Ο Ευριπιδης Στυλιανιδης για το διακυβευμα της επομενης ημερας για τη Ροδοπη και τη Θρακη

«Για μένα η στόχευση είναι πολύ ξεκάθαρη και διατυπώθηκε προεκλογικά σε τέσσερις επιδιώξεις»

Η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου ανήκει πια στο παρελθόν. Μετά από μια μακρά προεκλογική περίοδο, η ΝΔ έλαβε εκ νέου την λαϊκή εντολή να αποτελέσει την κυβερνώσα αρχή της επόμενης τετραετίας. Ακόμα μια θητεία στην εθνική αντιπροσωπεία της επόμενης ημέρας αναμένεται να έχει και ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος εξελέγη βουλευτής με την «γαλάζια» παράταξη στο νομό μας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στυλιανίδης παραχώρησε συνέντευξη στο Ράδιο Παρατηρητής. Σχολιάζοντας αρχικά τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η διαμόρφωση του εκάστοτε κυβερνητικού σχήματος αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Εκτός αυτού, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στη δυναμική επάνοδο της ακροδεξιάς στη Βουλή, αλλά και στους βασικούς στόχους που έχουν τεθεί για την επόμενη μέρα της Θράκης και της Ροδόπης. Ειδική μνεία έγινε, τέλος, στην διευθέτηση του μειονοτικού ζητήματος της περιοχής.

Ευριπίδης Στυλιανίδης όμως αναλυτικά…

«Η διαμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού»

ΠτΘ: Εξαιρουμένου του κ. Κελέτση από τον Έβρο, δεν έχουμε άλλη θρακιώτικη συμμετοχή από την περιφέρεια ΑΜ-Θ στο κυβερνητικό σχήμα, αν και ακουγόταν έντονα και το δικό σας όνομα. Να ξεκινήσουμε από αυτό και να πάμε μετά στα του εκλογικού αποτελέσματος και την επόμενη μέρα.

Ε.Σ.: Πρώτα από όλα, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συμπολίτες μου, οι οποίοι στάθηκαν δίπλα μου σε αυτό το δύσκολο και κρίσιμο αγώνα. Είναι για εμένα τιμή να παίρνω την εξουσιοδότηση για πολλοστή φορά να εκπροσωπήσω αυτό τον όμορφο τόπο, που τόσο αγαπώ. Να απαντήσω τώρα και στο ερώτημα σας. Κάθε φορά η διαμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Αυτός έχει τη συνολική εικόνα και βλέπει τη συνολική ανάγκη που υπάρχει και με βάση αυτό το κριτήριο κάνει τις επιλογές του. Είναι αλήθεια ότι το όνομα μου ακούστηκε πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα για έναν ειδικό χώρο που θα έπρεπε να αναλάβω στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας, λόγω του εκλογικού αποτελέσματος και όσων συνέβησαν στη Θράκη γενικότερα, που μονοπώλησε το πανελλήνιο ενδιαφέρον της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

«Περιορίσαμε όσο το δυνατόν περισσότερο ό,τι κινείτο δεξιότερα ημών»

ΠτΘ: Αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος για τον οποίο περιμέναμε να δούμε μια Ροδοπίτικη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα.

Ε.Σ.: Δεν θα μπορούσα ποτέ να αναλάβω κάποιο ρόλο, όπου δεν θα μου δίνονταν τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να φέρω εις πέρας μια αποστολή με έντονα εθνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, είτε αυτό αφορά την αναδιοργάνωση της αναπτυξιακής πορείας της ΑΜ-Θ, είτε αφορά την αντιμετώπιση του μειονοτικού ζητήματος με μια ολιστική πολιτική. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το μήνυμα πέρασε από την πλευρά μου σε όλες τις κατευθύνσεις. Έγινε επίσης μια διαρροή τα τελευταία εικοσιτετράωρα σχετικά με τη συμμετοχή μου στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με την ιδιότητα του υφυπουργού. Ευχαρίστως θα έμπαινα μπροστά σε μια προσπάθεια που θα έχει ουσία και εργαλεία, για να μπορέσει να ανασυγκροτήσει αναπτυξιακά τη Μακεδονία και τη Θράκη και να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα που έχουν απασχολήσει την περιοχή. Ο σχεδιασμός όμως αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είναι διαφορετικός, οπότε πάμε παρακάτω. Ο πρωθυπουργός έκανε τις επιλογές του, οι οποίες είναι σεβαστές, κι εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης, χωρίς όμως να παραλείπουμε κάθε φορά να υπενθυμίζουμε τις ανάγκες που υπάρχουν. Πρώτα από όλα, να μην μείνει προεκλογικό «πυροτέχνημα» η προσέγγιση που έγινε στην ιστορία της Ροδόπης και του μειονοτικού ζητήματος, αλλά να υπάρξουν σοβαρές επιλογές που θα ανταποδίδουν αναπτυξιακά στην περιοχή τα οφέλη που πρέπει να πάρει για να μπορέσει να σταθεί δημογραφικά, να αντιμετωπίσει όλες τις παρεμβάσεις και να είναι σε θέση να συνεχίσει να προασπίζει το μοντέλο κοινωνίας, το οποίο έχει δημιουργηθεί εδώ.

