Μ. Σχοινας: Σε λιγα χρονια, το Ευρωπαικο Πτυχιο θα ειναι πραγματικοτητα

Το παρών στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Αλεξανδρούπολη έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Τη σιγουριά ότι το κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο, το οποίο πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι σε λίγα χρόνια μια πραγματικότητα και θα καταστεί ορατό σύμβολο της ανθρωποκεντρικής Ευρώπης, δίπλα στο ευρώ, στο χώρο Σένγκεν και στο Εράσμους, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ομιλία του στην 105η Σύνοδο των Πρυτάνεων, που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη.

«Πριν λίγες εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ένα μεγάλο άλμα προόδου και υπέβαλε πρόταση για ένα κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο που είμαι σίγουρος, σε λίγα χρόνια, θα καταστεί ορατό σύμβολο ευρωπαϊκής ενοποίησης δίπλα στο ευρώ, στο Σένγκεν και στο Εράσμους» είπε ο κ. Σχοινάς και συνέχισε: «Η ιδέα του πτυχίου αυτού εδράζεται σε μια μακρά και πλούσια ιστορία συνεργασιών και συμμαχιών μεταξύ των πανεπιστημίων της ΕΕ. Σήμερα κτίσαμε 60 τέτοιες Ευρωπαϊκές Συμμαχίες με 500 ΑΕΙ (το 10% του συνολικού αριθμού πανεπιστημίων στην ΕΕ). Όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, αυτές οι διασυνοριακές συνέργειες ήδη χρηματοδοτούν κοινά μαθήματα, διασυνοριακές συνεργασίες και ολοένα και περισσότερη κινητικότητα».

Η καινοτομία της πρότασης

Σε ότι αφορά στην καινοτομία της πρότασης επισήμανε τα εξής: «Αφορά σε ένα νέου τύπου, εθελοντικό, κοινό πρόγραμμα που θα συνδιαμορφώνεται από πανεπιστήμια που προέρχονται από διαφορετικές χώρες της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό αυτό πτυχίο θα αναγνωρίζεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα είναι προσανατολισμένο στις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Θα μετατρέψει, συνολικά, την Ευρώπη σε ελκυστικό εκπαιδευτικό προορισμό για φοιτητές από τρίτες χώρες».

Ευρωπαϊκός Χώρος Εκπαίδευσης

Το πιο σημαντικό, όπως είπε, είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να βιώσουν στην πράξη τη σημασία ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και επισήμανε: «Με το πτυχίο αυτό, ο Ευρωπαϊκός Χώρος Εκπαίδευσης θα μεταφραστεί -κυριολεκτικά- σε μια χειροπιαστή πραγματικότητα. Έτσι, η κινητικότητα θα γίνει ο κανόνας και όχι εξαίρεση. Πανεπιστήμια, όπως τα δικά σας, αλλά και αντίστοιχα ιδρύματα σε όλη την ΕΕ, μας ζητούν επί σειρά ετών μια τέτοια πρωτοβουλία. Δεν είναι λίγες οι αναφορές σε γραφειοκρατικές δυσκολίες και διαδικαστικά εμπόδια, πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια αναφέρουν ακόμα και την όχι κολακευτική εικόνα ότι πολλές φορές είναι πιο εύκολο να συμπράξουν με ιδρύματα εκτός ΕΕ απ’ ό,τι με τους Ευρωπαϊκούς τους ομολόγους.

Και τι ακριβώς στέκεται εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή; Λεπτομέρειες όπως το πάχος της κόλλας στην οποία πρέπει να εκτυπώνονται τα πτυχία ή, στο πώς πρέπει να διεξάγονται οι εξετάσεις των φοιτητών. Πρόκειται για την επιτομή της φράσης: βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος».

Δύο εναλλακτικά μοντέλα

 Ο κ. Σχοινάς τόνισε πως το κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο θα προσφέρει δύο εναλλακτικά μοντέλα για τα κράτη μέλη της ΕΕ. «Είτε μια “ετικέτα” ευρωπαϊκού πτυχίου (που θα επιτρέπει την προβολή κοινών πτυχίων που πληρούν τα ευρωπαϊκά κριτήρια), είτε ένα πλήρες ευρωπαϊκό πτυχίο που χορηγείται εξ αρχής από κοινού από διάφορα πανεπιστήμια ταυτόχρονα. Μαζί με δύο συστάσεις για τη διασφάλιση της ποιότητας και τη βελτίωση των σταδιοδρομιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το ευρωπαϊκό πτυχίο αποτελεί μέρος της προσπάθειάς μας να θέσουμε σε εφαρμογή ποιοτικές επενδύσεις και μεταρρυθμιστικές πολιτικές για την άρση των εμποδίων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση και τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων για όλους, την αναγνώριση μαθημάτων και σπουδών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.