Περιφερειακη Συνθεση: Εχασε το στοιχημα του Τουρισμου η Περιφερεια ΑΜΘ

Παραπλανητικές δηλώσεις καταλογίζει στον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών η παράταξη της αντιπολίτευσης

Πρόσφατη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ μεταφέρει μέσω ανακοίνωσής της η Περιφερειακή Σύνθεση, κάνοντας λόγο για ανησυχητικά δεδομένα στον κλάδο του τουρισμού στην ΠΑΜΘ.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η περιφερειακή παράταξη της αντιπολίτευσης, η ΠΑΜΘ κατέκτησε ακόμη δύο αρνητικές πρωτιές ανάμεσα στις 13 Ελληνικές Περιφέρειες, βάσει των στοιχείων που παρουσιάζει η πρόσφατη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ (Μάιος 2023) για τον εισερχόμενο τουρισμό, καθώς έχει χάσει σε σύγκριση με το 2019, περισσότερους από 2,7 εκ. επισκέπτες, 5εκ.  διανυκτερεύσεις και περισσότερα από 70 εκ ευρώ σε εισπράξεις.  

Ειδικότερα στην κατηγορία των επισκέψεων είναι ο μεγάλος χαμένος (-71%), με την Περιφέρεια που ακολουθεί να είναι πολύ μακριά (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου -45,4%). Πιο συγκεκριμένα η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ αναφέρει για τις τρεις βασικές κατηγορίες:  

  • Επισκέψεις (6η θέση – απώλειες: 71,4%): Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρουσιάστηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά -71,4% και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατά -45,4%.
  • Εισπράξεις (7η θέση – απώλειες: 42,1%): Οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (-42,1%) και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (-36,1%).
  • Διανυκτερεύσεις (7η θέση):  Η ποσοστιαία μείωση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (16,7%)

Παραπλανητικές δηλώσεις από τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών

Στην ίδια ανακοίνωση η Περιφερειακή Σύνθεση κατηγορεί τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών κ. Μιχάλη Αμοιρίδη για παραπλανητικές δηλώσεις, αναφερόμενη σε πρόσφατο άρθρο του στο οποίο σημειώνει πως:

 «Η Περιφέρεια ΑΜΘ, κατάφερε την τελευταία δεκαετία, από πλευράς τουριστικών επιδόσεων, να είναι 6η στην Ελλάδα (εν. ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες)».

Όπως υπογραμμίζει η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «αυτό που δεν αναφέρει ο Μιχάλης Αμοιρίδης και που είναι το πιο ουσιαστικό δεδομένο της μελέτης είναι η θέση της ΠΑΜΘ σε σχέση με το 2019.  Ο Αντιπεριφερειάρχης παρουσιάζει μερικώς τα δεδομένα, χωρίς  να αναφέρει ότι η ΠΑΜΘ είναι πρώτη σε απώλειες επισκεπτών, έχοντας χάσει 2,7 εκ επισκέπτες σε σχέση με το 2019 (-71%).

“Παραλείποντας” αυτό το δεδομένο, χαρακτηρίζει την επίδοση της ΠΑΜΘ στον τουριστικό τομέα ως “εξαιρετική” δημιουργώντας έτσι μία επίπλαστη (θετική) εντύπωση και αν αυτή η κίνησή του είναι σκόπιμη, τότε αυτομάτως καθίσταται προβληματική.

Αν συνέβη εκ παραδρομής, τότε και πάλι υπάρχει πρόβλημα καθώς αποδεικνύεται ότι η διοίκηση της ΠΑΜΘ δεν είναι σε θέση να μελετήσει και να αξιολογήσει δεδομένα που αφορούν την αναπτυξιακή της πορεία».

Χρ. Τοψίδης: «Η παρουσίαση παραπλανητικών δεδομένων από έναν επίσημο εκπρόσωπο του διοίκησης της ΠΑΜΘ είναι ανεπίτρεπτη»

Δήλωση για το θέμα παραχώρησε και ο επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, επισημαίνοντας τα εξής:

«Η παρουσίαση παραποιημένων δεδομένων από τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης δείχνει μια ανησυχητική κατάσταση στον τουριστικό τομέα της περιοχής.

Σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αντιμετώπισε σοβαρές απώλειες στον τουρισμό κατά το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, οι αριθμοί δείχνουν μια μείωση 71% στις επισκέψεις, 42% στις διανυκτερεύσεις και 14,7% στις εισπράξεις του τουρισμού. Αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτουν μια πραγματική εικόνα της ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή, η οποία είναι αντίθετη με την εικόνα που επιχειρεί να παρουσιάσει ο αντιπεριφερειάρχης.

Η παρουσίαση παραπλανητικών δεδομένων από έναν επίσημο εκπρόσωπο του διοίκησης της ΠΑΜΘ είναι ανεπίτρεπτη και φυσικά δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το συνολικό τρόπο που ασκείται η διοίκηση από μέρους τους.

Και βέβαια, τόσο ο κ. Αμοιρίδης, όσο όμως και ο κ. Μέτιος οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για την επιλογή τους να παρουσιάζουν παραποιημένα στοιχεία.

Είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η ακρίβεια των δεδομένων που παρουσιάζονται στον τουριστικό τομέα (αλλά και σε κάθε τομέα), καθώς αυτά επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη του τομέα. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, μιλάμε απλώς για επικοινωνιακά τρικ, που τείνουν μάλιστα να γίνουν και επικίνδυνα!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.