Αι Γιαννης ο Κληδονας στην Αμβροσια

Αναβίωσε το παραδοσιακό Σαρακατσάνικο έθιμο από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο «Οι Ακρίτες»

Το αρχαίο έθιμο του Αϊ -Γιάννη του Κλήδονα αναβίωσε για ακόμη μια φορά στην Αμβροσία από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Αμβροσίας «Οι Ακρίτες» σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ιάσμου το Σάββατο 1 Ιουλίου στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου.
 

Μέλη του συλλόγου ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές ακολούθησαν πιστά το τυπικό του εθίμου στη βρύση του χωριού, ενώ ακολούθησε ολονύκτιο γλέντι με σπιτικά εδέσματα, τοπική ορχήστρα και παραδοσιακούς χορούς.
 
Το παρών έδωσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρέλαβαν βραβεία ο εκπρόσωπος του Δήμου Ιάσμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο προϊστάμενος της Διοικητικής Μονάδας Πολιτικής Συνοχής και Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιώργος Κρεμλής, αλλά και ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Τοτοκώτσης.
 
 

Σημαντική η παρουσία του συλλόγου 

Ο κ. Κρεμλής, ο οποίος έρχεται εδώ και χρόνια στις εκδηλώσεις στην Αμβροσία, τόνισε πως συμμετέχει κάθε φορά με ιδιαίτερη χαρά σε αυτές, μιας και έχουν ένα συμβολισμό τόσο πολιτιστικό όσο και ιστορικό, σημειώνοντας πως «οι Ακρίτες της Αμβροσίας φυλούν Θερμοπύλες σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της πατρίδας μας όπου χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας, που χρειάζονται στήριξη και ανάπτυξη».
 

«Η κοινωνική συνοχή είναι μια από τις προτεραιότητες της ΕΕ», εξήγησε ο ίδιος για να προσθέσει «που στηρίζει με τους πόρους της τις περιοχές αυτές και αυτούς θα πρέπει να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των περιοχών αυτών και κατ’ επέκταση της χώρας μας».
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αμβροσίας κ. Κώστας Καραγιοβάνης τόνισε πως η δραστηριότητα του συλλόγου ξεπερνά τα όρια τόσο της Ροδόπης, όσο και της χώρας, σημειώνοντας πως θα είναι πάντα παρόντες, και για πολλά χρόνια, όσο αντέχουν, με τη στήριξη της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου.
 
 

Η αναβίωση του εθίμου 

Για την αναβίωση του εθίμου μέλη του Συλλόγου ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές ακολούθησαν πιστά το τυπικό του εθίμου στη βρύση, που βρίσκονταν στο κέντρο του προαύλιου χώρου.
 
Οι γυναίκες, ελεύθερες ή παντρεμένες, φέρνουν από το πηγάδι το αμίλητο νερό και το αδειάζουν στο κιούπι, ένα πήλινο δοχείο, ρίχνοντας μέσα κι από ένα “ριζικάρι”, κάποιο προσωπικό, συνήθως πολύτιμο, αντικείμενο, όπως ένα δαχτυλίδι σκεπάζουν μετά τη γραγούδα και την αφήνουν όλη νύχτα.
 
Το κιούπι συνήθως σκεπάζεται με ένα μαντήλι από το εικονοστάσι που είναι κόκκινο και σταμπωτό. Την επόμενη μέρα το κιούπι ανοίγει με τραγούδια. Η κοπέλα με το πανί το σηκώνει για τελευταία φορά στο κεφάλι της, απλώνει το χέρι της, παίρνει ένα αντικείμενο στην τύχη και φωνάζει: «Ποιανής είναι;» Τότε η κάτοχος που γνωρίζει το δαχτυλίδι της λέει: «δκομ-Δκομ». Αυτό ήταν το πιο σημαντικό γεγονός για την κοπέλα κατά την παράδοση, γιατί, αν ήταν ανύπαντρη θα παντρευόταν πρώτη πρώτη, ενώ αν ήταν παντρεμένη θα είχε καλό γάμο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.