Παναγιωτης Ρηγας, Γενικος Γραμματεας Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ «Δεν υπαρχει περιπτωση να γινει πλειστηριασμος πρωτης κατοικιας για τα μεσαια και λαικα στρωματα»

«Το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς με την ιστορία, την οποία έχει, δεν αλλοιώνεται» - «Δεν έχει λήξει το θέμα της “αριστερής παρένθεσης” πολλά μεσαία στελέχη των θεσμών είναι σε πλήρη σχέση με την εγχώρια διαπλοκή και προσπαθούν να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα»

Τη διαβεβαίωση ότι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, τουλάχιστον για τα φτωχά και τα μεσαία λαϊκά στρώματα, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτοί από την ελληνική κυβέρνηση, έδωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παναγιώτης Ρήγας, κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή την περασμένη Κυριακή. Ο κ. Ρήγας είχε επαφές με τοπικά στελέχη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν ομιλητής σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, που οργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
 
Στη συνέντευξη, που παραχώρησε στον «ΠτΘ» με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας του, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πεπεισμένος ότι το κόμμα του παραμένει συνεπές στις αρχές της Αριστεράς και ότι μπορεί να δώσει προοπτική στην ελληνική κοινωνία, απάντησε σε επικρίσεις που δέχεται για την εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών, προανήγγειλε νέες κινήσεις της κυβέρνησης ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, ενώ δήλωσε και τη βούλησή της να επιδείξει ειδική μέριμνα στις ακριτικές περιοχές, όπως η Θράκη, στην προσπάθεια που θα επιχειρήσει για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
 
Παναγιώτης Ρήγας όμως… 

«Τα μέτρα, που είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε, είναι μέτρα τα οποία τα γνωρίζει ο κόσμος και δεν θεωρούμε ότι πρέπει να φοβόμαστε ή να αγωνιούμε για τη σχέση μας με την κοινωνία»

ΠτΘ: Κ. Ρήγα, ξεκινάτε περιοδείες έναν μήνα ακριβώς μετά από τις εθνικές εκλογές και ενώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες είχε εξαντληθεί προεκλογικά. Νοιώθετε ως κόμμα την ανάγκη να ξανασυστηθείτε στις τοπικές κοινωνίες, λόγω όλων αυτών που έχουν μεσολαβήσει και των δύσκολων αποφάσεων που παίρνει η κυβέρνηση;
Π.Ρ.:
Όχι, δε νοιώθουμε την ανάγκη να ξανασυστηθούμε. Είναι μια υποχρέωση, που έχει ένα κόμμα της Αριστεράς, να είναι πάντα κοντά στην κοινωνία ώστε να αντλεί ζωογόνο δύναμη. Αυτό το κάναμε πάντα. Τα μέτρα, που αυτή τη στιγμή είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε, είναι μέτρα τα οποία τα γνωρίζει ο κόσμος και δεν θεωρούμε ότι πρέπει να φοβόμαστε ή να αγωνιούμε για τη σχέση μας με την κοινωνία. Όταν είσαι ειλικρινής προς την κοινωνία και προς τους ανθρώπους, αυτό εκπέμπει σιγουριά και κυρίως δίνει τη δυνατότητα να μπορείς να στηριχτείς επάνω της. Με αυτή μας την κίνηση, η οποία θα συνεχιστεί και από τις οργανώσεις του κόμματος, επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε ένα ριζοσπαστικό κίνημα πολιτικής συμμετοχής, τέτοιο που θα οδηγήσει σε συμμαχία με περισσότερα κοινωνικά στρώματα. Άρα αυτό, στο οποίο προσβλέπουμε, είναι η αντιστοίχιση του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η πολιτική διασύνδεση με την κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η Αριστερά, για να κυβερνήσει χρειάζεται δίπλα της το λαό»

ΠτΘ: Σε ένα τέτοιο σκηνικό, εξαθλίωσης ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας, μπορείτε να δημιουργήσετε τις συνθήκες, ώστε αυτό που ήταν πάντα το ζητούμενο, να συμμετέχει ο κόσμος ουσιαστικά στη διακυβέρνηση, να είναι εφικτό;
Π.Ρ.:
Είναι εφικτό. Γιατί η Αριστερά, για να κυβερνήσει χρειάζεται δίπλα της το λαό και αυτή είναι η διαφορετική αντίληψή της στο θέμα της διακυβέρνησης. Προφανώς όμως, επειδή έχει συνηθίσει ο κόσμος σε διαφορετικά μοντέλα και διαφορετικές σχέσεις, αυτό φάνηκε ότι ίσως ήταν το δύσκολο σημείο στη σχέση μας με τον κόσμο. Εμείς δε θέλουμε ένα κόμμα ούτε περίκλειστο και αποστειρωμένο, αλλά ένα κόμμα ανοιχτό σε ανθρώπους, που θα βρίσκουν την πολιτική μας πρόταση αξιόπιστη και ελπιδοφόρα. 

