Πολιτιστικο και κοινωνικο «κτηματολογιο» επιχειρει να δημιουργησει η ΠΑΜ-Θ

Η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Φανή Μπαχαρίδου για τον στρατηγικό σχεδιασμό της νέα περιφερειακής αρχής στο κομμάτι του πολιτισμού

«Να δούμε την Περιφέρειά μας ως το κέντρο του κόσμου»

Τον στόχο της δημιουργίας ενός πολιτιστικού και κοινωνικού «κτηματολογίου», που θα καταγράφει τόσο τις υποδομές όσο και το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τις δυνατότητες, τα πλεονεκτήματα, καθώς και τις πραγματικές ανάγκες αυτής που θα οδηγήσουν και στον πολιτιστικό, και όχι μόνο, σχεδιασμό των επόμενων χρόνων, μοιράστηκε με τους ακροατές του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Πολιτισμού και Εθελοντισμού κ. Φανή Μπαχαρίδου.

Στην πρώτη της αναλυτική συνέντευξη στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κ.Μπαχαρίδου μοιράστηκε το όραμα της νέας Περιφερειακής αρχής αλλά και τον έως τώρα σχεδιασμό της για το πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής, όπως αυτό αναμένεται να καταγραφεί και στο επίσημο σχέδιο δράσης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Αν αυτός θα μπορούσε να περιγραφεί σε λίγες λέξεις σύμφωνα με την κ.Μπαχαρίδου θα ήταν «επένδυση στην εξωστρέφεια», με στόχο η ΠΑΜ-Θ να γίνει γνωστή στα πέρατα του κόσμου.

Πρεσβευτές της ΠΑΜ-Θ τα μέλη της ελληνικής ομογένειας

Στόχος για την επίτευξη του οποίου αποτέλεσαν και οι πρόσφατες επαφές της ίδιας με μέλη της ελληνικής ομογένειας σε Βρυξέλλες και Παρίσι, σε δράσεις που είτε ήταν προγραμματισμένες και συμμετείχε η ΠΑΜ-Θ, είτε τις διοργάνωσε η ίδια η περιφερειακή αρχή.

Σε ό,τι αφορά το Παρίσι, η αρχή έγινε με την ελληνική κοινότητα όπου η κ.Μπαχαρίδου συμμετείχε στα εγκαίνια της έκθεσης παραδοσιακών θρακιώτικων φορεσιών με τον τίτλο «Αργκαβάνι», που εισήγαγε για πρώτη φορά τον ενδυματολογικό πλούτο της Θράκης σε μία ευρωπαϊκή μητρόπολη και αποτέλεσε έμπνευση του Εβρίτη συλλέκτη Δημήτρη Θεοδωρακάκη. Η ίδια στάθηκε στη επιτυχία της διοργάνωσης, η οποία υποστηρίχθηκε και από την εκεί ελληνική πρεσβεία, ενώ όπως εξήγησε ο Έλληνας πρόξενος κ.Κοντός συνόδεψε και την ελληνική αποστολή σε ιδιωτική επίσκεψη στο Μουσείο του Λούβρου. Ακολούθως στις Βρυξέλλες, όπου κατοικούν περισσότεροι από 50.000 Έλληνες με τον πρόεδρο της Ελληνικής κοινότητας να έλκει την καταγωγή του από την Καβάλα, η ίδια έδωσε το παρών σε έκθεση με τίτλο «Οι γυναίκες κουβαλούν το κόσμο στην πλάτη τους», στο πλαίσιο της οποίας είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Θράκης Βρυξελλών ειδικότερα.

«Μέσα και από τους δικούς μας φορείς που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, εμείς  θα κάνουμε πράξη όλο αυτό που λέμε, διεκδικώντας την παρουσία της ΠΑΜ-Θ σε κάθε ευρωπαϊκό θεσμό και πρόγραμμα, μεταξύ άλλων και μέσα από τη δημιουργία νέων θεσμών με διεθνές κύρος και εμβέλεια και τη μεταφορά της εκεί τεχνογνωσίας στα τοπικά στελέχη της.

Το γραφείο της ΠΑΜ-Θ στις Βρυξέλλες θα αποτελέσει όπως εξήγησε σημείο αναφοράς για όλα και όλους, σπεύδοντας να υπογραμμίσει πως ο πολιτισμός είναι ο τέταρτος πυλώνας ανάπτυξης, αφορά και στηρίζεται στην κυκλική οικονομία, για να επισημάνει πως «εμείς θα επενδύσουμε σε  ένα πρόγραμμα που θα συμβάλλει στην τουριστική και οικονομική  ανάπτυξη του τόπο  μας και θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μόνιμη επισκεψιμότητα, μέσα απ’ όλα  αυτά που στην καθημερινότητά μας διαχειρίζονται οι φορείς, οι σύλλογοι  της περιφέρειάς  μας,  ώστε να προσελκύσουμε και νέες κατηγορίες επισκεπτών, υψηλής δυναμικής».

