Ανεφαρμοστο για τη συντριπτικη πλειοψηφια των πληγεντων κτηνοτροφων σε Εβρο και Θεσσαλια το μετρο για αντικατασταση ζωικου κεφαλαιου και εγκαταστασεων

Παρέμβαση Νέας Αριστεράς στη Βουλή

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τις αστοχίες, υπερβολικές απαιτήσεις και ασάφειες που υπάρχουν στην προκήρυξη του υπομέτρου 5.2 και το καθιστούν ανεφάρμοστο για τη συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων κτηνοτρόφων, με συνέπεια να οδηγούνται αυτοί σε οικονομική καταστροφή, κατέθεσε ο τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης της Νέας Αριστεράς, και Βουλευτής Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής στην ερώτησή του οι πληγέντες κτηνοτρόφοι σε Θράκη και Θεσσαλία, ανέμεναν με μεγάλη ανυπομονησία την προκήρυξη του υπομέτρου 5.2, για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου και των σταβλικών τους εγκαταστάσεων, μετά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες αντίστοιχα. Τελικά, όταν αυτή έγινε, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, διαπιστώθηκε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων κτηνοτρόφων, για μια σειρά από λόγους, όπως αναφέρει και η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), ουσιαστικά αποκλείονται από την εν λόγω στήριξη.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΕΘΕΑΣ:

1) Για την κατάθεση της αίτησης είναι απαραίτητη η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ωστόσο πολλοί κτηνοτρόφοι (μετά τις μεγάλες πυρκαγιές και τις σφοδρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023), δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, καθώς δεν είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.

2) Κτηνοτρόφοι με άδεια πρόχειρου καταλύματος, δεν μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις, οι οποίες θα επιδοτηθούν στον στάβλο τους, που έχει υποστεί ζημιές, τη στιγμή που αυτό είναι το μόνο εφικτό για να γίνει άμεσα.

3) Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, εάν για την αγορά του ζωικού κεφαλαίου είναι απαραίτητη η άδεια λειτουργίας κατά την υποβολή της αίτησης ή θα πρέπει να υπάρχει κατά την υποβολή των αιτημάτων πληρωμής.

4) Δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα πορίσματα από τον ΕΛΓΑ και ως εκ τούτου δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό ζώων, για τον οποίο αναγνωρίσθηκε ζημιά, ώστε να υποβληθεί αίτημα ένταξης στο υπομέτρο 5.2.

5) Το υπομέτρο 5.2 παραβλέπει το πραγματικό γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν καμία χρηματοδοτική επάρκεια. Οι όποιες αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί, αναλώθηκαν ήδη για τις προϋπάρχουσες υποχρεώσεις των κτηνοτροφικών μονάδων. Ως εκ τούτου, υπάρχει αδυναμία εξόφλησης των τιμολογίων αγοράς των ζώων για να υποβληθεί αίτημα πληρωμής στο υπομέτρο 5.2. Χωρίς κάλυψη της χρηματοδότησης αγοράς των ζώων, το μέτρο είναι πρακτικά ανενεργό για πολλούς κτηνοτρόφους λόγω απώλειας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των περιουσιών τους και αδυνατούν να προπληρώσουν τα ζώα.

6) Δεν υπάρχουν οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση της αίτησης στο πληροφορικό σύστημα ΟΠΣΑΑ.

Επειδή η στήριξη των πληγέντων κτηνοτροφών αποτελεί αδήριτη ανάγκη για να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα, και οι παραγωγοί παραμένουν 8 και 9 μήνες μετά χωρίς ζώα, εγκαταστάσεις και εισόδημα, έχοντας χάσει μια ολόκληρη γαλακτοκομική και κρεατοπαραγωγική περίοδο, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Αριστεράς ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει σε ενέργειες ώστε να διορθωθούν οι αστοχίες της προκήρυξης του υπομέτρου 5.2 και να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή των κτηνοτρόφων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.