«Η ήττα της Αριστεράς, όπως την είχαν προδιαγράψει μέσω της “αριστερής παρένθεσης”, θα ήταν ήττα για την ελληνική κοινωνία, αλλά και ήττα για τις κοινωνίες της Ευρώπης»

ΠτΘ: Έχετε εξηγήσει με σχετική σαφήνεια τους λόγους, που προκάλεσαν τη μεταστροφή σας στο κομμάτι της οικονομίας, δηλαδή στην αποδοχή των όρων του μνημονίου. Όμως την ίδια στιγμή η εξ αριστερών κριτική υποστηρίζει ότι αυτοί, που έφυγαν, έμειναν συνεπείς, ενώ εσείς αλλάξατε. Εγγυάστε ότι το στίγμα της Αριστεράς έχει παραμείνει στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ;
Π.Ρ.:
Αναλάβαμε μια δύσκολη απόφαση. Η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική ομάδα, όπως και το κόμμα, έχουμε επίγνωση των δυσκολιών, που αντιμετωπίζουμε, και της σκληρής δουλειάς, η οποία μας περιμένει. Έχουμε πολλές ανοιχτές μάχες την επόμενη περίοδο στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, με πρώτη και κυρίαρχη αυτή του χρέους. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνουν τα μέτρα και οι συνέπειές τους, τα οποία άλλωστε πλήττουν και εμάς τους ίδιους. Όμως η κυβέρνηση επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή την εφαρμογή ενός παράλληλου προγράμματος, που θα ανακουφίζει και θα απαλύνει τις πληγές, που έχουν δημιουργηθεί. Άρα όταν μια κυβέρνηση και ένα κόμμα στηρίζουν με αυτόν τον τρόπο την κοινωνία, δεν αισθανόμαστε καθόλου ότι έχουμε ξεφύγει από τις βασικές μας αρχές. Η Αριστερά είναι για να μάχεται. Η ήττα της Αριστεράς, όπως την είχαν προδιαγράψει μέσω της «αριστερής παρένθεσης», θα ήταν ήττα για την ελληνική κοινωνία, αλλά και ήττα για τις κοινωνίες της Ευρώπης και για την Αριστερά της Ευρώπης. Μόνο η Αριστερά μπορεί να δώσει διέξοδο, να κερδίσει τη μάχη ενάντια στη λιτότητα, να χαράξει νέους δρόμους, για την ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσωπο, για τις ανάγκες των πολλών. 

«Όλα τα ζητήματα, που διέπουν τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, θα συνεχίσουμε να τα διαπραγματευόμαστε και να τα αντιμετωπίζουμε μέσα σε ένα πλαίσιο συνεννόησης»


ΠτΘ: Τι απαντάτε σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι αλλοιώνεται το στίγμα σας; Για παράδειγμα, μπορεί να κατανοήσει κάποιος την αναγκαιότητα να συνεχίσει να πληρώνει ΕΝΦΙΑ, αν και υποσχόσασταν ως τις προηγούμενες εκλογές ότι θα καταργηθεί, ωστόσο πολλοί από το παραδοσιακό αριστερό ακροατήριό σας δεν κατανοούν τους λόγους που η Εκκλησία δεν φορολογείται. Επίσης, μπορούν να κατανοήσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στη δημόσια εκπαίδευση, αλλά δεν μπορούν να κατανοήσουν προτάσεις περί εθελοντικής εργασίας εκπαιδευτικών, που στο παρελθόν τις κατακρίνατε. Σε αυτές τις αιτιάσεις, που αφορούν στην αλλοίωση του πολιτικού στίγματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το γνωρίζαμε τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, τι απάντηση δίνετε;
Π.Ρ.:
Το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ επιμένω ότι δεν αλλοιώνεται. Ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς με την ιστορία, την οποία έχει, δεν θα αλλοιωθεί. Και δεν θα αλλοιωθεί, γιατί ο κόσμος του θα στηρίξει αυτήν πορεία, την οποία είχε όλα αυτά τα χρόνια. Το θέμα της φορολόγησης της Εκκλησίας και όλα τα ζητήματα, που διέπουν τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, θα συνεχίσουμε να τα διαπραγματευόμαστε και να τα αντιμετωπίζουμε μέσα σε ένα πλαίσιο συνεννόησης μεταξύ κράτους και Εκκλησίας. Και νομίζω ότι επειδή είναι θέματα, που αφορούν όλη την κοινωνία, είναι ανάγκη να τα βλέπουμε με νηφαλιότητα. Θεωρώ ότι παραμένει σταθερή η άποψή μας για τις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας, απλά θα πρέπει τα ζητήματα να αντιμετωπιστούν με μια συνεννόηση και με έναν ειλικρινή διάλογο με την Εκκλησία.
Για το δεύτερο, που θίξατε και αφορά στην εθελοντική εργασία, ήταν μια ατυχής κατά τη γνώμη μου δήλωση, που δεν απηχεί τις απόψεις μας. Εν τη ρύμη του λόγου πολλές φορές λέγονται και πράγματα, τα οποία δεν απηχούν την πραγματικότητα. 

