Γιωργος Πεταλωτης: Αναγκαιος ο σεβασμος της κοινωνικης αποστολης των Ενοπλων Δυναμεων

Ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με αφορμή την Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων

Για την συμβολή των ανθρώπων που στελεχώνουν σήμερα τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας προς την ελληνική κοινωνία συνολικά αλλά και τα πολλά προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» το πρωί της Τρίτης, 21 Νοεμβρίου, ανήμερα της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Τομεάρχης Άμυνας του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ κ.Γιώργος Πεταλωτής.

Υπογραμμίζοντας πρωτίστως το πρώτο σε ό,τι αφορά την αμυντική ισχύ αλλά και την κατοχύρωση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας, αλλά και την κοινωνική τους «αποστολή», όπως αυτή διαφάνηκε και πρόσφατα με την συμμετοχή τους στην προσπάθεια αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών, τόσο από τις πυρκαγιές όσο και από τις πλημμύρες που ακολούθησαν.

Θέματα τα οποία όπως υπογράμμισε ο κ.Πεταλωτής ο Τομέας Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναδεικνύει παρά το γεγονός ότι πολλά από αυτά δεν δημοσιοποιούνται δεδομένου ότι αφορούν και σε ευαίσθητα, ίσως και απόρρητα, ζητήματα.

Ένα μάλιστα εξ’ αυτών ήρθε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στην δημοσιότητα μετά και την κακοκαιρία του προηγούμενο Σαββατοκύριακου στη Θεσσαλονίκη που είχε ως αποτέλεσμα να «πληγεί» το αντιτορπιλικό «Βέλος», που όπως εξήγησε ο ίδιος παρά την τεράστια ιστορική του αξία, ως ένα άλλο μνημείο του αντιδικτατορικού αγώνα, εγκαταλείφθηκε στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης. Για το ζήτημα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζονταν η γνώση των κινδύνων που η παραμονή του «Βέλους» εκεί έκρυβε και η αδιαφορία από πλευράς των κυβερνώντων, για την προστασία του, παρά τις εκκλήσεις για την μεταφορά του είτε στα ναυπηγία της Σαλαμίνας ή αλλιώς στο Ναυτικό Μουσείο του Φλοίσβου, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις που θα απαιτούνταν.

Πάνω από κόμματα οι Ένοπλες Δυνάμεις και η ασφάλεια των προσώπων που τις στελεχώνουν

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και η ασφάλεια των προσώπων που τις στελεχώνουν σύμφωνα με τον κ.Πεταλωτή «είναι πάνω από κόμματα» για να υπογραμμίσει και τον ρόλο που αυτές διαδραματίζουν και σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. Ο ίδιος έδωσε μάλιστα το παράδειγμα της περιοχή μας, με την πολύ σημαντική συνεισφορά των ιατρικών κλιμακίων τους στους κατοίκους των ορεινών περιοχών ή την συνδρομή τους και στις πρόσφατες καταστροφές και σε όποια έκτακτη ανάγκη καλούνται να συμβάλλουν.

Στο σημείο αυτό ωστόσο ο ίδιος έσπευσε να υπενθυμίσει πως το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ έχει προβάλει πολλές φορές το γεγονός ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται κάθε φορά, σε ό,τι συμβαίνει, δίχως καμία εκπαίδευση και προετοιμασία, παραθέτοντας το παράδειγμα της «χρήσης» τους για την κάλυψη των κενών θέσεων οδηγών σε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. «Αντιλαμβανόμαστε ότι το να πάρεις έναν στρατεύσιμο ή έναν μόνιμο οπλίτη για να οδηγεί ένα ασθενοφόρο, που χρειάζεται πολύ  ιδιαίτερη εκπαίδευση, είναι πολλές φορές επικίνδυνο για τη ζωή τη δική του αλλά και των  ανθρώπων που μεταφέρει» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας και το παράδειγμα της συλλογής νεκρών ζώων μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία όπου επίσης κλήθηκαν να συμβάλλουν, με όποια επικινδυνότητα αυτό έκρυβε και για τους ίδιους. Για να καταλήξει στην ανάγκη σεβασμού και τήρησης της κοινωνικής αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων, σε αντίθεση με την λογικής της κάλυψης των αναγκών της πολιτείας που είναι μόνιμες.

Πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων

Κλείνοντας ο κ.Πεταλωτής αναφέρθηκε και στην «κατάργηση» των κέντρων εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων που επηρεάζει και την Θράκη, με αποτέλεσμα όπως εξήγησε Ροδοπίτες και Θρακιώτες νεοσύλλεκτοι να καλούνται να παρουσιαστούν σε κέντρα όπως αυτά του Αυλώνα και της Τρίπολης, χάνοντας μια σημαντική για την περιοχή «ωφέλεια».

Ο ίδιος έκανε λόγο για αποδυνάμωση, που δεν έχει αναδειχτεί επαρκώς λόγω των «πολιτικών ελλειμμάτων» της περιοχής, «για δικούς τους λόγους» όπως εξήγησε. Ζήτημα που όπως τόνισε πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες της περιοχής προαναγγέλλοντας πρόταση που θα κατεβάσει επί του ζητήματος το ΠΑΣΟΚ.

«Σημαντική η δημοσκοπική άνοδος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά θα πρέπει να έχει και πραγματικές ρίζες»

Από την συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει και ο σχολιασμός των όσων διημείφθησαν και στην πρόσφατη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, μέλος της οποίας αποτελεί και ο κ.Πεταλωτής. Εκκινώντας από την δημοσκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο ίδιος την χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό για το ίδιο το κόμμα δεδομένο, για να υπογραμμίσει ωστόσο πως «αυτό θα πρέπει να έχει και πραγματικές βάσεις και ρίζες».

«Το ότι είμαστε δεύτεροι δεν οφείλεται στη βύθιση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε αυτό που βιώνει ο πολίτης με τη Νέα Δημοκρατία, την ακρίβεια, αναξιοκρατία, τις τεράστιες απευθείας αναθέσεις, τα δημοκρατικά  δικαιώματα τα οποία  καταπατώνται με τις υποκλοπές, και  με τη σταθερότητα και τη σοβαρότητα που δείχνει το ΠΑΣΟΚ το οποίο προβάλλεται πλέον ως η  μόνη σοβαρή εναλλακτική κυβερνητική πρόταση και ο μοναδικός εκφραστής της κεντροαριστεράς» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την άποψη πως «θα υπάρχει μια  εξελισσόμενη άνοδος στο ΠΑΣΟΚ με πρώτο σκαλοπάτι τις Ευρωεκλογές όπου οφείλει να παραθέσει την καλύτερη  στελεχιακή του δυναμική, ώστε να έχουμε ένα πολύ καλό και σταθερά μπροστά εκλογικό ποσοστό».

Ο κ.Πεταλωτής έσπευσε να τονίσει πως το ΠΑΣΟΚ έχει σχεδιασμό, ωστόσο υπολείπεται στην επαφή με την καθημερινότητα και τους πολίτες, για να επισημάνει πως «η αλαζονεία που ίσως  μπορεί να αναδειχθεί, γιατί θα νομίζουν κάποιοι ότι γίναμε αμέσως κυβέρνηση, θα είναι απαράδεκτη».

«Χρειάζεται να είμαστε μακριά από τυχοδιωκτισμούς, που δεν πρέπει να εμφανιστούν, και  να  είμαστε κοντά στις αξίες και τις αρχές μας εμπλουτισμένες και με νέο δυναμικό και με νέες ιδέες» πρόσθεσε συμπληρώνοντας πως «εκείνο που ενδιαφέρει τον πολίτη είναι πραγματικά αν το ΠΑΣΟΚ θα είναι άξιο της εμπιστοσύνης που θα του δείξει στις κάλπες».

Από εκεί και πέρα όπως πρόσθεσε «όλα έχουν την αξία τους, η εκλογική καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει την αξία του και το χάσιμο της εμπιστοσύνης πολιτών προς τη Νέα Δημοκρατία σαφώς έχει την αξία του, εάν όμως δεν καταφέρουμε εμείς να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου – το λέω με αισιοδοξία αυτό – δεν  θα πάμε και μπροστά», ορίζοντας ως καθοριστικό στοίχημα τις προσεχείς Ευρωεκλογές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.