14 λογοτεχνικες, και μη, αναγνωσεις αφιερωμενες στην Μικρα Ασια στον κηπο του Αρχαιολογικου Μουσειου Κομοτηνης

Στο πλαίσιο της 3ης Λογοτεχνικής Σκηνής που διοργάνωσε η ΕΦΑ Ροδόπης συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022

14 αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων, ποιημάτων αλλά και μαρτυριών αφιερωμένων στην Μικρασιατική καταστροφή, στις ρίζες των προγόνων μας και στις μνήμες του ξεριζωμού όπως αυτές αποτυπώθηκαν από σπουδαίους Έλληνες και ξένους λογοτέχνες, αλλά και δικούς μας συμπολίτες, τις μνήμες των οποίων «διασώζουν» μέσω αφηγήσεων, ακούστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής.

Στο πλαίσιο της 3ης Λογοτεχνικής Σκηνής που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης συμμετέχοντας και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022, με θέμα «Βιώσιμη. Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές».

 «Μνήμες προσφύγων του ΄22» όπως ήταν η θεματική της εκδήλωσης της ΕΦΑ Ροδόπης αναβίωσαν στον αύλειο χώρο του Μουσείου, δια των αναγνώσεων 14 συμπολιτών και συγκεκριμένα της κ.Χρύσας Καραδήμα, Προϊσταμένης της ΕΦΑ Ροδόπης η οποία επέλεξε το «Στου Χατζηφράγκου. Τα σαραντάχρονα μιας χαμένης πολιτείας» του Κοσμά Πολίτη, της κ.Ρένας Σαμαρά – Μάινα, Προέδρου της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής που επέλεξε το απόσπασμα «Γυάλινο Μάτι» του Δημοσθένη Παπαμάρκου, από την συλλογή διηγημάτων «Γκιακ», της φιλολόγου κ.Μαρίας Τσαγγάρη, με απόσπασμα από «Το νούμερο 331328» του Ηλία Βενέζη, του «διδύμου» των κ.κ.Ευγενίας Παρτσόγλου και Ζαφείρη Τσάκου, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και της Κοιν.Σ.Επ. «Κομοτηνή εν δράσει» που αναπαρέστησαν ένα απόσπασμα από το «Όταν οι άγγελοι πέθαιναν στη Σμύρνη. Μουσουλμάνος είμαι μπρε, μα τη Παναγιά…» του Γιάννη Καψή, του εκπαιδευτικού κ. Κώστα Μπαντίκου που επέλεξε το «Το έβδομο ρούχο» της Ευγενίας Φακίνου, της φιλολόγου και συγγραφέα κ.Βάντας Παπαϊωάννου – Βουτσά, η οποία μάλιστα ανέγνωσε απόσπασμα της νέας δικής της συγγραφικής προσπάθειας με τίτλο «Φωνή πατρίδας» που αποτελεί μαρτυρία προσφύγων από το Κερτς Κριμαίας και την Πέραμο Κυζικηνής Χερσονήσου, αλλά και της επίσης συγγραφέα κ.Άσης Κιούρα με απόσπασμα από το «Στην προκυμαία της Σμύρνης» του Έρνεστ Χεμινγουέι.

Απόσπασμα από το βραβευμένο με βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών «Αλεπού, αλεπού, τι ώρα είναι» της Καβαλιώτισσας Βίκυς Τσελεπίδου, επέλεξε η δημοσιογράφος Νατάσσα Βαφειάδου, για να ακολουθήσει ο κ.Παναγιώτης Μαυρίδης, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Καππαδοκών και Μικρασιατών ν.Ροδόπης «Ο μέγας Βασίλειος» με μια μαρτυρία προσφύγων Καππαδοκών που αφορά στην μεταφορά από το Αγυρνάζ(Άγιοι Ανάργυροι επαρχεία Καισαρείας) στους Ασκητές Ροδόπης, ενώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος» κ.Στέλιος Νικολάου επέλεξε απόσπασμα από το «Γη του Πόντου» του Δημήτρη Ψαθά.

Η γραμματέας του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής κ.Δήμητρα Μαντάκη, ανέγνωσε απόσπασμα από το «Η καταστροφή της Σμύρνης» του Σ.Νάκου, ενώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης «Αθηνίων» κ.Άρης Ασσαριωτάκης μοιράστηκε με το κοινό απόσπασμα από το κείμενο «Η Στάχτη που ταξίδευε» του Κ.Χ.Μύρη, που δημοσιεύτηκε στο αφιέρωμα «1922-1992, μνήμη Μικράς Ασίας» του περιοδικού «η λέξη».

Η «Μικρή πράσινη θάλασσα» του Οδυσσέα Ελύτη, η «Σμύρνη» του Αγγέλου Σημηριώτη και το «Όταν άνθη εδένατε» του Κώστα Καρυωτάκη ακούστηκαν δια στόματος του ποιητή και βιβλιοθηκονόμου κ.Πασχάλη Κατσίκα, ενώ ο εικαστικός καλλιτέχνης και γραφίστας κ.Γιώργος Παπαλεξάνδρου «έκλεισε» την βραδιά με ένα απόσπασμα από το αρχείο της Πηνελόπης Δέλτα, «Ελευθέριος Κ.Βενιζέλος. Ημερολόγιο, αναμνήσεις, μαρτυρίες, αλληλογραφία».

Να σημειωθεί ότι το παρών, μεταξύ άλλων, έδωσαν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου και η επιστημονική συνεργάτης του Δήμου Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.