Ανεξαρτητη Ενωτικη Πρωτοβουλια: Οχι στην «ταφοπλακα» λειτουργιας των Κεντρων Προληψης στις Π.Ε της ΑΜΘ

Πρόταση για συζήτηση του προσχεδίου Νόμου στο περιφερειακό συμβούλιο

Πρόταση κατέθεσε η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία για συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο του προσχεδίου νόμου που προωθεί η κυβέρνηση για τη συγχώνευση των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, κάνοντας λόγο για «ταφόπλακα» στη λειτουργία των εν λόγω Κέντρων.

Όπως εξηγεί στην πρότασή της που υπογράφεται από τους δύο περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης, κ. Στέργιο Ηλιόπουλο και κ. Δημήτρη Λυμπεράκη, τα 75 Κέντρα (5 εξ αυτών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης) Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας που λειτουργούν στη χώρα μας  πάνω από 27 χρόνια, είναι από τις, πλέον, αποτελεσματικές δομές στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης κατά των ουσιών και των εν γένει εξαρτήσεων.

Όμως πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε, στο πλαίσιο του νέου Νομοσχεδίου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, την σύσταση Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.) στον οποίο θα ενταχθούν όλοι οι εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς απεξάρτησης.

«Τα παραπάνω προκαλούν ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία για το μέλλον της πρόληψης» επισημαίνει η περιφερειακή παράταξη τονίζοντας πως «αυτό που διακυβεύεται είναι η διάσωση της φιλοσοφίας της πρόληψης και του έργου που επιτελείται εδώ και 30 χρόνια, ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς στους οποίους εντείνεται το πρόβλημα της εξάρτησης από ουσίες και συμπεριφορές. Πρόκειται για μία φιλοσοφία που βασίζεται στην ολιστική παρέμβαση στις αιτίες που γεννούν την εξάρτηση στην οικογένεια, το σχολείο και την κοινότητα μέσα από μακροχρόνια, καινοτόμα και αξιολογημένα προγράμματα. Που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, υψηλού επιπέδου από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, με ένα αποκεντρωμένο τρόπο στις εκάστοτε κοινότητες». 

Η περιφερειακή παράταξη προτείνει να ψηφίσει το περιφερειακό συμβούλιο και να πιέσει την Κυβέρνηση για:

1) Τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης και ειδικότερα των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων &Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Δράμας «Δράση», Π.Ε. ΕΒΡΟΥ «Ελπίδα», Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ ,Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ «Έκφραση», Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ «Ορφέας», με πάγια, σταθερή κρατική χρηματοδότηση σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, 

2) Τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης σε τοπικό επίπεδο και όχι κεντρικά, προκειμένου να μπορούν να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ιδιαιτερότητες της κάθε τοπικής κοινωνίας,

3) Να παραμείνουν τα Κέντρα Πρόληψης  ως εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης, διατηρώντας την ταυτότητα, την ψυχοκοινωνική φιλοσοφία και το περιεχόμενο της  πρόληψης,

4) Να ενισχυθούν περαιτέρω με την απαιτούμενη κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού, 5) Να μη καταργηθεί το άρθρο 60 του ν. 4139 του 2013 και το άρθρο 61 του 3459 του 2006.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.