Διατηρειται η εκπτωση 20% στα τελη χρησης κοινοχρηστων χωρων για τραπεζοκαθισματα

Σταθερά τα υπόλοιπα τέλη στο Δήμο Κομοτηνής για το 2024

Σταθερά θα παραμείνουν τα τέλη του Δήμου Κομοτηνής και για το 2024, σε όλες τις κατηγορίες, με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για κάποιες ευπαθείς ομάδες, ώστε να λάβουν έκπτωση.

Αυτό αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής στη συνεδρίαση της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου, ενώ το συμβούλιο δέχτηκε και την εισήγηση των εκπροσώπων των επαγγελματιών της πόλης, διατηρώντας και φέτος την έκπτωση 20% για τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Έτσι σταθερά μένουν τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, στάθμευσης, διαφήμισης, κοιμητηρίων, παρεπιδημούντων και άλλα.

Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, τα Δημοτικά Τέλη και φέτος παραμένουν σταθερά, μια πάγια τακτική του Δήμου που δεν έχει αυξήσει καθόλου τα τέλη, πέρα των ανταποδοτικών, που βάσει νόμου είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ισοζύγιο εσόδων εξόδων, και έγινε μόνο μια φορά την περίοδο της πανδημίας.

Παράλληλα αυξάνονται τα εισοδηματικό όρια για απαλλαγή ή μείωση τελών σε συγκεκριμένες ομάδες.

Ενστάσεις για τέλη κοινόχρηστων χώρων

Το μόνο θέμα στο οποίο υπήρξε διαφοροποίηση από την εισήγηση της υπηρεσίας, ήταν αυτό των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων.

Κατά την περίοδο της πανδημίας, είχε δοθεί λόγω της δυσκολίας που υπήρχε στα καταστήματα, αλλά και των υποχρεώσεων για τις αποστάσεις στα τραπεζάκια, μια έκπτωση ύψους 40% από το Δήμο.

Ήδη από πέρυσι η υπηρεσία είχε εισηγηθεί να παύσει η συγκεκριμένη έκπτωση, όμως μετά από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των επαγγελματιών, είχε απλά μειωθεί στο 20%, ως μεταβατικό στάδιο.

Φέτος η υπηρεσία εισηγήθηκε πάλι να παύσει η έκπτωση, όμως και πάλι υπήρξε παρέμβαση από τους επαγγελματίες, τους οποίους εκπροσώπευσε ο κ. Σπύρος Θυμικιώτης από τον Σύλλογο Καφεποτοπωλών, τονίζοντας πως το πρόβλημα είναι ότι η αγορά βρίσκεται ακόμα σε πολύ άσχημη κατάσταση, και πιέζεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Για αυτό ζήτησε να διατηρηθεί η έκπτωση ακόμα ένα χρόνο, και παράλληλα να υπάρχουν συναντήσεις μεταξύ της Δημοτικής αρχής και των επαγγελματιών, τόσο για να λυθούν στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά της Κομοτηνής, όσο και να αναστραφεί η κατηφόρα στην οποία βρίσκεται πλέον η εστίαση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, και Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Ανέστης Βαφειάδης, ο οποίος τόνισε πως είχαν επιδιώξει το προηγούμενο διάστημα συνάντηση με τον Δήμαρχο αλλά αυτή δεν ήταν δυνατή, για το θέμα της αναπροσαρμογής.

Εκ μέρους της υπηρεσίας, ο κ. Δημήτρης Μάγγας επισήμανε πως τα τέλη κοινοχρήστων μειώθηκαν από το 2013 μέχρι το 2018 αθροιστικά κατά 35%, τονίζοντας πως η εισήγηση της υπηρεσίας βασίζεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δείχνουν αύξηση του τζίρου κατά 26% για τη Ροδόπη στην εστίαση.

Τόσο η συμπολίτευση όσο και η αντιπολίτευση εκφράστηκε θετικά προς το αίτημα των επαγγελματιών, και τελικά αποφασίστηκε πως θα εφαρμοστεί έκπτωση 20% στα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων.

Τα τέλη, εκτός από τη μείωση του τέλους στους επαγγελματίες και τις απαλλαγές και μειώσεις για τις ευαίσθητες ομάδες, καταψήφισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Λεβέντης, κατηγορώντας τη διοίκηση και τις υπόλοιπες παρατάξεις πως αποτελούν συνέχεια της κρατικής πολιτικής.