Υπάρχει όμως και κάτι που είναι πολιτικά αναγκαίο να αναφερθεί. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η ΝΔ κατέγραψε μια πολύ μεγάλη νίκη, πετυχαίνοντας και το στόχο της αυτοδυναμίας που ήθελε, αλλά πρέπει να δούμε ότι δεξιότερα της ΝΔ διαμορφώθηκαν σχηματισμοί, που μπορεί να αθροίζουν ακόμα και 15-20% αν δει κανείς τους μέσους όρους στους 17 νομούς της Βορείου Ελλάδας. Αν δεν αντιμετωπιστούν τώρα ζητήματα που δημιουργούν χώρο για τέτοιου είδους ακτιβιστικές παρουσίες στα δεξιότερα της ΝΔ, πολύ φοβούμαι ότι η διάσπαση του κοινοβουλίου και του πολιτικού συστήματος δεν θα βοηθήσει, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε ένα βηματισμό ως χώρα προς τα εμπρός. Αυτό το φαινόμενο το περιορίσαμε στο νομό μας, έχοντας το χαμηλότερο ποσοστό, όμως η εμφάνιση αυτών δεν μας επέτρεψε να βάψουμε γαλάζιο το χάρτη. Μειώσαμε πάντως τη διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ κατά 2.000 ψήφους και βελτιώσαμε το ποσοστό μας κατά μιάμιση μονάδα. Περιορίσαμε όσο το δυνατόν περισσότερο ό,τι κινείτο δεξιότερα ημών.

ΠτΘ: Είναι όμως απλά δεξιότερα της ΝΔ ή μιλάμε για ακροδεξιά κόμματα;

Ε.Σ.: Υπάρχουν απ’ όλα. Υπάρχουν ακροδεξιά κόμματα, τα οποία πραγματικά χαμογελούν και στο ναζισμό και στο φασισμό. Υπάρχουν όμως και κόμματα ακτιβιστικά, αλλά και κόμματα τα οποία προσεγγίζουν έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα στην πολιτική, μπερδεύοντας κάπου την πίστη με την πολιτική, πράγματα τα οποία πρέπει να είναι εντελώς διαχωρισμένα. 

«Προκειμένου να εντυπωσιάσουν, μπορεί να υποστηρίξουν και τα πιο παλαβά πράγματα»

ΠτΘ: Ανησυχείτε για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο και για το κλίμα που αναμένεται να διαμορφωθεί λόγω της παρουσίας αυτών των κομμάτων στο κοινοβούλιο;

Ε.Σ.: Ένα κοινοβούλιο που έχει πάρα πολλούς παίκτες, χαρακτηρίζεται από τις φωνές και όχι από έναν ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο. Φωνάζει ο καθένας για να ακουστεί περισσότερο. Αυτή ήταν και μια από τις βασικές αιτίες που εμείς επιμέναμε διαχρονικά στην αντίληψη περί ενισχυμένης αναλογικής. Επομένως θεωρώ ότι, επειδή πολλά από αυτά τα κόμματα έχουν ακτιβιστικό χαρακτήρα, προκειμένου να εντυπωσιάσουν και να μπορέσουν να προσελκύσουν ψήφους, κερδίζοντας και λεπτά δημοσιότητας, μπορεί να υποστηρίξουν και τα πιο παλαβά πράγματα. Αυτό αναμένεται να δυσκολέψει τη λειτουργία του κοινοβουλίου, του πολιτεύματος ή ακόμη και του πολιτικού συστήματος.

