Εξαιρεση ΔΚΕΠΠΑΚ και ΚΕΜΕΑ απο την καταργηση ζητα ο Δημος Κομοτηνης

Ανυπέρβλητα προβλήματα θα δημιουργήσει η κατάργησή τους, τόσο στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ, όσο και στην πολιτιστική ζωή της πόλης

Την υποβολή αιτήματος για την εξαίρεση της ΔΚΕΠΠΑΚ και του ΚΕΜΕΑ από την κατάργηση που προβλέπει ο νόμος 5056/2023 που προβλέπει την κατάργηση νομικών προσώπων και κοινωφελών επιχειρήσεων, θα καταθέσει ο Δήμος Κομοτηνής, μετά από την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να αποφευχθούν τα μεγάλα προβλήματα τόσο στο έργο που παράγουν, όσο και στη λειτουργία όλου του Δήμου, η υποστελέχωση του οποίου είναι οξεία.

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου, καταργούνται / λύονται αυτοδικαίως την 31η-12-2023 τα δημοτικά Ν.Π.Δ.Δ. και  οι κοινωφελείς επιχειρήσεις, με κάποιες εξαιρέσεις.

Αυτό πρακτικά σημαίνει για το Δήμο Κομοτηνής ότι καταργούνται η ΔΚΕΠΠΑΚ, το ΚΕΜΕΑ, και οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στις διατάξεις του νέου νόμου όμως δίνεται  η δυνατότητα στους Δήμους να διατηρήσουν καταργούμενα διά των νέων διατάξεων νομικά τους πρόσωπα, μετά από αίτηση του δημοτικού συμβουλίου που συνοδεύεται από τεκμηριωμένη αιτιολόγηση με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία ότι χρήζουν εξαίρεσης λόγω της δραστηριότητας από πλευράς εξειδικευμένου αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης.

Σημαντική η προσφορά του ΚΕΜΕΑ

Ειδικά για το ΚΕΜΕΑ, στην εισήγηση τονίζεται ότι η απώλεια της ομαλής και αρμονικής πορείας λειτουργίας του, θα επιφέρει πολλαπλές ζημίες στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και την αποτελεσματική ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών.

Αυτή τη στιγμή το Κέντρο λειτουργεί 12 βρεφονηπιακούς σταθμούς και 2 Κ.Α.Π.Η. όπου απασχολούνται 50 συμβασιούχοι μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, 8 συμβασιούχοι ΣΟΧ, ένας ιατρός εργασίας, ένας παιδίατρος, ένας τεχνικός ασφαλείας  και ένας ιατρός για τα ΚΑΠΗ.

Η επιτυχημένη αυτή λειτουργία, τονίζεται, εάν καταργηθεί το νομικό πρόσωπο, θα αποσυντονιστεί και θα τεθεί σε καθεστώς αναστολής ή πάντως ανάσχεσης της δυναμικής της πορείας, τουλάχιστον μέχρι να  τακτοποιηθεί διοικητικά και οικονομικά όλη η γραφειοκρατία που θα απαιτηθεί για τη συντέλεση της μεταφοράς  αυτών των αρμοδιοτήτων στο Δήμο Κομοτηνής.

Ιστορία δεκαετιών πίσω από την ΔΚΕΠΠΑΚ

Όσο για την ΔΚΕΠΠΑΚ, είναι κοινωφελής επιχείρηση με παρουσία στο Δήμο από το 1975, ως το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής, μετεξελίχθηκε  στο Κέντρο Λαϊκών Δρωμένων το έτος 1995 και μέσα από μετασχηματισμούς στο πέρασμα των χρόνων και τον εμπλουτισμό του  αντικειμένου της, το οποίο περιέλαβε και τον αθλητισμό -επιπλέον του πολιτισμού και της παιδείας- έφτασε στη σημερινή μορφή της  κοινωφελούς επιχείρησης Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ. 

