμβάνει όλα τα στάδια ασφάλειας. Η πρόσκλησή μας από την Κοινότητα των Süryani Kadim ήταν ιδιαίτερα τιμητική.  Ο κόσμος που παραβρέθηκε, κυρίως μέλη της κοινότητας των Süryani, εξέφρασε με κάθε τρόπο την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του έργου. Υποδέχθηκε με θερμό χειροκρότημα τον Πρόεδρο της Κοινότητας, τον Αρχιεπίσκοπο και τον Πρόεδρο της χώρας. Μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης εκφωνήθηκαν οι λόγοι και κόπηκε από το σύνολο των ιεραρχών, με έχοντα πρωτεύοντα ρόλο τον Οικουμενικό Πατριάρχη η κόκκινη κορδέλα των εγκαινίων.

Η παρθενική λειτουργία πραγματοποιήθηκε την επόμενη Κυριακή. Ο Ναός κατακλύσθηκε και πάλι από πολύ κόσμο, που κατέφτασε από κάθε σημείο του πλανήτη για να συμμετέχει στην ιστορική αυτή ιερουργία στην οποία πήρε μέρος και πολυμελής χορωδία. Η Κοινότητα είχε ετοιμάσει αναμνηστικά δώρα για τους παρευρισκόμενους καθώς παρέθεσε κι επίσημο γεύμα.

Τα εγκαίνια της εκκλησίας του Αγίου Εφραίμ κι η παρουσία εκπροσώπων όλων των χριστιανικών εκκλησιών στην Τουρκία εξέπεμψε ένα μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας για τον χριστιανικό κόσμο. Μακάρι να υπάρξουν κι άλλα τέτοια δείγματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.