ΚΚΕ ΑΜΘ: «Η εκδηλωση της Αντιπεριφερειας Εβρου για το σχεδιο ανασυγκροτησης δεν προσεφερε τιποτα καινουργιο»

«Παρά τα παχιά λόγια οι καθυστερήσεις δεν μπορούν να κρυφτούν»

Σκληρή κριτική ασκεί το ΚΚΕ ΑΜΘ για τα όσα (δεν) έγιναν μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση του Έβρου από τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Αφορμή αποτέλεσε η πρόσφατη σύσκεψη των φορέων για την κατάρτιση σχεδίου ανασυγκρότησης με το περιφερειακό όργανο του ΚΚΕ να κάνει λόγο για επικοινωνιακά τερτίπια.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, «η εκδήλωση της Αντιπεριφέρειας Έβρου για το σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του Έβρου απ’ την Ειδική Επιτροπή που συνέστησε η κυβέρνηση δεν προσέφερε τίποτα καινούργιο σε όσα μέχρι σήμερα γνωρίζει ο λαός της περιοχής: αποζημιώσεις – ψίχουλα για τους πληγέντες, αντιπλημμυρικά έργα ανεπαρκή και αποσπασματικά που δεν θωρακίζουν πόλεις, χωριά, σπίτια, μαγαζιά, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, κρίσιμες δημόσιες υποδομές, κάτι που άλλωστε αναδείχθηκε και πρόσφατα με τα πρωτοβρόχια! Και πάνω από όλα μπίζνες πάνω στα καμένα στα πρότυπα της Εύβοιας!».

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως «παρά τα παχιά λόγια του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και προέδρου της Ειδικής Επιτροπής, αλλά και άλλων θεσμικών παραγόντων, οι καθυστερήσεις ακόμα και για αυτά τα ανεπαρκή μέτρα δεν μπορούν να κρυφτούν. Ο λαός του Έβρου παλεύει να αποκαταστήσει μόνος του τις καταστροφές που υπέστη, με το φόβο για τα επόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα να είναι διάχυτος. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που … «είναι αυστηρό» στις 31/3/2024 θα παραδοθεί το masterplan και θα ακολουθήσει 2μηνη δημόσια διαβούλευση, ενώ τελικά η υποβολή προγράμματος προς τη διαχειριστική επιτροπή θα γίνει το Σεπτέμβριο του 2024. Μετά μάλιστα θα ακολουθήσουν οι προσκλήσεις για την υλοποίηση των έργων … με τις γνωστές χρονοβόρες διαδικασίες. Τα όποια έργα δηλαδή θα ξεκινήσουν τουλάχιστον ενάμιση χρόνο μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές!»

Σύμφωνα με το ΚΚΕ ΑΜΘ «πρόκειται για τη γνωστή επιλεκτική ανικανότητα ενός κράτους εχθρικού προς το λαό και πέρα για πέρα φιλικού για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που βλέπουν και στην περίπτωση του Έβρου την «ευκαιρία μέσα στην καταστροφή». Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από τις fast track διαδικασίες αδειοδότησης «εμβληματικών επενδύσεων» στην περιοχή, που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ακόμα και μέσα στα καμένα της Δαδιάς, που η κυβέρνηση… ανέστειλε, τις μετάθεσε δηλαδή για αργότερα κάτω και από τη λαϊκή κατακραυγή».

Απορρίπτοντας τις παραπάνω πρακτικές το ΚΚΕ ΑΜΘ τονίζει κλείνοντας πως «για αυτό έχει τεράστια σημασία ο λαός του Έβρου και όλης της Θράκης να απορρίψει τα κάθε είδους “σχέδια για την ανασυγκρότηση” και να βγει στον αγώνα με το δικό του σχέδιο για την κάλυψη των άμεσων και ζωτικών αναγκών του για την επιβίωση, για να ανοίξουμε το δρόμο μιας διαφορετικής οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, με τον πλούτο στα χέρια αυτών που τον παράγουν, με ανάπτυξη που θα έχει αποκλειστικό κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών και κοινωνικών αναγκών. Για να δώσουμε οριστική απάντηση στο δίλημμα: Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.