Με ισχυρους συμβολισμους το 2ο Φεστιβαλ Ειρηνης και Δημοκρατιας

Οντέρ Μουμίν: «Η Ειρήνη και η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητες έννοιες, αλλά πρέπει να τις διαφυλάσσουμε»

Παρουσία αυτοδιοικητικών από Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον Ίασμο το 2ο Φεστιβάλ Ειρήνης και Δημοκρατίας, με τον Δήμαρχο Οντέρ Μουμίν να υποδέχεται όλους τους καλεσμένους στο Δήμο.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ βραβεύτηκε ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος για όλα όσα προσέφερε στο παρελθόν για την διασυνοριακή συνεργασία των αυτοδιοικητικών αρχών, μετά τους σεισμούς του 1999, στο δρόμο του οποίου φιλοδοξεί να συνεχίσει το Φεστιβάλ Ειρήνης και Δημοκρατίας. 

Παράλληλα ο κ. Μουμίν έδωσε συμβολικά δώρα στον Δήμαρχο Ορεστιάδας και Πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Βασίλη Μαυρίδη, τον Δήμαρχο Σουλειμάνπασα Ραιδεστού, κ. Τζουνέιτ Γιουξέλ, και την αντιδήμαρχο Μομτσίελγκραντ κ. Γκιουλουζάρ, και συγκεκριμένα τις σφραγίδες του από το Δήμο, ως ανάμνηση της παρουσίας τους στον Ίασμο.

Πρέπει να διαφυλαχθούν Ειρήνη και Δημοκρατία

Όπως τόνισε ο κ. Μουμίν απευθυνόμενος στους συναδέρφους του, τόνισε πως οι κάτοικοι στις συνοριακές περιοχές των δύο χωρών μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες και να έχουν διαφορετικές καταβολές, ήθη και έθιμα, όμως  έχουν πολύ περισσότερα κοινά που τους ενώνουν.

Χαιρέτισε δε όσους βρέθηκαν στον Ίασμο, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, Ειρήνης και Δημοκρατίας από «την πρωτεύουσα της πολυπολιτισμικότητας των Βαλκανίων».

Σημείωσε δε πως σημασία δεν έχει η μητρική γλώσσα του ή ποια γλώσσα μιλά στην καθημερινότητά του, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αγαπώ τον τόπο μου, εδώ γεννήθηκα, εδώ θα πεθάνω».

Όπως τόνισε όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν πυρετώδεις προετοιμασίες για να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ αυτό, για την ειρήνη, τη δημοκρατία, για να φέρουν τους ανθρώπους κοντά, κάτι καθόλου εύκολο, το οποίο χρειάστηκε υπεράνθρωπες προσπάθειες. Θεωρεί όμως ότι αφήνουν μια ισχυρή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, την οποία θα εμπεδώσουν και θα πάνε πιο πέρα.

Πέρυσι, το Φεστιβάλ ξεκίνησε ως ειρήνης, φέτος όμως προστέθηκε και η Δημοκρατία, κάτι που απέδωσε στο δήμαρχο Σουλειμάνπασα Ραιδεστού. Όταν ξεκίνησε το Φεστιβάλ, πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν γιατί, αφού δεν έχουμε πόλεμο, κάνει φεστιβάλ Ειρήνης, στο οποίο είχε απαντήσει ότι η Ειρήνη δεν είναι δεδομένη, αλλά πρέπει να καλλιεργηθεί και να μεταλαμπαδευτεί. Και ενώ αρχικά κάποιοι το αμφισβήτησαν, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όλοι έπαψαν.

Μετά από αίτημα του κ. Γιουξέλ, πρόσθεσε στο Φεστιβάλ και τη Δημοκρατία. «Είμαστε άνθρωποι της ίδιας γεωγραφίας, πέρα από τις θρησκείες και τις διαφορετικές καταβολές, και υπάρχουν πολλά που μας ενώνουν» ανέφερε, ζητώντας από όλους να ενισχύσουν τον θεσμό αυτό, και να δεσμευτούν πως του χρόνου θα είναι παρόντες όλοι οι Δήμοι των περιφερειακών περιοχών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας. «Η Ειρήνη και η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητες έννοιες, αλλά πρέπει να τις διαφυλάσσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μουσικό κλείσιμο στο Φεστιβάλ

Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χωρών από παιδιά της Βουλγαρίας, ενώ στη συνέχεια, στο μουσικό μέρος του Φεστιβάλ που έλαβε χώρα στο Γήπεδο του Ιάσμου, ανέβηκαν στη σκηνή η Rayna από τη Βουλγαρία, η Ziynet Sali από την Τουρκία και ο Γιάννης Πλούταρχος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.