Ο αγωγος IGB Κομοτηνη-Σταρα Ζαγορα στο επικεντρο της συναντησης Νικου Κοτζια- Daniel Mitov

Μεγαλύτερη δυναμικότητα στη μεταφορά φυσικού αερίου ζητούν οι Βούλγαροι

Το έργο του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού, που θα συνδέει τα δίκτυα φυσικού αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, του Έλληνα ΥΠΕΞ, κ. Νίκου Κοτζιά και του Βούλγαρου ομολόγου του, κ. Daniel Mitov. Ο διασυνδετήριος αγωγός IGB θα έχει μήκος περίπου 182 χ.μ., εκ των οποίων τα 31 χ.μ. θα βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας, και θα ξεκινάει από την Κομοτηνή, για να καταλήξει στη Στάρα Ζαγόρα. Η αρχική πρόβλεψη για τη δυναμικότητά του ήταν να μεταφέρει ποσότητες φυσικού αερίου της τάξης των 3 έως 5 δις κυβικών μέτρων ετησίως, ενώ τα χρονοδιαγράμματα για την κατασκευή και λειτουργία του προέβλεπαν ως χρόνο έναρξης το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και το δεύτερο εξάμηνο του 2018 αντίστοιχα.
 
Μολονότι όμως, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Βουλγαρία, υποστηρίζουν ενεργά το έργο, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική του σημασία για τη μη εξάρτησή τους από μια ενεργειακή πηγή, εκκρεμεί η λήψη της τελικής απόφασης για την υλοποίηση της επένδυσης. Όπως διαφάνηκε και από τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, «αγκάθι» στις συζητήσεις είναι η προβολή της απαίτησης εκ μέρους της Βουλγαρίας για επέκταση του διασυνδετήριου αγωγού. 

Daniel Mitov «Ο αγωγός IGB ίσως είναι ο πιο σημαντικός συνδετικός κρίκος, όσον αφορά το μέλλον της ευρωπαϊκής ενέργειας»

Αυτό επιβεβαίωσε ο βούλγαρος Υπουργός Εξωτερικών, κ. Mitov, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε με τον κ. Κοτζιά στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Καταρχήν ο κ. Mitov υπογράμμισε ότι ο επίμαχος αγωγός «ίσως είναι ο πιο σημαντικός συνδετικός κρίκος, όσον αφορά το μέλλον της ευρωπαϊκής ενέργειας». «Μιλούμε για διαφοροποίηση, μιλούμε για διασύνδεση», τόνισε, «και αυτές οι δυο λέξεις είναι λέξεις – κλειδιά όταν μιλούμε για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενεργειακής ένωσης». «Και η Ελλάδα είναι θεμελιώδης, βασικός εταίρος στο πλαίσιο αυτό», συνέχισε, «κυρίως όσον αφορά την εξασφάλιση πολλών διαφορετικών πηγών ενέργειας. Βασιζόμαστε και ποντάρουμε σε μεγάλο βαθμό σε θέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά και στο νότιο διάδρομο του φυσικού αερίου. Η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού θα εξασφαλίσει την παροχή προς τον βορρά, ήτοι μέσω Βουλγαρίας μέχρι τη Ρουμανία και πιο βόρεια, αλλά και δυτικά, προς τη Σερβία και μέσω Σερβίας προς τη δυτική Ευρώπη. Οι αντίστοιχες συνδέσεις θα εξασφαλίσουν παροχή αερίου και προς εμάς και αυτό ακριβώς θα εξασφαλίσει τη δημιουργία μιας αγοράς φυσικού αερίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε θα συμπιεστούν οι τιμές λόγω ανταγωνισμού και έτσι κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα εξαρτώνται πλήρως από μια πηγή όσον αφορά την παροχή και τροφοδοσία φυσικού αερίου». 

«Θα μας ενδιέφερε να δούμε διευρυμένη, ενισχυμένη δυνατότητα ή χωρητικότητα της δικής μας διασύνδεσης»

Ο κ. Mitov χαρακτήρισε ιδιαίτερα παραγωγικές και εποικοδομητικές τις συζητήσεις, που λαμβάνουν χώρα μεταξύ των αρμοδίων Υπουργών Ενέργειας ως προς το θέμα του αγωγού IGB, για να εκφράσει την ελπίδα ότι «τα τεχνικά στοιχεία θα αποσαφηνιστούν και θα οριστικοποιηθούν λίαν συντόμως, οπότε θα μπορέσουμε και αντίστοιχα να προχωρήσουμε στην υπογραφή της σχετικής συμφωνίας». Στο σημείο αυτό προσέθεσε με νόημα ότι «θα μας ενδιέφερε να δούμε διευρυμένη, ενισχυμένη δυνατότητα ή χωρητικότητα της δικής μας διασύνδεσης», επισημαίνοντας ότι «αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι μια καλή αρχή, χρειαζόμαστε όμως περισσότερα γιατί ακριβώς θα είναι στρατηγικής σημασίας, προκειμένου για τη μεταφορά φυσικών πόρων στην περιοχή μας στο μέλλον».

«Είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Βουλγαρίας να υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο βούλγαρος ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης, κ. Τομισλάβ Ντόντσεφ, ότι ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας για φυσικό αέριο καθυστερεί λόγω των υπερβολικών απαιτήσεων της Βουλγαρίας. «Χρειαζόμαστε τη διασύνδεση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ’ αυτού», αναγνώρισε, «ωστόσο χρειάζεται να συμφωνήσουμε και στο πώς ακριβώς θα επεκτείνουμε τον αγωγό». «Είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Βουλγαρίας να υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα», προσέθεσε, «να διατίθεται περισσότερο φυσικό αέριο μέσω αυτού του αγωγού». «Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τούτο θα εξυπηρετήσει όχι μόνο τα δικά μας συμφέροντα», συνέχισε, «αλλά εν γένει τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υπάρχει τροφοδοσία με περισσότερο φυσικό αέριο από διαφορετικές πηγές, με διαφορετικές τιμές». «Όλα έχουν μια αρχή», σημείωσε καταλήγοντας, «χρειαζόμαστε όμως και εγγυήσεις ότι θα υπάρξει αύξηση των ποσοτήτων». 

Νίκος Κοτζιάς «Ελπίζω το 2016 να αρχίσουμε και τα βασικά να έχουν τελειώσει το 2017»

Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, συμφώνησε με τον ομόλογό του για την στρατηγική σημασία που έχει το έργο του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού, παρατηρώντας ότι θα συμβάλλει στη μείωση των τιμών, στην αύξηση της ασφάλειας των δύο χωρών και στην άνοδο της ανταγωνιστικότητάς τους. «Γι’ αυτό η συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας είναι θεμελιακή και στρατηγική», υπογράμμισε, αποφεύγοντας να υπεισέλθει όμως στο ζήτημα της δυναμικής και της χωρητικότητας του αγωγού. Κλείνοντας εξέφρασε την ελπίδα «το 2016 να αρχίσουμε και τα βασικά να έχουν τελειώσει το 2017», για να συμπληρώσει αινιγματικά: «όπως ξέρετε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.