Τόνισε δε πως δεν απαιτούν τις χρηματοδοτήσεις που πρέπει να δοθούν από την κεντρική διοίκηση, αλλά ρίχνουν τα βάρη αυτά στους δημότες. Άλλωστε ακόμα και αν δεν αυξάνουν τα τέλη, η οικονομική κατάσταση των δημοτών επιδεινώνεται, που σημαίνει πως δυσκολεύονται να ανταπεξέρθουν.

Προβληματισμός για την είσπραξη του τέλους παρεπιδημούντων

Ένα από τα τέλη που παραμένουν σταθερά, είναι το παρεπιδημούντων, ένα τέλος σε ποσοστό 0,5% επί του ακαθάριστου κύκλου εργασιών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κάθε λειτουργικής μορφής.

Και αυτό γιατί, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια του συμβουλίου μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου κ. Γιώργου Λουτατίδη, πρακτικά είναι δύσκολο ο Δήμος να καταλογίσει τα τέλη αυτά στις επιχειρήσεις, αν δεν δηλώσουν μόνες τους τα ποσά.

Παράλληλα, δεν έχει καταστεί δυνατόν και να τους δοθούν τα στοιχεία αυτά από την εφορεία, παρόλο που, όπως αναφέρθηκε εντός του συμβουλίου, σε άλλες περιοχές, όπως στη Χαλκιδική, οι χρεώσεις έρχονται αυτόματα.

Για αυτό και θα διερευνηθεί εκ νέου του ζήτημα, ώστε να μπορέσει να βελτιωθεί η είσπραξη του τέλους από το Δήμο. Χαρακτηριστικό της έλλειψης στοιχείων, είναι ότι η υπηρεσία δεν μπορεί να δηλώσει με ακρίβεια πόσα είναι τα διαφυγόντα τέλη, μιας και δεν έχει καμία εικόνα επί των τζίρων.

Οι απαλλαγές

Επισημαίνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την απαλλαγή από δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας για το έτος 2024 σε ειδικές κατηγορίες ακινήτων και ειδικές κατηγορίες κατοίκων του Δήμου Κομοτηνής. Ίδιες με τις προηγούμενες χρονιές παραμένουν οι προϋποθέσεις για απαλλαγή από Δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας μη ηλεκτροδοτούμενων και μη χρησιμοποιούμενων ακινήτων, κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων εκτός οικισμών λόγω δυσπροσιμότητας.

Όσο για την απαλλαγή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, πλήρη απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού θα έχουν Δημότες άποροι (κατόπιν αιτήσεώς τους) δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και άτομα ή οικογένειες με άτομα με αναπηρία (κατόπιν αιτήσεώς τους), με ποσοστό μόνιμης αναπηρίας 67% και άνω, με το εισόδημά τους από φέτος να προβλέπεται να είναι κάτω από τα 30.000 ευρώ (αντί των 20.000 ευρώ μέχρι τώρα).

Επίσης θα υπάρξει απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού (πλήρως και κατά ποσοστό) των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, με την αύξηση του ανώτατου ορίου για την απαλλαγή από τα 20 στα 30 χιλιάδες ευρώ. Έτσι πολύτεκνες οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ θα έχουν πλήρη απαλλαγή, με οικογενειακό εισόδημα από 30.000,01 ευρώ έως και 60.000 ευρώ πλήρη απαλλαγή εάν υπάρχει μέλος της οικογένειας με ποσοστό μόνιμης αναπηρίας άνω του 67%, διαφορετικά με οικογενειακό εισόδημα από 30.000,01 ευρώ έως και 60.000 ευρώ θα έχουν απαλλαγή σε ποσοστό 50%. Όσο για τις τρίτεκνες οικογένειες, με οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ έχουν απαλλαγή σε ποσοστό 50%, ενώ με οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ πλήρη απαλλαγή εάν υπάρχει μέλος της οικογένειας με ποσοστό μόνιμης αναπηρίας άνω του 67%

Τέλος θα δίνεται απαλλαγή από τα Δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας σε μονογονεϊκές οικογένειες, κατά ποσοστό 50% όσων έχουν ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.