Καμπανακι κινδυνου απο το ΚΚΕ για τα μετρα προληψης και αντιπυρικης προστασιας

«Οι πρώτες φωτιές που ξέσπασαν ήδη είναι εκατοντάδες και δείχνουν πως σε ό,τι αφορά στην πρόληψη για μια ακόμα χρονιά έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα»

«Βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και παραμένουν όλες οι αιτίες και οι αρνητικοί παράγοντες, που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στην εκδήλωση και την εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών». Αυτό επισημαίνει σε ερώτηση του προς τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών το ΚΚΕ ζητώντας τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει εκφράσει την ανησυχία του για την ετοιμότητα του κράτους απέναντι στις δασικές πυρκαγιές, θυμίζοντας στην ερώτησή του πως «πριν από κάθε αντιπυρική περίοδο, διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, το ίδιο και η σημερινή, παρουσιάζοντας το  “νέο επιχειρησιακό δόγμα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών”, ισχυρίζονται ότι είναι έτοιμες, πλην όμως διαψεύδονται κάθε χρόνο από τις τεράστιες καταστροφές».

«Για μια ακόμα χρονιά έχουν γίνει ελάχιστα»

Σημειώνει μάλιστα πως «πρόσφατα μάλιστα η Κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος, την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος» για να συμπληρώσει πως «φέτος, από τις αρχές Απριλίου ακόμα, οι εξαγγελίες και τα δόγματα μοιάζουν κούφια λόγια, αφού ήδη η πολυήμερη πυρκαγιά στα Πιέρια όρη έκαψε 5.000 στρέμματα δάσους, αλλά και άλλες μικρότερης κλίμακας πυρκαγιές σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις, έχουν οδηγήσει πυροσβέστες και πολίτες στα νοσοκομεία».

«Αναγκάστηκε έτσι» εξηγεί το ΚΚΕ «ο Υπουργός να ξεκινήσει άτυπα την αντιπυρική περίοδο από τις 7 Απριλίου, διατάσσοντας μερικές επιφυλακές στους πυροσβέστες και την επάνδρωση δασικών περιπολικών! Οι πρώτες φωτιές που ξέσπασαν ήδη είναι εκατοντάδες και δείχνουν πως σε ό,τι αφορά στην πρόληψή για μια ακόμα χρονιά έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα που δεν αρκούν σε καμία περίπτωση. Θυμίζουμε ότι κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο, οι συνολικές καμένες εκτάσεις στη χώρα ξεπέρασαν τα 1.740.000 στρέμματα».

«Παραμένουν οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση»

Όπως τονίζει το ΚΚΕ η  «καύσιμη ύλη», που κάθε χρόνο μετατρέπει σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, είναι εδώ και απειλεί τον φυσικό πλούτο, την περιουσία, ακόμα και τη ζωή του λαού. «Τα δάση δεν προστατεύονται από τα αποσπασματικά και πανάκριβα έργα των όποιων καθαρισμών τμημάτων δασών είναι σε εξέλιξη, χωρίς σχεδιασμό,  με πρόχειρες ή και ανύπαρκτες μελέτες που δεν καλύπτουν ούτε καν το 3% των συνολικών εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα, που πρέπει όχι  μόνο απλά να καθαριστούν, αλλά να διαχειριστούν με βάση τους κανόνες της δασολογικής επιστήμης, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, ο οποίος δεν υπάρχει για κανένα δάσος της χώρας» σημειώνει χαρακτηριστικά και εξηγεί:

«Είναι σχεδόν ανύπαρκτα τα μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας. Παραμένουν οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση των αρμοδίων υπηρεσιών και της Δασικής Υπηρεσίας.  Λείπουν 2.000 δασολόγοι, οι δασεργάτες είναι κάποιες 10άδες ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 10.000. Στην πυροσβεστική υπηρεσία τα μέσα καταστολής υπολείπονται κατά πολύ για την αποτελεσματική καταστολή ενώ και οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι τεράστιες. Οι μάχιμοι πυροσβέστες κατά την αντιπυρική περίοδο φτάνουν κυριολεκτικά στα όριά τους αφού υφίστανται το “τέντωμα” του εργασιακού τους χρόνου με τις επιφυλακές, για να καλυφθεί η τεράστια έλλειψη προσωπικού (περίπου 4.000 κενές οργανικές θέσεις πυροσβεστών), με 24ωρες βάρδιες στα πύρινα μέτωπα, με 32ωρες βάρδιες σε αστικές πυρκαγιές. Η εξάντλησή τους είναι τέτοια που στην περυσινή αντιπυρική περίοδο για παράδειγμα μέσα σε λίγες μέρες δεκάδες πυροσβέστες τραυματίστηκαν ή παρουσίασαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και καρδιολογικά προβλήματα, ενώ αρκετοί νοσηλεύτηκαν και στα νοσοκομεία».

«Δεν είναι κόστος η πυροπροστασία, η ζωή του λαού έχει αξία»

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν εξασφαλίζονταν οι προϋποθέσεις υλοποίησης ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού σε επιστημονική βάση, στο πλαίσιο της συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών από κάθε κίνδυνο, που θα έδινε βάρος στην πρόληψη, θα εξασφάλιζε την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών σε χρηματοδότηση, προσωπικό, υποδομές.

«Χρειάζεται λοιπόν άμεσα, κατεπειγόντως, να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασών. Δεν είναι κόστος η πυροπροστασία, η ζωή του λαού έχει αξία» τονίζει το ΚΚΕ για να κλείσει προτρέποντας «να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.