Κρατα ζωντανο το κρεμασμα του αυγου η Στρυμη

Το έθιμο της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς, που έφεραν οι πρόγονοί τους από τον Άγιο Βλάση της Ανατολικής Ρωμυλίας συνεχίζουν να τηρούν οι γυναίκες του χωριού

Το έθιμο που έφεραν οι πρόγονοί τους από τον Αη Βλάση της Ανατολικής Ρωμυλίας, το κρέμασμα του αυγού, το οποίο δεν απαντάται πουθενά αλλού στη Ροδόπη, αναβίωσαν για ακόμα μια φορά οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Στρύμης, το απόγευμα της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς.

Έτσι μαζεύτηκαν στο χώρο του Συλλόγου, που στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο, όπου πολλές από αυτές έμαθαν τα πρώτα γράμματά τους ως μαθήτριες, ώστε το έθιμο να περάσει στην επόμενη γενιά, στα παιδιά και τα εγγόνια τους, και να μείνει ζωντανό και για τους επόμενους.

Το ραβδί, στο οποίο κρεμάστηκε το αυγό, κρατούσε η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αθανασία Κουκουλάκη, που τόνισε πως το έθιμο το έφεραν οι πρόγονοί τους, που το αναβίωναν την Κυριακή της Τυρινής, για να πιάσουν το αυγό και να συγχωρούνται. «Κρεμάμε το αυγό λόγω της Σαρακοστής, κλείνουμε το στόμα μας με το αυγό και το ανοίγουμε το Πάσχα με το κόκκινο αυγό» σημείωσε. Αποτελούσε δε ένα έθιμο το οποίο τηρούσαν όλες οι οικογένειες με θρησκευτική ευλάβεια, θεωρώντας το ευλογία.

Είναι σημαντικό μάλιστα πως, σύμφωνα με την κ. Κουκουλάκη, το συγκεκριμένο έθιμο δεν συναντιέται πουθενά αλλού στη Ροδόπη, ακόμα και σε πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία. «Αυτό το έθιμο είχαν, το κρατούσαν οι παλιοί, τώρα πλέον όμως λιγότερο» σημείωσε, για αυτό και προσπαθούν να το κρατήσουν στο Σύλλογο, είτε με λίγα είτε με πολλά άτομα να συμμετέχουν.

«Είναι ωραίο το έθιμο, δεν το αφήνουμε, είτε λίγοι είτε πολλοί το κάνουμε» ανέφερε. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας άλλωστε, ενώ παλιότερα το έκαναν οι γυναίκες του Συλλόγου, οι συμμετέχοντες αυτή τη φορά είναι παιδιά οικογενειών που κατάγονται από τη Στρύμη, αρκετά από τα οποία βρέθηκαν στο χώρο του συλλόγου, για να μάθουν το έθιμο, πραγματοποιώντας το.

Έτσι λοιπόν δημιούργησαν ένα κύκλο, έβαλαν τα χέρια πίσω στην πλάτη, και με την κ. Κουκουλάκη να κρατά το αυγό κρεμασμένο με σκοινί σε ένα ραβδί, άρχισαν να προσπαθούν να πιάσουν με το στόμα τους το αυγό, που περιφερόταν γύρω από αυτά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.