Ο Κ. Καραμανλης απο τη Θρακη εβαλε τις κοκκινες γραμμες για την εθνικη πολιτικη

Ο Ε. Στυλιανίδης ανέλυσε την στρατηγική ενεργειακής θωράκισης της Θράκης

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου-συγγραφέα Μανώλη Κοττάκη «ΟΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ» των εκδόσεων Λιβάνη, έγινε στην Αλεξανδρούπολη στο ξενοδοχείο Ramada παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδος Κώστα Καραμανλή. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι νυν και πρώην Βουλευτές της ΝΔ της Θράκης, νυν και πρώην Δήμαρχοι και πολλά στελέχη καθώς και απλός κόσμος. Επίσης, παρών, ήταν και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Μανδάνης ενώ διάφορες πτυχές της περιόδου εκείνης παρουσίασαν οι ομιλητές, Μαρίνα Σκορδέλη, Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο Γεώργιος Φίλης, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, Βουλευτής Ροδόπης και πρώην Υπουργός. Μετά από σύντομο χαιρετισμό του εκδότη Ηλία Λιβάνη, έκλεισε εξηγώντας τους λόγους συγγραφής της συγκεκριμένης μελέτης ο ίδιος ο συγγραφέας Μανώλης Κοττάκης. 

Κ. Καραμανλής: «Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο κρίνεται η αντοχή του Ελληνισμού»

Στο τέλος της εκδήλωσης, τοποθέτηση έκανε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής οριοθετώντας τις κόκκινες γραμμές εθνικής εξωτερικής πολιτικής, αναλύοντας το στρατηγικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Θράκη και αποστέλλοντας στιβαρά μηνύματα εθνικής αποφασιστικότητος προς πολλές κατευθύνσεις. 

«Θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά: στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο κρίνεται η αντοχή του Ελληνισμού. Και κατ’ επέκταση η ευθύνη και η μοίρα όλων μας», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, επισήμανε πως «τον τελευταίο καιρό, γνωστοί κύκλοι επιχειρούν, με την ευκαιρία της επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, να επαναφέρουν ζήτημα αναγνώρισης της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ως τουρκικής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εδώ υπάρχουν τρεις εθνοτικές ομάδες και το μέλος της κάθε μιας απ’ αυτές μπορεί να επικαλείται την εθνοτική του καταγωγή, τουρκική, πομακική ή ρομά, στο πλαίσιο του ατομικού αυτοπροσδιορισμού. Αλλά δεν μπορεί κανείς σκόπιμα και εκ του πονηρού να συγχέει Συνθήκες που αφορούν τα σύνολα, όπως η Συνθήκη της Λωζάνης, με Συνθήκες και πρόνοιες που αφορούν τα άτομα και τα ατομικά δικαιώματα. Απεναντίας, εδώ έχει συμβεί κάτι αξιοθαύμαστο. Οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής έχετε αποτελέσει πρότυπο ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας και ειρηνικής συνύπαρξης. Και κανένα τρίτο κράτος δεν πρέπει να διανοείται ότι, στο πλαίσιο των καλώς νοούμενων διακρατικών σχέσεων, μπορεί να έχει λόγο στις εσωτερικές μας υποθέσεις και να προβάλλει απαιτήσεις. Και, βεβαίως, είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να συνδέσει την εθνοτική καταγωγή με ζητήματα αλυτρωτισμού».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην πύρινη καταστροφή που έπληξε τη Θράκη τονίζοντας πως «επείγει να φροντίσουμε με εντατικούς ρυθμούς για την ανασυγκρότηση της περιοχής, για τη στήριξη των πληγέντων, για ενίσχυση των υποδομών και της παραγωγικής βάσης. Η ακμή της Θράκης είναι ύψιστη εθνική προτεραιότητα. Βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τη χώρα μας και όχι μόνο. Βρίσκεται μεταξύ δύο ηπείρων και δύο θαλασσών. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο η γεωπολιτική, αλλά και η στρατηγική της αξία. Είναι πολλοί αυτοί που πλέον αντιλαμβάνονται, εντός και εκτός Ελλάδας, τον ευρύτερο ρόλο που μπορεί να παίξει η Θράκη».

Το ακροατήριο που ξεπερνούσε τα 600 άτομα, σχολίασε ιδιαιτέρως θετικά την αποφασιστική τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της ακριτικής κοινωνίας να υπερασπιστεί τις αξίες που ανέδειξε με το λόγο του. 

Ε. Στυλιανίδης: «Η αναβάθμιση και θωράκιση της ΑΜΘ από τη σημερινή κυβέρνηση πατάει στη στρατηγική της διακυβέρνησης Καραμανλή»

Απολύτως θετικά, ήταν τα σχόλια για την πολιτική τοποθέτηση του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος απάντησε ως Υφυπουργός Εξωτερικών της τότε Κυβέρνησης που διαχειρίστηκε τα θέματα, σε όλες τις κακόβουλες κριτικές που ακούστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αναδεικνύοντας την κεντρική αντίληψη των Κυβερνήσεων Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας που έβαλαν το συμφέρον της πατρίδας πάνω από οποιοδήποτε προσωπικό ή μικροκομματικό όφελος.

«Η πολιτική αναβάθμισης και θωράκισης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που ξετυλίγεται στην περιοχή από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα, πατάει αναμφισβήτητα στο στέρεο θεμέλιο που έκτισε με κόστος τότε η στρατηγική της διακυβέρνησης Κ. Καραμανλή» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανίδης χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε δε πως «η Θράκη σήμερα υλοποιεί απόλυτα την διεθνώς αποδεκτή Αρχή Ενεργειακής Ασφάλειας για εναλλακτικές μορφές, εναλλακτικές πηγές και εναλλακτικούς δρόμους διέλευσης ενέργειας. Η Θράκη με το σύμπλεγμα αγωγών που διαθέτει και μπορεί ακόμα να κατασκευάσει, με τη δημιουργία πάρκων εναλλακτικής ενέργειας και μεγάλων εργοστασίων παραγωγής ρεύματος, με τις πλωτές πλατφόρμες FSRU στην Αλεξανδρούπολη ανοίγει εναλλακτικούς θαλάσσιους δρόμους μεταφοράς ενέργειας από 18 διαφορετικές πηγές- αγορές προς την ΕΕ χάρη και στον πανίσχυρο Ελληνικό εφοπλισμό. Σπάει τα μονοπώλια τροφοδοσίας και διέλευσης και καθίσταται εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό δε την καθιστά ιδανικό διεθνή επενδυτικό προορισμό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.