«Η σύνδεση με τις ρίζες μας εξασφαλίζει έναν ελκυστικό προορισμό»

Κι αυτό, συνέχισε, «γιατί πιστεύουμε ότι η σύνδεση με τις ρίζες μας είναι η ισχυρή  ταυτότητα που οδηγεί και εξασφαλίζει έναν ελκυστικό προορισμό», εξηγώντας πως απαιτείται ένα πρόγραμμα, επικεντρωμένο, που να έχει άμεσα και ορατά αποτελέσματα. Ανάμεσα σε αυτά την στήριξη των θεσμών που ήδη υπάρχουν στην Περιφέρεια μας, αλλά και παράλληλα τη δημιουργία νέων, ώστε, όπως τόνισε, «να υπάρχει μια αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη σε όλες τις ενότητες της Περιφέρειας ΑΜΘ, γεγονός στο οποίο θα συνεισφέρουν τα μέγιστα οι φορείς, οι σύλλογοι, οι δήμοι της περιοχής, προσφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία των στελεχών τους και φυσικά και τον στρατηγικό τους σχεδιασμό».

Η κ.Μπαχαρίδου έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός πολιτιστικού και κοινωνικού «κτηματολογίου» της ΑΜ-Θ,  στο πλαίσιο του οποίου θα «επισημαίνουμε τις δυνατότητες, τα πλεονεκτήματα, τις ανάγκες, τις ελλείψεις – τόσο θεματικά όσο και χωρικά – της περιφέρειάς μας, θα καταγράψουμε το σύνολο του υπάρχοντος  ανθρώπινου δυναμικού του τόπου μας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς και βεβαίως θα υπάρχει ο ευρύτερος στόχος της ενημέρωσης και δραστηριοποίησης υφιστάμενων αλλά και νέων μελών προκειμένου η προσπάθεια αυτή να στεφθεί από επιτυχία». Σύμφωνα με την ίδια στο πλαίσιο αυτού θα υπάρξει καταγραφή κάθε τι αφορά τον πολιτισμό, υποδομές, μνημεία κ.ο.κ.,  δημιουργώντας ένα άτυπο «κτηματολόγιο» ούτως ώστε με βάση αυτό κάθε νέος θεσμός και προσπάθεια να επενδύει στους ανάλογους φορείς, ανθρώπους και υποδομές.

Στα αμέσως επόμενα βήματα της νέας περιφερειακής αρχής σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού θα επιδιωχθούν επισκέψεις που θα έχουν ως στόχο την ανάπτυξη δράσεων και εκδηλώσεων με ιδρύματα που δραστηριοποιούνται τόσο εντός ελληνικού εδάφους όσο και στο εξωτερικό, ενώ η σχέση με την ελληνική ομογένεια αναμένεται να ενισχυθεί έτη περαιτέρω με στόχο να γίνουν «πρεσβευτές» της Περιφέρειάς μας.

Συνέχεια και επιτυχημένων δράσεων του παρελθόντος

Η κ.Μπαχαρίδου απέφυγε να μηδενίσει τις προσπάθειες και το έργο προηγούμενων διοικήσεων, εξηγώντας πως σε πολιτιστικό επίπεδο θα συνεχιστούν καλές πρακτικές όπως το Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους και το Φεστιβάλ Via Egnatia, ενώ αναμένονται και νέες δράσεις. Μάλιστα η ίδια αναφέρθηκε στις επικείμενες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν προς τιμήν του «μεγάλου» Χρόνη Αηδονίδη, που όπως υπογράμμισε και η ίδια «έκανε γνωστή την Θράκη και την Περιφέρειά μας σε όλο τον κόσμο και φυσικά ήταν αυτός που με τα τραγούδια της Θράκης άνοιξε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004». Όπως έκανε γνωστό η ίδια ήταν προσωπικό αίτημα του Περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλου Τοψίδη η υλοποίηση της αφιερωματικής αυτής δράσης, ενώ τον επόμενο χρόνο αναμένεται να πραγματοποιηθεί αντίστοιχη δράση στην μνήμη του επίσης σπουδαίου Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη, όπως και αντίστοιχες δράσεις σε κάθε περιφερειακή ενότητα και με καλλιτέχνες που βρίσκονται εν ζωή και αποτελούν πρεσβευτές του τόπου μας.

«Έχουμε πολύ δουλειά, αλλά έχουμε και πάρα πολύ διάθεση για δουλειά» ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «πρέπει να δούμε την περιφέρειά μας ως το κέντρο του κόσμου και όχι ως την άκρη της Ελλάδας». «Είμαστε το κέντρο του κόσμου. Να μην βλέπουμε μόνο τα Βαλκάνια  που είναι η πιο κοντινή μας γειτονιά» πρόσθεσε αναφερόμενη και στην «επιστροφή» των «Δρόμων του μεταξιού» σε συνεργασία με την Κίνα.

«Όλα θέλουν τον χρόνο τους, αλλά σημασία έχει ότι ξεκινάμε και όλοι μαζί  θα καταφέρουμε αυτό που επιθυμούμε» ανέφερε τονίζοντας ότι ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε Σαμοθράκη και Θάσο, μέσα και από δράσεις που θα γίνουν σε συνεργασία με όμορες χώρες, ενώ τέλος ανακοίνωσε την διοργάνωση συνεδρίου σε συνεργασία με τον Δήμο Διδυμοτείχου και την Σουηδία, για τη πολιτιστική παράδοση και ιστορία του οικισμού.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.