«Ως κόμμα θα είμαστε αυτοί, που θα μεταφέρουμε στην κυβέρνηση τις πραγματικές αγωνίες της κοινωνίας»

ΠτΘ: Είμαστε σε μία περίοδο, που περνούν τα δύσκολα μέτρα από τη βουλή. Φλέγοντα ζητήματα είναι αυτά των «κόκκινων δανείων» και των πλειστηριασμών. Είστε σε θέση, ως κομματικός φορέας τουλάχιστον, να εγγυηθείτε ότι θα πιέσετε και την κυβέρνηση για να μην επιτρέψει το βήμα παραπέρα;
Π.Ρ.:
Η κυβέρνηση και το κόμμα είναι οι δύο πυλώνες της αριστερής διακυβέρνησης. Άρα η σχέση τους είναι σχέση, που διαμορφώνεται με βάση την επαφή με τον κόσμο και έτσι μπορεί να είναι και στερεή. Εμείς ως κόμμα θα είμαστε αυτοί, που θα μεταφέρουμε στην κυβέρνηση τις πραγματικές αγωνίες της κοινωνίας και με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θα μπορεί να μάχεται με καλύτερες προοπτικές για την ελληνική κοινωνία. Όσον αφορά στα συγκεκριμένα αυτά θέματα, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας για τα μεσαία και λαϊκά στρώματα. Προφανώς βέβαια, αν μιλάμε για πλειστηριασμούς κατοικιών, που είναι της τάξης των 500.0000 ευρώ ή των 800.0000 ή του 1.000.000 ευρώ, τότε οι ιδιοκτήτες τους έχουν υποχρέωση να πληρώσουν τα δάνειά τους, γιατί δε δικαιολογούνται να έχουν στην ιδιοκτησία τους περιουσιακά στοιχεία τέτοιου μεγέθους. 

«Το ζήτημα του χρέους, το οποίο επηρεάζει όλη την πορεία της οικονομίας, είναι αυτό το οποίο θα ανοίξει αμέσως μετά το νέο έτος»


ΠτΘ: Από εδώ κι εμπρός ο κόσμος χρειάζεται μία προοπτική. Μπορεί να αναγνώρισε, όπως αναφέρατε, την ειλικρίνεια του ΣΥΡΙΖΑ και να του ανέθεσε στις προηγούμενες εκλογές να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αλλά ποια είναι η προοπτική που μπορείτε να δώσετε; Μέχρι πότε δηλαδή θα πρέπει να περιμένει, υφιστάμενος δύσκολα μέτρα;
Π.Ρ.:
Εμείς θα επιδιώξουμε να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές δεσμεύσεις του προγράμματός μας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Με τη μάχη δηλαδή στα ανοιχτά μέτωπα και με την εφαρμογή του «παράλληλου προγράμματος», που προανέφερα. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, που ενδεχομένως θα προκύψει στο μέλλον από τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο, προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή διέξοδος από το καθεστώς επιτροπείας. Αν τελειώσουμε με επιτυχία τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και γίνει η αξιολόγηση, που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη περίοδο, άρα και η εκταμίευση των δόσεων των 85 δις ευρώ, τότε θα αποκτήσουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε αυτά που πρέπει να γίνουν για την ανάκαμψη της οικονομίας και στην εφαρμογή του σχεδίου της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Επίσης, το ζήτημα του χρέους, το οποίο επηρεάζει όλη την πορεία της οικονομίας, είναι αυτό το οποίο θα ανοίξει αμέσως μετά το νέο έτος. Και νομίζω ότι είναι πια δεδομένο για όλες τις χώρες της Ευρώπης και τις κυβερνήσεις τους ότι η συζήτηση αυτή θα γίνει. Και θα γίνει, γιατί καταλαβαίνουν όλοι στην Ευρώπη ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το χρέος, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη των οικονομιών. Η πορεία με αυστηρή λιτότητα και δημοσιονομικούς περιορισμούς οδηγεί σε κατάρρευση των οικονομιών των χωρών. 

