«Αρχαια Ρωμη: πολη του ερωτα, της ποιησης, της ζωγραφικης»

Διάλεξη από τον Χ. Μιχαλόπουλο σήμερα στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Διάλεξη με θέμα «Αρχαία Ρώμη: πόλη του έρωτα, της ποίησης, της ζωγραφικής» θα πραγματοποιήσει σήμερα στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στις 20.00 ο επίκουρος καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας του ΤΕΦ του ΔΠΘ κ. Χάρης Μιχαλόπουλος στο πλαίσιο του εργαστηρίου της ΦΕΞ «2-3 πράγματα που ξέρω για… την τέχνη» που διεξάγεται σε επιμέλεια της μουσειολόγου κ. Κικής Χριστοδούλου.
 
Όπως αναφέρει η ίδια σε σημείωμά της για το περιεχόμενη της διάλεξης, «αν στη συνείδηση του σύγχρονου νεοέλληνα η Ρώμη εξακολουθεί να αποτελεί το «χαμένο» μισό της κλασικής πολιτιστικής κληρονομιάς του, τότε η παρούσα διάλεξη φιλοδοξεί να προσφέρει έναν δρόμο εναλλακτικής προσέγγισης και επαφής με το ρωμαϊκό πνεύμα. Στόχος της είναι να ανιχνεύσει, να χαρτογραφήσει και να παρουσιάσει την πολύτροπη και πολύσημη αλληλεπίδραση μεταξύ ερωτικής ποίησης και ζωγραφικής στην αυγούστεια  Ρώμη των τελών του πρώτου προχριστιανικού αιώνα. Περίοδος που δίκαια αποκαλείται ο «Χρυσός Αιώνας» της Ρώμης».
 
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της διάλεξης η παρουσίαση αποσπασμάτων ερωτικής ποίησης συνοδεύεται εικονογραφικά με παραδείγματα σωζόμενων τοιχογραφιών της Ρώμης, της Πομπηίας και του Herculaneum, αλλά και με έργα της αναγεννησιακής και σύγχρονης ζωγραφικής (Μποτιτσέλι, ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελος, Τιτσιάνο, Σεζάν, Νταλί). 

Ο Χάρης Μιχαλόπουλος 

Ο Χάρης  Μιχαλόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. Είναι πτυχιούχος Φιλολογίας (Ειδίκευση Κλασικής Φιλολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. (2001).  Πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Leeds της Μεγάλης Βρετανίας, όπου και απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο (MΑ in Latin) «με διάκριση» (2002) και Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D) (2006). Έχει συγγράψει μονογραφίες και σειρά άρθρων για την αυγούστεια ποίηση και το ρωμαϊκό επίγραμμα. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η ρωμαϊκή ερωτική ελεγεία, η σχέση των Σπουδών Φύλου με τις Κλασικές Σπουδές, και η πρόσληψη της λατινικής λογοτεχνίας στη νεοελληνική λογοτεχνία.
 
Παράλληλα ασχολείται με την ποίηση. Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές: «Ψηφιδωτό» (1995), «Γεωγραφία Δωματίου» (2000), «Πιο νύχτα» (2007), «Δεν έρχονται» (2015), ενώ ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, κριτικές και ποιητικές ανθολογίες. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.