Συνεχισε το «κρεσεντο» των προκλητικων δηλωσεων ο Τουρκος Υφυπουργος Εξωτερικων

Όσα είπε κατά τη διάρκεια κλειστής συνέντευξης τύπου στο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής

Γιαβούζ Σελίμ Κιράν: «Τα προβλήματα των ομογενών μας είναι και δικά μας προβλήματα»

Στην αυλή του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, παραχώρησε «κλειστή» συνέντευξη τύπου (καθότι δεν προσκλήθηκε το σύνολο των ΜΜΕ) ο τούρκος υφυπουργός εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, το απόγευμα της Τετάρτης, συνεχίζοντας το «κρεσέντο» προκλητικών δηλώσεων, στο πλαίσιο της ιδιωτικής επίσκεψης που πραγματοποίησε σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ξάνθη και Διδυμότειχο.

Ο Τούρκος υφυπουργός εξωτερικών αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως «τα προβλήματα των ομογενών μας είναι και δικά μας προβλήματα». Παράλληλα ο ίδιος είπε πως «η Τουρκία βλέπει τη μειονότητα ως γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών» και τόνισε ότι δεν θα σιωπήσουν «για την παραβίαση των δικαιωμάτων και τη διάβρωση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν εκτεταμένες επαφές με «ομογενείς» στη Θεσσαλονίκη και ότι είχαν ακούσει τα προβλήματα που υπάρχουν. «Είναι μια πολύ θλιβερή κατάσταση που οι ομογενείς μας που ζουν στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν τζαμί να προσευχηθούν ακόμη και κατά τη διάρκεια μπαϊραμιών» ανέφερε χαρακτηριστικά για να δηλώσει πως οι ελληνικές αρχές πρέπει να επιλύσουν το ζήτημα. «Όταν ήμασταν στη Θεσσαλονίκη, είδα παλιές φωτογραφίες της πόλης. Είδαμε τους μιναρέδες που διακοσμούσαν την πόλη εκείνη την εποχή. Σήμερα αυτή η εικόνα δυστυχώς δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει καν τζαμί στη Θεσσαλονίκη σήμερα. Δεν υπάρχει ούτε ένα τζαμί όπου οι ομογενείς μας θα πάνε και θα προσκυνήσουν ακόμα και κατά τη διάρκεια των μπαϊραμιών. Λέμε αυτή την κατάσταση στις ελληνικές αρχές και θα συνεχίσουμε να την λέμε» συνέχισε ο ίδιος.

Όσο για τις επαφές που είχε στην Κομοτηνή ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν είπε ότι συναντήθηκε με τους αιρετούς μουφτήδες και εκπροσώπους μειονοτικών οργανώσεων και «ακούσαμε τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Αξιολογήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε με τις ενώσεις. Οι απόψεις των εκπροσώπων της μειονότητας είναι εξαιρετικά σημαντικές για εμάς. Ήταν μια παραγωγική συνάντηση». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να συναντώνται με εκπροσώπους μειονοτικών οργανώσεων, θα συναντηθούν με απογόνους πολιτικών και όλα τα τμήματα της μειονοτικής κοινωνίας, καθώς και θα επισκεφτούν τον τάφο του Σαδίκ Αχμέτ.


«Ως Τουρκία, έχουμε κάνει πολλά θετικά βήματα για τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις της Ελληνικής Μειονότητας»

Ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν σημείωσε επίσης ότι ο αριθμός των μειονοτικών σχολείων στη Δυτική Θράκη μειώνεται συνεχώς και πως υπάρχουν προβλήματα με την εκλογή σχολικών εφορειών και υπενθύμισε ότι οι εκλογές αναβλήθηκαν οκτώ φορές. «Ως Τουρκία, έχουμε κάνει πολλά θετικά βήματα τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις της Ελληνικής Μειονότητας» ισχυρίστηκε ο ίδιος για να επισημάνει πως «η ελληνική μειονότητα έχει εκφράσει ικανοποίηση για αυτές τις εξελίξεις» και υπογράμμισε πως αναμένουν την ίδια στάση από την Ελλάδα.

Επίκληση στη συνθήκη της Λωζάνης

Καταλήγοντας ο τούρκος υφυπουργός εξωτερικών επικαλέστηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης, θυμίζοντας πως «το καθεστώς της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης καθορίστηκε από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης» για να συμπληρώσει πως «η αυτονομία της μειονότητας στον τομέα της εκπαίδευσης και της θρησκείας διασφαλίζεται από αυτή τη Συνθήκη και άλλες διεθνείς συμφωνίες». Παράλληλα τόνισε ότι «βλέπουμε τόσο την ελληνορθόδοξη μειονότητα όσο και την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης ως γέφυρες στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Προσεγγίζουμε τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της ελληνικής μειονότητας με βάση την ανοχή και το νόμο, που αρμόζει στον αρχαίο πολιτισμό και την ιστορία μας».

«Δεν έχουμε την παραμικρή έλλειψη εμπιστοσύνης σε αυτό» επεσήμανε ο ίδιος για να ισχυριστεί ότι «οι μειονότητες που ζουν στην Τουρκία εκφράζουν σαφώς την ευγνωμοσύνη τους για την αποφασιστικότητα που επιδείξαμε υπό την ηγεσία του Προέδρου μας. Και αυτό μας ικανοποιεί. Ευχόμαστε επίσης στους Έλληνες φίλους μας να λαμβάνουν τα απαραίτητα μηνύματα από αυτές τις δηλώσεις».

«Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να παραμείνουμε σιωπηλοί για την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας»

Ο Τούρκος υφυπουργός εξωτερικών έκλεισε τις δηλώσεις του υπογραμμίζοντας πως «η άρνηση της εθνικής ταυτότητας, ο περιορισμός των ελευθεριών κάτω από διάφορα προσχήματα, δυστυχώς, επηρεάζει επίσης αρνητικά τις διμερείς μας σχέσεις. Όσο η ειρήνη και η ευημερία των ομογενών μας αυξάνεται, θα βλέπουμε τις θετικές επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις. Ως Τουρκία και Ελλάδα, έχουμε την απαραίτητη βούληση να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με μια θετική ατζέντα. Εφόσον έχουμε μια κοινή βούληση για την επίλυση προβλημάτων. Ο ευκολότερος τρόπος επίλυσης προβλημάτων είναι η διπλωματία και ο διάλογος. Το πιστεύουμε αυτό. Θα υποστηρίξουμε σθεναρά οποιαδήποτε μέτρα λάβει η Ελλάδα για το θέμα αυτό. Αυτό πρέπει να είναι γνωστό. Αλλά κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να παραμείνουμε σιωπηλοί για την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας, την προσπάθεια να διαβρωθεί. Θα συνεχίσουμε να υψώνουμε τη φωνή μας και να κάνουμε τη φωνή μας να ακούγεται σε διμερείς και διεθνείς πλατφόρμες, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της μειονότητας».

Να σημειωθεί τέλος ότι το βράδυ της Τετάρτης ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν παρακάθησε σε δείπνο ιφτάρ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.