«Η διαπραγμάτευση ήταν ο τρόπος, με τον οποίο αντιμετωπίζαμε όλη την προηγούμενη περίοδο με σταθερότητα τις δυσκολίες, που είχαμε απέναντι στους δανειστές»

ΠτΘ: Παρεμπιπτόντως, επειδή τα τελευταία 24ωρα ακούμε κάποιες παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών, σας φοβίζει ενδεχομένως μήπως δάκτυλοι συγκεκριμένων κύκλων βάλουν εμπόδια στην τρέχουσα διαπραγμάτευση;
Π.Ρ.:
Η διαπραγμάτευση είναι μια καθημερινή μάχη και έχουμε κατακτήσει αυτήν την περίοδο ένα κεκτημένο. Ήταν ο τρόπος, με τον οποίο αντιμετωπίζαμε όλη την προηγούμενη περίοδο με σταθερότητα τις δυσκολίες, που είχαμε απέναντι στους δανειστές, και κυρίως απέναντι στο μπλοκ της νεοφιλελεύθερης ελίτ της Ευρώπης, το οποίο επιχείρησε τη διάλυση της ελληνικής κοινωνίας. Με αυτήν την εμπειρία νομίζω ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε τη μάχη με καλύτερους όρους. Είναι προφανές όμως ότι υπάρχουν κύκλοι, οι οποίοι προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα άλλο σκηνικό. Δεν έχει λήξει το θέμα της «αριστερής παρένθεσης» και μάλιστα πολλά μεσαία στελέχη των θεσμών είναι σε πλήρη σχέση με την εγχώρια διαπλοκή και προσπαθούν να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα.

«Υπάρχει σχεδιασμός για την ριζική αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους παραγωγικούς φορείς»

ΠτΘ: Να εστιάσουμε σε ένα τοπικού χαρακτήρα ζήτημα, στις εξορυκτικές δραστηριότητες στη Θράκη, όπου σε αναλογία με τα χρυσορυχεία της Χαλκιδικής, θα λέγαμε ότι ο κόσμος, ο οποίος αντιπαλεύει τόσα χρόνια αυτές τις δραστηριότητες, περίμενε πιο γρήγορες κινήσεις από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνετε ότι υπάρχει η ίδια βούληση, που είχε δηλωθεί προεκλογικά απέναντι σε αυτές τις δραστηριότητες;
Π.Ρ.:
Η στάση της κυβέρνησης και οι ταχύτατες αποφάσεις, που πήρε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ο Πάνος Σκουρλέτης, νομίζω ότι δίνουν το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις, τις οποίες θα κάνουμε.

«Συμβάλλουμε με όλα τα μέσα, τα οποία έχουμε, για να λειτουργήσουν βιομηχανικές μονάδες στην περιοχή της Θράκης»

ΠτΘ: Υπάρχει κάποια πρόθεση-πέρα από την οριζόντια πολιτική σας για την έξοδο από την κρίση- υποβοήθησης της βιομηχανίας και συνολικά της οικονομίας της ακριτικής Θράκης;
Π.Ρ.:
Στη δική μας οπτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προφανώς και ανήκουν οι ειδικές μέριμνες για τις ακριτικές περιοχές. Βέβαια, όλο αυτό το σχέδιο θα αναπτυχθεί μόλις ξεπεράσουμε τα προβλήματα, που έχουμε αυτή τη στιγμή, και προχωρήσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό ριζικής αναδιάρθρωσης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, στον οποίο θα συμβάλουν και οι τοπικές κοινωνίες και οι παραγωγικοί φορείς των τοπικών κοινωνιών. Έχουμε κάνει βέβαια προσπάθειες και συμβάλλουμε σε αυτό με όλα τα μέσα, τα οποία έχουμε, για να λειτουργήσουν βιομηχανικές μονάδες στην περιοχή της Θράκης. Το πρώτο βήμα ήταν με τη λειτουργία της βιομηχανίας ζάχαρης στον Έβρο, για να αποτελέσει μία ανάσα για την τοπική κοινωνία. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.