Στηριξη απο Δουδωνη σε Ιλχαν Αχμετ

«Η ιστορία θα γράψει πως ο Ιλχάν κράτησε μια πολύ γενναία στάση για τα δικαιώματα, μια δική του προσέγγιση αρχών»

Στην Κομοτηνή βρέθηκε το Σάββατο 9 Μαρτίου ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Δουδωνής, που μίλησε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τις ευρωεκλογές αλλά και το θέμα που έχει προκύψει με το επιτίμιο στον βουλευτή του κόμματος κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Ερωτηθείς για το επιτίμιο που αναγνώστηκε σε τζαμιά της περιοχής εναντίον του κ. Αχμέτ με αφορμή την στήριξη της ισότητας στο γάμο, ο κ. Δουδωνής σημείωσε πως ήταν ο μοναδικός βουλευτής της μειονότητας που υπερψήφισε το νόμο, κρατώντας μια γενναία στάση, «μια στάση συνείδησης και ήθους απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, και θέλω να τον συγχαρώ για ακόμα μια φορά για αυτό» σημείωσε.

Προφανώς, τόνισε, αντιμετωπίζει μια πολύ μεγάλη επίθεση εξαιτίας της ελευθερίας της γνώμης και της ψήφου του, όμως «η ιστορία θα γράψει πως κράτησε μια πολύ γενναία στάση για τα δικαιώματα, μια δική του προσέγγιση αρχών» σημείωσε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις κινήσεις που έχουν γίνει από ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδας απέναντι σε βουλευτές που ψήφισαν τον νόμο, τονίζοντας πως οι βουλευτές προστατεύονται εκ του συντάγματος για την ελευθερία της γνώμης και της ψήφου τους, και δεν είναι δυνατόν να περιορίζεται από οποιαδήποτε εξωγενή παράμετρο.

Ο πολιτικός γάμος, τόνισε, είναι κάτι διαφορετικό από τον θρησκευτικό, και από τη στιγμή που νομοθετήθηκε ο πρώτος, η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να τον ρυθμίζει κατά τον τρόπο που αυτή θεωρεί πως είναι σωστό, μιας και πρόκειται για μια σχέση του αστικού δικαίου, χωρίς θρησκευτικές προεκτάσεις.

Επισήμανε δε πως τίθεται ένα επιπλέον ζήτημα μιας και η ανακοίνωση προερχόταν από τον παρα-μουφτή, και οργανωμένοι κύκλοι έχουν επιτεθεί στον κ. Αχμέτ για τη στάση του.

Ελευθερία επιλογών για τους νέους της μειονότητας

Από την πλευρά του ο κ. Αχμέτ σημείωσε πως η ψήφος του στη βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια είχε και μια άλλη έννοια για τον ίδιο, πέρα των άλλων παραμέτρων, μιας και θεωρεί πως το Ισλάμ, και στην περιοχή μας, δεν είναι αυτό το συντηρητικό που θέλουν κάποιοι να αναδείξουν.

Για αυτό και η ψήφος του ως μουσουλμάνου βουλευτή, ψηφίζοντας ναι για τον πολιτικό και όχι το θρησκευτικό γάμο, δείχνει πως υπάρχει και μια άλλη οδός, ότι μέσα στη νεότερη γενιά της μειονότητας, άντρες και γυναίκες, νέοι και νέες, έχουν το δικαίωμα επιλογής.

«Η κοινωνική τους απελευθέρωση, η συνταγματική τους καταχώριση, να σκέφτονται με τον δυτικό τρόπο ζωής, η ενσωμάτωσή τους στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και γίγνεσθαι, μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο δίνοντας αυτή την ελευθερία σε αυτούς» σημείωσε, και θέλησε να δώσει ένα μήνυμα για τη δημοκρατία στη Θράκη, απέναντι σε κάθε φαινόμενο μισαλλοδοξίας, φασισμού, που προσπαθούν να περάσουν άλλες λογικές. «Εμείς τη μειονότητα τη θέλουμε απελευθερωμένη, εμείς τη Θράκη τη θέλουμε δημοκρατική, προοδευτική, και να νιώσουν ως Έλληνες πολίτες τις αξίες της Δημοκρατίας και της Ευρώπης» τόνισε.

Πλήττει το ΔΠΘ το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ο κ. Δουδωνής αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που μόλις ψηφίστηκε, σημειώνοντας πως παρά τα όσα ειπώθηκαν, η θέση τους είναι σταθερή, υπέρ των πραγματικά μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, που θα ιδρύονται με σκοπό την υψηλή εκπαιδευτική ποιότητα, ώστε να κάνουν ακόμα καλύτερα τα κρατικά.

Η συγκεκριμένη είναι «απομίμηση» μεταρρύθμισης, γιατί τα πανεπιστήμια θα είναι κερδοσκοπικά, ενώ στο θέμα του άρθρου 16, μεταφέροντας την δέσμευση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πως θα είναι συνδιαμορφωτές της διάταξης, όχι όμως αόριστα μη κρατικών χωρίς τον αποκλεισμό των κερδοσκοπικών.

Το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων αφορά και το ΔΠΘ, που θα πληγούν από την έλλειψη προβλέψεων γεωγραφικής κατανομής, παρά τη διαφοροποίηση στο παράβολο. Σημείωσε δε πως ο τόπος δεν χρειάζεται το όχι σε όλα, ούτε μια συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση.

Όσο για το θέμα το οποίο έθιξε στην εκδήλωση της ΠΑΣΠ, εξέφρασε την ανησυχία πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει την αποδυνάμωση της κεντροαριστεράς και την άνοδο της ακροδεξιάς, ώστε ο πρωθυπουργός να παρουσιάζεται ως κεντρώος πρωθυπουργός.

Όσο για τις ευρωεκλογές, θεωρεί πως είναι σημαντικό να έρθει δεύτερο το κόμμα του, γιατί θα τους δώσει μια επιπλέον ώθηση απέναντι στη ΝΔ.

Κληθείς να σχολιάσει την ιδιάζουσα περίπτωσης του ΚΙΕΦ, που έχει κατέλθει τις δύο τελευταίες φορές στις Ευρωεκλογές ως δήθεν εκπρόσωπος της μειονότητα, σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ πάντα ήταν κοντά στη μειονότητα, και πάντα προωθούσε την συμπερίληψη και όχι τη διάκριση. «Εμείς δεν θέλουμε μια μειονότητα αποκομμένη, πρέπει να είναι μέσα στον εθνικό μας κορμό, γιατί πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αξίες, και το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει μεγάλη μάχη για αυτά τα θέματα, και η μειονότητα μόνο να κερδίσει έχει με τη συμμετοχή στα κόμματα εθνικής εμβέλειας» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.