Σχεδιο αναστηλωσης για το παλιο στρατιωτικο κτιριο στο χωρο του Μεγαρου Μουσικης Κομοτηνης

Με την εκπόνηση μελετών για την χρηματοδότηση της αναστήλωσής του ώστε να γίνει συνεδριακό κέντρο

Έχουν καταρρεύσει οι στέγες, όμως οι τοίχοι ακόμα βρίσκονται σε καλή κατάσταση

Όσοι έχουν βρεθεί στο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, θα έχουν προσέξει το παλιό κτίριο Στρατώνων, που ανάγεται στην πρώτη Βουλγαρική Κατοχή, και αποτελούσε παλιότερα την έδρα του 21ου Λόχου Υγειονομικού όπως δείχνουν και οι ξεφτισμένες επιγραφές στην είσοδό του.

Το κτίριο αυτό, παρόλο που φωτίζεται κατάλληλα τη νύχτα, είχε μέχρι τώρα αφεθεί στην τύχη του, με την στέγη στις δύο πτέρυγές του να έχει καταρρεύσει, ενώ έχει καταστραφεί και το πάτωμα. Όμως και το κεντρικό κτίριο δεν βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, με πατώματα και σε αυτό να έχουν καταρρεύσει.

Παρόλα αυτά αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της πόλης, και φαίνεται πως πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού είναι να βοηθήσει να βρεθεί χρηματοδότηση, μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε αυτό να γίνει Συνεδριακός χώρος.

Δυνατότητα χρηματοδότησης της αναστήλωσης

Μάλιστα η ιδέα προήλθε από την ίδια την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, κατά την συνάντηση που είχαν στην Αθήνα την Παρασκευή με τον Περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλο Τοψίδη και τον Πρόεδρο της επιτροπής για την λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής κ. Κώστα Κατσιμίγα.

Όπως τόνισε ο κ. Κατσιμίγας, με μεγάλη του χαρά άκουσε την κ. Μενδώνη να θέτει το θέμα του κτιρίου, του οποίου η στέγη έχει καταρρεύσει, αλλά οι τοίχοι του είναι σε άριστη κατάσταση.

«Εγώ ως αρχιτέκτονας το είχα δει ότι οι τοίχοι ήταν σε καλή κατάσταση και μάλιστα το σκέφτηκα ότι αυτό θα μπορούσε κάποια στιγμή να  αναστηλωθεί,  αλλά  τα λεφτά που χρειάζονται είναι πολλά» σημείωσε, κάτι που εντόπισε και η κ. Μενδώνη σε προηγούμενή της επίσκεψη, και ανέφερε στη συνάντηση.

Για αυτό τους ζήτησε να προχωρήσουν στην εκπόνηση μιας μελέτης προκειμένου  ο χώρος αυτός να αναστηλωθεί, ώστε να χρησιμοποιηθεί  ως συνεδριακό κέντρο με την χρηματοδότηση να προέρχεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, που έχει πόρους για την συγκεκριμένη δράση, αλλά δεν έχει πολλές εν δυνάμει μελέτες.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Κατσιμίγα, πως αν από την πλευρά τους κάνουν έγκαιρα τη μελέτη, θα μπορέσει το Υπουργείο Ανάπτυξης να χρηματοδοτήσει την αναστήλωση αυτού του κτιρίου, που θα δώσει πολλές δυνατότητες τόσο στο ίδιο το Μέγαρο, όσο και για την φιλοξενία εκδηλώσεων εξολοκλήρου σε αυτό.

Προσθέτει δυνατότητες στο Μέγαρο και την Κομοτηνή

Άλλωστε πολλές φορές έχει ζητηθεί το Μέγαρο από  φορείς οι οποίοι δεν  χρειάζονται πάνω από 200 θέσεις, που θα είναι πιο εύκολο να φιλοξενηθούν και με πολύ μικρότερο κόστος.

«Πήρα μεγάλη χαρά και  ως αρχιτέκτονας, γιατί μπαίνει μια προοπτική και να σωθεί ένα ιστορικό κτίριο,  το οποίο είναι στρατιωτικό που έγινε την περίοδο  της βουλγαρικής προσάρτησης ’13-’19» σημείωσε, που δεν έχει  σημασία που το κατασκεύασαν  οι  βουλγαρικές αρχές, μιας και σηματοδοτεί μια περίοδο ιστορική   για την Κομοτηνή.

Για αυτό και είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι αυτό το κτίριο μπορεί να αποτελέσει ένα  ακόμα  στολίδι του  τόπου μας, υπενθυμίζοντας πως η Κομοτηνή  δεν είχε ποτέ ιστορικά δυναμικά στοιχεία στον τομέα της οικονομίας, αλλά είχε πάντα δυναμικά στοιχεία στον τομέα της παροχής υπηρεσιών και ήταν διοικητικό  κέντρο.

«Νομίζω ότι όταν αποκτούμε όλο και περισσότερο  υποδομές τέτοιου είδους, αυτό θα τονώσει γενικά την οικονομία και το καλύτερο αύριο της περιοχής μας για να  έχουμε και έναν λόγο ύπαρξης εδώ, γιατί νομίζω  ότι τα στοιχεία και οι  ενδείξεις παρακμής της πόλης μας είναι αρκετά εμφανή τον τελευταίο καιρό και  πρέπει με κάθε τρόπο  να το αναστρέψουμε» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.