Τη Διακηρυξη των Αθηνων υπεγραψαν Μητσοτακης – Ερντογαν

Η αναφορά Ερντογάν για τη Θράκη και η απάντηση Μητσοτάκη

Με την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών «Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας» χαρακτηρίστηκε η πολυαναμενόμενη χθεσινή επίσκεψη «αστραπή» του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στο πλαίσιο της 5ης συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσαν ότι οι όποιες διαφορές των δύο χωρών μπορούν αν επιλυθούν ειρηνικά ενώ χαρακτηριστικές ήταν ειδικές αναφορές και των δύο.

Μητσοτάκης: Χρέος να ζήσουμε ειρηνικά

«Οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις. (…) Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι βαδίζουμε σε πιο ήρεμο μονοπάτι. Οφείλουμε να ζουμε ειρηνικά, οφείλουμε να διατυπώνουμε τις διαφωνίες και εάν αυτές επιμένουν να μην οδηγούν άμεσα σε κρίσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπερθεματίζει λέγοντας πως «είμαστε δύο αδέρφια, υπάρχει βούληση να λύσουμε τις διαφορές μας».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η χορήγηση επταήμερης βίζα σε Τούρκους πολίτες προκειμένου να μπορούν να επισκέπτονται συγκεκριμένα ελληνικά νησιά και υπογράμμισε ότι  «Η συνεργασία στο μεταναστευτικό πρέπει να συνεχιστεί», λέγοντας πως η Ελλάδα στηρίζει την Τουρκία στην προσπάθειάς της να χαλαρώσουν οι βίζες προς την Ευρώπη.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε επανεκκίνηση του διαλόγου στο Κυπριακό από εκεί που σταμάτησε το 2017, υπογραμμίζοντας τη διαφωνία Ελλάδας – Τουρκίας στο θέμα αυτό και υπογράμμισε ότι επόμενο βήμα μπορεί να είναι η προσέγγισε για συμφωνία για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. «Σήμερα 100 χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης, υπογράφουμε διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας. Μια διακήρυξη που είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η διακήρυξη που υπογράψαμε καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγους μας. (…) Με βάση αυτές τις παραδοχές θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Και η επόμενη φαση του διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, είναι η προσέγγιση για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, που σύμφωνα με την Ελλάδα είναι η μόνη διαφορά που θα μπορούσε να τεθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας».

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να κρατηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και  χαιρέτησε το κλείσιμο του στρατοπέδου στο Λαύριο και υπογράμμισε ότι συμφωνήθηκε να ανέβει στα 10 δισ. το διμερές εμπόριο που τώρα είναι στα 5.

«Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία, το ίδιο κλίμα και τον ίδιο πολιτισμό. Είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δυο χώρες, πόσο μάλλον σε αδέλφια, το θέμα είναι να υπάρχει η βούληση για επίλυση. Θέλουμε να γίνει το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης», τόνισε ο κ. Ερντογάν και υπογράμμισε ότι  «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας που να μην μπορεί να επιλυθεί αρκεί να κινηθούμε με καλή πίστη να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να μην γίνουμε από αυτούς που περνούν τη θάλασσα αλλά πνίγονται στο ποτάμι». 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό υποστήριξε ότι «μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση της πραγματικότητας στο νησί θα ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή» ενώ έκανε εκτατεμένη αναφορά στις εξελίξεις στη Γάζα λέγοντας:  «Μιλήσαμε για το δράμα στη Γάζα. Από την αρχή έχουμε πει ότι δεν εγκρίνουμε σε καμία περίπτωση να στοχοποιούνται άμαχοι. Το γεγονός ότι όλα αυτά τα συμβάντα εξελίχθηκαν σε συλλογική τιμωρία του λαού της Γάζας, η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να σιωπά στα εγκλήματα πολέμου. Με τις τελευταίες εξελίξεις η ίδρυση ανεξάρτητου κράτους είναι αναπόφευκτη. Ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το καθήκον μας ως εγγυήτρια».

Διαφωνία για τη μειονότητα

Οι δύο ηγέτες, πάντως, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στο ζήτημα της μειονότητας στην Θράκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα» και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά ότι «ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μουσουλμανικής μειονότητας καθορίζεται από την ίδια τη συνθήκη της Λωζάνης».

«Εκφράσαμε τις προσδοκίες μας για τις απαιτούμενες από το διεθνές δίκαιο βελτιώσεις στην κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη…. Η αύξηση της ειρήνης και της ευημερίας της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και των ελληνικών μειονοτήτων στη χώρα μας θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις μας», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Παίρνοντας τον λόγο για δεύτερη φορά ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως ««Για εμάς η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Αγωνιζόμαστε πάντα για να διασφαλίζουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μουσουλμανικής μειονότητας καθορίζεται από την ίδια τη συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος δικό μας είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης να διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθεί να εργάζεται νυχθημερόν η κυβέρνηση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.