Να συνεχισουν να κρατουν ορθιες τις τοπικες κοινωνιες θελουν οι Δημοι της ΑΜΘ

Ενημέρωση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έχουν στη διάθεσή τους τα επόμενα χρόνια από την ΠΕΔ ΑΜΘ και την ΕΕΤΑΑ

Ημερίδα ενημέρωσης για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Δήμοι στην θητεία που ξεκινά, διοργάνωσε με τη συμμετοχή πολλών αυτοδιοικητικών η ΠΕΔ ΑΜΘ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ στην Κομοτηνή, το πρωί της Τετάρτης 24 Ιανουαρίου.

Στόχος ήταν οι διοικήσεις των Δήμων, ιδιαίτερα οι νεοεισερχόμενες, να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν πιο ιδανικά τους διαθέσιμους πόρους που υπάρχουν, κάτι που κρίνεται ως θέμα μείζονος σημασίας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ συζητήθηκε και η οικονομική διοίκηση και διαχείριση των Δήμων.

Όπως τονίστηκε κατά την ενημέρωση, οι δήμοι μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-27, το στρατηγικό σχέδιο ΚΑΠ 2023-27, το Ταμείο Ανάκαμψης, τα προγράμματα Αντώνης Τρίτσης και Φιλόδημος, το Εθνικό Πρόγραμμα ανάπτυξης, το Πράσινο Ταμείο και Ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα.

Για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν όμως οι Δήμοι αυτές τις δυνατότητες, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί, από την επάρκεια προσωπικού, την μη έγκαιρη πληροφόρηση — ενημέρωση αλλά και την απουσία εκ μέρους δικαιούχων μεσο-μακροπρόθεσμου προγραμματισμού ή/και χρηματοδότησης, ώστε να υπάρχουν εγκαίρως οι απαιτούμενες μελέτες, ενώ παρατηρούνται καθυστερήσεις στη ωρίμανση έργων και αδυναμίες στην υλοποίηση τους.

Για αυτό και χρειάζεται, τονίστηκε κατά την εκδήλωση, η καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών που αφορούν την πρόοδο των έργων αυτών, την έμφαση στον επιχειρησιακό Προγραμματισμό αλλά και την ιεράρχηση των έργων.

Η ωρίμανση των έργων είναι πολύ σημαντικό κομμάτι, μιας και συνήθως αν υπάρχει ωριμότητα θα μπορέσουν να προχωρήσουν, ενώ πρέπει να δοθεί έμφαση και στην παρακολούθηση της εξέλιξής τους.

Κρίσιμη η συγκυρία για τους Δήμους

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Βασίλης Μαυρίδης, που τόνισε πως λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη συγκυρία για τους Δήμους, με μια σειρά προβλημάτων που ταλανίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού.

Ήδη όσοι ανέλαβαν από 1η Ιανουαρίου έχουν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα, και σε επίπεδο προσωπικού, που δημιουργήθηκαν από την κατάργηση των κοινωφελών επιχειρήσεων, όμως θεωρεί πως η αυτοδιοίκηση πλέον διαθέτει έμπειρα στελέχη που θα μπορέσουν για άλλη μια φορά να κρατήσουν την αυτοδιοίκηση ενωμένη ώστε να στηρίξει την τοπική κοινωνία όπως έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η υποστελέχωση των Δήμων, μιας και οι προσλήψεις που γίνονται με το σταγονόμετρο, δεν αρκούν για να καλύψουν το κενό που έχει δημιουργηθεί με τις συνταξιοδοτήσεις και τις κινητικότητες.

Ειδική μνεία έκανε στο θέμα της επιβολής του τέλους ταφής, για το οποίο θα προσφύγει δικαστικά η ΚΕΔΕ εκ μέρους των Δήμων, μιλώντας για άδικη εφαρμογή του τη στιγμή που δεν έχει φροντίσει το κράτος να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές.

Τέλος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η συνεργασία του πρώτου και του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης στην ΑΜΘ θα είναι άριστη.

Κρατά όρθιες τις τοπικές κοινωνίες η αυτοδιοίκηση

Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο κ. Δημήτριος Μαραβέλιας, Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, ένας άνθρωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μιας και έχει θητεύσει ως Δήμαρχος Χαϊδαρίου, που τόνισε πως αυτές οι συναντήσεις γίνονται ώστε να βάλουν ένα λιθαράκι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν. Εξέφρασε δε τη χαρά του που γίνεται αυτή η εκδήλωση σε συνεργασία με την ΠΕΔ ΑΜΘ, η οποία πραγματικά ξεχωρίζει για τη δράση της και την ενεργητικότητά της.

Η ΕΕΤΑΑ, σημείωσε, είναι γνωστότερη για τα προγράμματα που αφορούν τα voucher για τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ, αλλά και άλλα προγράμματα που έχουν κοινωνικές αναφορές, και τώρα δίνει έμφαση στο πιλοτικό πρόγραμμα για τις νταντάδες της γειτονιάς.

«Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η αυτοδιοίκηση μέσα από τις δυσκολίες της κατάφερε να κρατήσει όρθιες τις τοπικές κοινωνίες, μέσα από τα κοινωνικά προγράμματα, παρά την περικοπή των πόρων από την πολιτεία» τόνισε ο κ. Μαραβέλιας» και συνέχισε λέγοντας πως «τώρα βρισκόμαστε σε μια άλλη περίοδο, με προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία, που ταιριάζουν στο προφίλ των Δήμων. Σε αυτή την προσπάθεια επιθυμεί να βοηθήσει και η ΕΕΤΑΑ, που έχει δημιουργήσει μια μικρή αλλά αποτελεσματική Τεχνική Υπηρεσία, ώστε να λύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι μικροί και νησιωτικοί Δήμοι λόγω της υποστελέχωσης».

Συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων ΑΜΘ

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Μανώλης Ταπατζάς, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, τόνισε πως η νέα Περιφερειακή αρχή αγωνίζεται για την πρόοδο του τόπου και την ευημερία των πολιτών.

Βούληση του Περιφερειάρχη, τόνισε, είναι ο απόλυτος σεβασμός στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και η συνεργασία με τους Δήμους, για αυτό και θα είναι αρωγοί στις προσπάθειες των Δήμων της ΑΜΘ, κυρίως των μικρών και απομακρυσμένων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.