Ισχυρες Περιφερειες και για την αντιμετωπιση της κλιματικης αλλαγης

Το κεντρικό μήνυμα του 9ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ στο οποίο συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης

Οι επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και τις καταστροφές που μετρήσαμε το φετινό Καλοκαίρι τόσο σε Έβρο και Ροδόπη, όσο και στην Θεσσαλία, καθώς και τις στρατηγικές που απαιτούνται για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους, ήταν μια εκ των βασικότερων θεματικών που απασχόλησαν το 9ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που έλαβε χώρα στα Ιωάννινα.

Το συνέδριο με θέμα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση – Οι Περιφέρειες στη Νέα Εποχή» και δυο ενότητες: «Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Περιφερειακή Διακυβέρνηση στην πράξη» και «Νέο ΕΣΠΑ, ΕΠΑ & Ταμείο Ανάκαμψης – Ο ρόλος των Περιφερειών», αποτέλεσε αφορμή συνάντησης εκατοντάδων στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας, αλλά και εκπροσώπων της κεντρικής Πολιτείας, όπως η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Ανάμεσά τους από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ.Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος έκανε τον απολογισμό των όσων συζητήθηκαν μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», εκκινώντας από τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και τον ρόλο που καλούνται οι αυτοδιοικητικές αρχές να παίξουν στην προετοιμασία αλλά και την αντιμετώπισή της. Ένας ρόλος που όπως επεσήμανε θα πρέπει πρωτίστως να αναγνωριστεί από την κεντρική πολιτεία, ως πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής. Ένα εργαλείο που παρά την οικονομική στενότητα, τα ζητήματα υποστελέχωσης και τις λοιπές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις υλοποιεί σε όλη την χώρα σημαντικά έργα «θωράκισης» των κατά τόπους κοινωνιών. Ο ίδιος εξήγησε πως τα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί να γίνουν ακόμα περισσότερα γεγονός που απαιτεί χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα επιτρέψουν μεγάλες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, χρηματοδοτικά εργαλεία, που, όπως επεσήμανε, «πρέπει  να ωφελήσουν τον πολίτη και την τοπική αυτοδιοίκηση».

«Αυτονομία» των Περιφερειών και στη διαχείριση των πόρων

Απαριθμώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης, ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη διαφανούς διαχείρισης τους αλλά και ταύτισης των δεσμεύσεων του κεντρικού κράτους, ήτοι της κυβέρνησης, με τις εκταμιεύσεις των πόρων προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους, με στόχο την εξομάλυνση της υφιστάμενης πραγματικότητας.

«Οι Περιφέρειες δεν μπορούν να είναι μόνο το ανάχωμα ή οι αποδέκτες προβλημάτων και αναγκών» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εξελίσσονται χρηματοδοτικά και να μπορούν τα χρήματα τα οποία χρειάζονται να τα διαχειρίζονται μόνοι τους και όχι με κατευθύνσεις που έρχονται από την κεντρική πολιτεία ή και  πολλές φορές από την Ευρωπαϊκή  Ένωση και της Κεντρικής  Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο κ.Τσαλικίδης εξήγησε πως κοινό αίτημα όλων των αυτοδιοικητικών είναι η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τέτοιον τρόπο, ώστε να διασφαλίζονται οι αποφάσεις που λαμβάνονται πιο άμεσα και να φτάνουν στον πολίτη άμεσα και έγκαιρα, και όχι ετεροχρονισμένα.

Η συνεργασία το «κλειδί» για ένα βιώσιμο μέλλον

Ερωτηθείς ως προς τα συμπεράσματα του συνεδρίου, ο ίδιος έμεινε στη συνεργασία που υπήρξε και με τα κυβερνητικά στελέχη, ώστε, όπως επεσήμανε, «να χαράξουμε ένα πιο αισιόδοξο  μέλλον, ένα φωτεινότερο μέλλον για τις περιφέρειές μας και για τις επερχόμενες γενιές».

Ερωτηθείς σχετικά με την «θωράκιση» της Ροδόπης απέναντι στον δύσκολο, όπως προμηνύεται χειμώνα από άποψη καιρικών συνθηκών, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης μίλησε για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και αφορούν κυρίως στην αντιπλημμυρική προστασία. Μεταξύ αυτών έργα καθαρισμών, αντιδιαβρωτικά έργα σε Ροδόπη και Έβρο, ειδικά στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, καθαρισμούς ρεμάτων και έργα μικρότερου μεγέθους που αφορούν σε ταμιευτήρες, αντλιοστάσια κ.ο.κ.

«Είναι πολύ κρίσιμο να θέσουμε στους πολίτες τις προτεραιότητές μας, να τις γνωρίζουνε και βέβαια από κει και πέρα  κι εμείς με τις υπηρεσίες μας,  με τα λίγα εργαλεία, το λίγο προσωπικό, να  είμαστε σωστοί  στους στόχους που έχουμε θέσει» ανέφερε για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως «δεν έχουμε χρόνο. Πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι ενωμένοι και μόνο βλέποντας μπροστά και αυτό θα γίνει μόνο με τις συνεργασίες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.