Τονίζεται δε πως η δυναμική πορεία της ΔΚΕΠΠΑΚ όλα αυτά τα χρόνια, την  εδραίωσαν πλέον στη συνείδηση των δημοτών αλλά και του καλλιτεχνικού, αθλητικού και εκπαιδευτικού κόσμου, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, ως πολυσήμαντο και πολυεπίπεδο φορέα διαφύλαξης, προώθησης και συντονισμού των τοπικών δυνάμεων.

Επιπλέον η  πολυπολιτισμικότητα της πληθυσμιακής μας σύνθεσης, η ακριτικότητα του τόπου μας, καθώς οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μας συνθέτουν ένα ιδιόμορφο κοινωνικό πλαίσιο.

 Η διάλυσή της και η ενσωμάτωση των αντικειμένων της στον κεντρικό Δήμο, τονίζεται, θα επιφέρει αναπόφευκτα ριζικές αλλαγές στη δομή και στους τρόπους λειτουργίας της. Η δε περίοδος προσαρμογής, είναι πολύ πιθανόν να διαλύσει όλους τους δεσμούς αλληλεπίδρασης με σημαντικά τμήματα του πληθυσμού μας, οι οποίοι ενδεχόμενα να μην επανακτηθούν ποτέ στο μέλλον.

Μεγάλα προβλήματα θα δημιουργήσουν οι καταργήσεις

Το πρόβλημα, τόνισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, είναι γενικό, και είναι ακόμα πιο έντονο στην περίπτωση του Δήμου Κομοτηνής μιας και ουσιαστικά δεν υπάρχει το προσωπικό για να μπορέσει να καλύψει αυτή τη μετάβαση.

Το πρόβλημα θα είναι έντονο τόσο στις κοινωφελείς, όσο και στις σχολικές επιτροπές που μέχρι τώρα ανταποκρίνονταν άμεσα στις ανάγκες που δημιουργούνταν, ενώ τώρα θα λειτουργούν άμεσα, καθώς πλέον θα δίνεται ένα πόσο στον διευθυντή, με μια λίστα από το υπουργείο για το πώς θα τα διαθέσει, και τα υπόλοιπα θα πρέπει να αναλαμβάνει ο Δήμος. Τόνισε μάλιστα πως θα υπέβαλαν και για τις δύο επιτροπής αίτημα εξαίρεσης, αν τους το επέτρεπε ο νόμος (πρέπει να έχουν υπό την εποπτεία τους πάνω από 100 σχολεία).

Αποτέλεσμα θα είναι να επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο οι υπηρεσίες του Δήμου, με μεγάλη δυσχέρεια και μέχρι να γίνει η προσαρμογή στο νέο πλαίσιο. «Να μην καταργηθούν τα νομικά πρόσωπα, γιατί θα είναι πολύ δύσκολη η διαδικασία» σημείωσε, επικρίνοντας τον χρόνο στον οποίο πάρθηκε η απόφαση και ψηφίστηκε στην Βουλή, χωρίς να ερωτηθούν οι Δήμαρχοι, που τώρα καλούνται εκ των υστέρων να αποδείξουν την χρηστικότητα των νομικών προσώπων.

Εξέφρασε δε την αμφιβολία του για το πόσο θα εισακουστούν τα αιτήματα των Δήμων, αλλά και τα κριτήρια με τα οποία θα αποφασιστούν οι εξαιρέσεις για τους επιμέρους Δήμους.

Η υποβολή των αιτημάτων εγκρίθηκε ομόφωνα, με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννη Λεβέντη να ψηφίζει λευκό, μιας και θεωρεί πως οι επιχειρήσεις αυτές διαχρονικά λειτουργούσαν με ιδιωτικής οικονομίας νοοτροπία προωθώντας το πέρασμα αρμοδιοτήτων και υποδομών των Δήμων στην αγορά, αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης επίσης θα προωθήσει την ιδιωτικοποίηση χωρίς προσλήψεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.