Κρισιμο εργαλειο το Ταμειο Ανακαμψης για την αναπτυξη της ΑΜΘ

Θεόδωρος Σκυλακάκης, αν. υπουργός Οικονομικών: «Η Περιφέρεια ΑΜΘ τα επόμενα χρόνια, θα γνωρίσει μια πορεία που δεν μπορούσε καν να σκεφτεί κάποιος παλιότερα, σταθερής ανόδου, και σε ορισμένες περιοχές, εκρηκτικής ανόδου»

Στην Κομοτηνή βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης 29 Νοεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών- Υπεύθυνος για το Ταμείο Ανάκαμψης κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, που παρέστη στην ημερίδα ενημέρωσης για τις ευκαιρίες και τις προοπτικές, που αναδύονται από την ορθή αξιοποίηση των πόρων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας ο αναπληρωτής υπουργός παρουσίασε, μαζί με τα στελέχη του ΟΕΕ, τον τρόπο με τον οποίο θα διοχετευτούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω επιδοτήσεων και δανείων στη βάση 4 πυλώνων και 5 κατευθύνσεων, ενώ απάντησε ερωτήσεις από τους παριστάμενους.

Κρίσιμο να έρθουν επενδύσεις στη Ροδόπη

Η παρουσία του στην Κομοτηνή, σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, είχε το νόημα της προσωπικής επαφής, ώστε να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις για τις επενδυτικές ευκαιρίες που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Είναι κρίσιμο να έρθουν επενδύσεις εδώ, είναι μια περιοχή που έχει βιομηχανική ιστορία και χώρο να υποδεχθεί τις επενδύσεις» σημείωσε, και από τη στιγμή που έχουν τα εργαλεία, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να «δέσει» η προσπάθεια, και να χτιστεί ξανά η βιομηχανική παράδοση της Ροδόπης.

Ειδική μνεία έκανε στα προγράμματα που θα κατευθυνθούν στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων είναι και τα προγράμματα της αγροτοδιατροφής, όπου ήδη έχουν ενταχθεί στη Ροδόπη 7 προγράμματα, ύψους  6,5 εκ. ευρώ.

Παράλληλα θεωρεί πως όλη η Βόρεια Ελλάδα θα ωφεληθεί από το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, μιας και το θέμα της ενεργειακής απόδοσης είναι πιο οξύ σε αυτή.

Αφού ανέλυσε τους τρόπους που μπορεί να αξιοποιηθούν τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης, ακόμα και σε συνδυασμό με τον Αναπτυξιακό Νόμο, αναφέρθηκε στις βλέψεις τους για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

Η Ελλάδα πέρασε πολύ δύσκολα χρόνια, σημείωσε, και σε αυτά, οι Έλληνες άλλαξαν, και δεν είναι οι ίδιοι που ήταν το 2010. Αυτή η αλλαγή φαίνεται στον τρόπο με τον οποίο αντιδρά η κοινωνία και η οικονομία στις ευκαιρίες που τώρα διανοίγονται.

«Ενώ την δεκαετία του 2000 είχαμε τις ευκαιρίες και τις κλωτσάγαμε, τώρα έχουμε τις ευκαιρίες και τις αρπάζουμε» σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα την μετατροπή της ΠΑΜΘ από πέρασμα σε σταυροδρόμι, εκμεταλλευόμενοι την γεωπολιτική κατάσταση.

Εξέφρασε δε την βεβαιότητα πως αφού περάσει η παρούσα ύφεση, η οικονομία της χώρας θα πάει πολύ καλά, και ειδικά η Περιφέρεια ΑΜΘ, θα γνωρίσει μια πορεία που δεν μπορούσε καν να σκεφτεί πριν από μερικά χρόνια, σταθερής ανόδου, και σε ορισμένες περιοχές, εκρηκτικής ανόδου, με το μέλλον να διαφαίνεται εξαιρετικά ελπιδοφόρο.

Μεταφέροντας τις δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης

Στόχος των εκδηλώσεων που διοργανώνει το ΟΕΕ σε όλη τη χώρα, είναι να μεταφέρουν σε όλες τις άκρες της χώρας το μήνυμα των προγραμμάτων του μηχανισμού ανάκαμψης, της ρευστότητας στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση οι επιχειρήσεις της χώρας, σημείωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας.

«Να κάνουμε κοινωνούς τους οικονομολόγους, τους λογιστές και τις επιχειρήσεις για όλα αυτά τα προγράμματα που τρέχουν και θα τρέξουν το επόμενο διάστημα ώστε να επωφεληθούν, να έχουν ρευστότητα και πρόσβαση σε φτηνή δανειοδότηση, σε πολύ χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που υπάρχουν στην αγορά», ανέφερε.

Αυτό άλλωστε είναι το ζητούμενο, γιατί τα κονδύλια είναι συγκεκριμένα, και πρέπει να απορροφηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026, διαφορετικά θα χαθούν. Αυτό κάνει την ταχεία ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων ιδιαίτερα κρίσιμη. Το ενδιαφέρον όπου έχουν βρεθεί, είναι τεράστιο, σημείωσε, και εστιάζεται κυρίως στο κομμάτι του διαλόγου και των αποριών που υπάρχουν από πλευρά του κοινού.

Τα περισσότερα έχουν να κάνουν με το πώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, να έχουν πρόσβαση αφενός στο κομμάτι των επιδοτήσεων, αλλά και να ανοίξει η βεντάλια των τραπεζών, ώστε να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις τραπεζικό προφίλ για να καρπωθούν την φτηνή αυτή ρευστότητα.

Οι επιχειρήσεις λοιπόν πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα στα δεδομένα, όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει γρήγορα τις τράπεζες να ανοίξουν την βεντάλια των χρηματοδοτήσεων, ώστε να ενταχθούν σε αυτό. «Όλο αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος, πρέπει γρήγορα να αντληθούν αυτά τα κεφάλαια που τόσο πολύ τα έχει ανάγκη η Ελληνική Οικονομία και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Τα οικονομικά μεγέθη της ΠΑΜΘ

Κατά την ομιλία του ο κ. Κόλλιας παρουσίασε την κατάσταση στην Περιφέρεια ΑΜΘ, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα ρόδινη: η ΠΑΜΘ συνέβαλε το 2019, πριν την πανδημία, περίπου το 3.8% του ΑΕΠ της χώρας η περίπου 7 δις ευρώ.

Παρουσιάζει σχετικά χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που ανέρχεται στα 11.439 ευρώ, με μεγάλες ανισότητες, αφού στην ΠΕ Έβρου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 12.342 ευρώ ενώ στην ΠΕ Ροδόπης το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι μόνο 10.517 ευρώ.

Την ίδια ώρα το ποσοστό ανεργίας είναι άνω του μέσου όρου της Ελλάδας για το 3ο τρίμηνο του 2022 (14.9%) και κάτω του μέσο όρου ποσοστό εργατικού δυναμικού (49.2%).

Στην Περιφέρεια δραστηριοποιούνται περισσότερες από 97 χιλιάδες επιχειρήσεις με 178 χιλιάδες εργαζομένους και κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 7 δις ευρώ.

Η μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται στην ΠΕ Έβρου (συνολικός κύκλος εργασιών προσεγγίζει τα 1.4 δις ευρώ και 38 χιλιάδες απασχολούμενους) ενώ ακολουθεί η ΠΕ Ροδόπης (με κύκλο εργασιών 1 δις ευρώ).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.