«Θα πρέπει να συντηρήσουμε υγιές το ενδιαφέρον για τη Ροδόπη και τη Θράκη»

ΠτΘ: Πραγματοποιήθηκε και η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, καθώς και οι τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων. Ποιο θα είναι τώρα το διακύβευμα για τη Ροδόπη και τη Θράκη;

Ε.Σ.: Αρχικά, να ευχηθώ καλή επιτυχία στους συναδέλφους που επελέγησαν να υπηρετήσουν αυτή την κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον συμπατριώτη μας τον Σταύρο Κελέτση από τον Έβρο. Θα πρέπει να συντηρήσουμε υγιές το ενδιαφέρον για τη Ροδόπη και τη Θράκη. Για μένα η στόχευση είναι πολύ ξεκάθαρη και διατυπώθηκε προεκλογικά σε τέσσερις επιδιώξεις, μια για κάθε χρονιά θητείας. Χρειάζεται ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με κορυφαίες τις πολιτικές της υδροοικονομίας (Φράγμα Ιάσμου, Ιασίου και λοιπά εργαλεία για χρηματοδότηση των αγροτών μας). Δεύτερον, πρέπει να ενισχυθεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ώστε να καταστεί το τρίτο καλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας μας, όπως είχε πει άλλωστε και ο πρωθυπουργός. Τρίτον, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν και να προσφέρονται σταθερές και βιώσιμες θέσεις εργασίας, ώστε να συνεχιστεί η θετική κινητικότητα στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και όχι μόνο. Η τέταρτη και τελευταία επιδίωξη αφορά τον τουρισμό. Ο τομέας του τουρισμού συνδέεται με το άνοιγμα των συνόρων μας σε λεωφορεία και τη δημιουργία υποδομών εντός της ελληνικής επικράτειας, ούτως ώστε ένα μέρος του τουρισμού που έρχεται στο νομό μας να παραμένει σε αυτόν, αυξάνοντας τον τζίρο και το ΑΕΠ που αναλογεί στο νομό μας στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας. Αυτοί είναι οι τέσσερις μεγάλοι στόχοι για τους οποίους εγώ θα επιμείνω, μιλώντας με τους αντίστοιχους συναδέλφους και προσπαθώντας να κεφαλαιοποιήσω και το ενδιαφέρον που έδειξε το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός για την περιοχή μας.

«Τώρα δεν μπορεί κανείς να επικαλεστεί άγνοια»

ΠτΘ: Τόσο εσείς, όσο και ο πρωθυπουργός έχετε δηλώσει ότι με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε σε σχέση με τη μειονοτική ψήφο και την προσπάθεια παρέμβασης διαχρονικά, θα πρέπει την επόμενη μέρα θα συνομιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο και να απαιτήσει πράγματα.

Ε.Σ.: Δεν θα πρέπει ο πρωθυπουργός να καταστήσει το ζήτημα της μειονοτικής μας πολιτικής διμερές, γιατί δεν είναι. Είναι δική μας ευθύνη να φροντίζουμε για όσους ζουν εδώ, να απολαμβάνουν πλήρως όλα τους τα δικαιώματα και να έχουν ίσες ευκαιρίες. Αυτό όμως που είναι διμερές ζήτημα, είναι να αντιμετωπιστεί η παρεμβατικότητα που εμφανίζεται μερικές φορές από κρατικά ή παρακρατικά κέντρα της γείτονος, στην προσπάθεια τους να χειραγωγήσουν και να κατευθύνουν ένα μέρος της μουσουλμανικής μας μειονότητας. Κάτι τέτοιο αντιλαμβάνεστε ότι δυσκολεύει τις σχέσεις των δύο χωρών και δημιουργεί προβλήματα αντί για γέφυρες φιλίας. Ο πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή έχει πλήρη εικόνα, ενώ η Αθήνα έχει συνειδητοποιήσει τι αντιμετωπίζουμε τόσα χρόνια εμείς. Τώρα δεν μπορεί κανείς να επικαλεστεί άγνοια. Πρέπει, πάντως, να πω ότι δεν έχω παράπονο εμπιστοσύνης από τον πρωθυπουργό, καθώς όσες φορές χρειάστηκε να παρέμβει για θέματα που αφορούσαν το νομό μας, το έκανε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.