Κρισιμα τα αντιχαλαζικα για να διατηρηθει η παραγωγη κερασιου στη Ροδοπη

Το 90% φτάνει η καταστροφή από το χαλάζι που έπιασε σχεδόν όλες τις κερασοπαραγωγικές περιοχές από το Μίσχο μέχρι τα Σύμβολα

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα, με την εγκατάσταση αντιχαλαζικών ώστε να αποτραπούν οι ζημιές στα κεράσια που γίνονται πλέον με ανησυχητική συχνότητα, τόνισαν τόσο εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του ΕΛΓΑ, αλλά και οι ίδιοι οι κερασοπαραγωγοί, στην συνάντηση που είχαν την Τρίτη 23 Απριλίου στη Δύμη, για να γίνει μια αποτίμηση των επόμενων κινήσεων.

Εκεί βρέθηκαν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Μανώλης Ταπατζάς, ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Τζανέρ Ιμάμ, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Προϊστάμενος υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης κ. Δημήτρης Πανταζής, στελέχη της Περιφέρειας, αλλά και αρκετοί κερασοπαραγωγοί της περιοχής, που είδαν μέσα σε μια νύχτα την παραγωγή τους να καταστρέφεται.

Ήδη από την Τρίτη έχει ανοίξουν οι αιτήσεις, και συνεργεία του ΕΛΓΑ κάνουν αυτοψία στην περιοχή. Και ενώ από πλευράς του ΕΛΓΑ έλαβαν την διαβεβαίωση πως η αποζημίωση θα έρθει το ταχύτερο δυνατό και χωρίς προβλήματα, κάτι που όπως παραδέχτηκαν και οι ίδιοι έχει συμβεί και τις προηγούμενες χρονιές, αυτό που τονίστηκε από όλους τους παρευρισκόμενους είναι πως για να μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονική παραγωγή, χρειάζεται να τοποθετηθούν αντιχαλαζικά δίχτυα.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ, αναμένεται να ανοίξει στους επόμενους μήνες πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης αντιχαλαζικών, που αναμένεται να φτάνει και το 100% του κόστους, για αυτό και θα πρέπει να είναι έτοιμοι να καταθέσουν προτάσεις.

Απλώς θα υπάρξουν θέματα προσαρμογής για τις παλιότερες καλλιέργειες, που πολλές φορές δεν είναι γραμμικά φυτεμένες, ενώ χρειάζονται και χαμηλά κλαδέματα, ώστε να μπορέσουν να εγκατασταθούν οι μεμβράνες.

Επειδή όμως από πολλούς καλλιεργητές τονίστηκε πως μπορεί να δυσκολευτούν να βρουν τους πόρους για να μπουν στο πρόγραμμα (μιας και αυτό θα πληρώσει αφού εγκατασταθούν τα αντιχαλαζικά), ο Περιφερειάρχης τόνισε πως θα προσπαθήσουν βρουν μια λύση με χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τους καλύψουν για την εγκατάσταση τους.

Στήριξη για τα αντιχαλαζικά

Ο κ. Τοψίδης ευχαρίστησε τον ΕΛΓΑ για την άμεση ανταπόκρισή του, τονίζοντας την ανάγκη να καταγραφεί το συντομότερο η ζημιά, μιας και η απώλεια είναι πολύ μεγάλη, και θα χαθεί όλη η χρονιά στο κεράσι. Στάθηκε δε στην ανάγκη να ενισχυθεί η πρωτογενής παραγωγή, που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για την περιφέρεια, και πιστεύει πως θα τα καταφέρουν ενώνοντας τις δυνάμεις τους.

Η Περιφέρεια θα πιέσει προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και ειδικά για το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας που αναμένεται. Αυτό που τόνισε και στους παραγωγούς είναι ότι θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτό και εξέφρασε την πρόθεση να συμβάλλει η Περιφέρεια με χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να μπορέσουν και αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να προστατεύσουν την παραγωγή τους.

Βοήθεια από το Δήμο Ιάσμου

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Τζανέρ Ιμάμ τόνισε πως επισκέφτηκε από την πρώτη στιγμή τον οικισμό και ενημέρωσαν τους αρμόδιους φορείς, τονίζοντας πως ο ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε άμεσα.

Η πλατφόρμα άνοιξε από την Τρίτη, με τον Δήμαρχο να δεσμεύεται ότι όλοι οι τοπικοί παράγοντες και οι αιρετοί θα βοηθήσουν και στην δήλωση της ζημιάς, για να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατό.

Μεγάλος ο αριθμός των δέντρων που επηρεάστηκαν

Η χαλαζόπτωση της 21 Απριλίου ήταν ισχυρότατη τόσο προς την ένταση, όσο και προς την έκταση, τόνισε ο κ. Πανταζής, με τα ποσοστά ζημιάς να είναι υψηλά, με μεγάλο αριθμό στρεμμάτων και δέντρων να επηρεάζονται.

Στην ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Ροδόπης καλλιεργούνται πάνω από 160 χιλιάδες κερασόδεντρα, και οι εκτιμήσεις δείχνουν πως το φαινόμενο είναι ανησυχητικό, με την παραγωγή να είναι πολύ μειωμένη.

Η υπηρεσία έδρασε άμεσα, με τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ να δέχονται δηλώσεις ζημιάς από την Τρίτη, και θα προχωρήσουν οι εκτιμήσεις ζημιών τουλάχιστον μέχρι τις 6 Μαΐου.

Από την πλευρά της υπηρεσίας διαβεβαίωσε τους παραγωγούς πως θα είναι πλάι τους και αυτή τη φορά, ενώ στάθηκε στην άριστη συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια, το Δήμο Ιάσμου και το Δήμο Κομοτηνής. «Για μια ακόμα φορά θα ανταποκριθούμε στα καθήκοντα και τις απαιτήσεις της διοίκησής μας» ανέφερε.

Από την άλλη δεν φαίνεται πως υπάρχουν προβλήματα σε άλλες καλλιέργειες, με τις ελιές σε αυτή τη φάση της ανθοφορίας να μην επηρεάζονται, ενώ δεν είχαν ακόμα σημαντικές αναφορές για άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.