Σε κοινο μετωπο διεκδικησεων για τη Ροδοπη προσδοκα ο Ιλχαν Αχμετ

Μέσω επισκέψεών του στις νέες αυτοδιοικητικές αρχές Δήμων και Περιφέρειας

Επισκέψεις εθιμοτυπικού χαρακτήρα, αλλά και με διττό στόχο, αυτόν του συντονισμού όλων των τοπικών δυνάμεων για τις συλλογικές διεκδικήσεις που εκκρεμούν για τους πολίτες της Ροδόπης, είχε τις τελευταίες ημέρες ο Βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ.Ιλχάν Αχμέτ.

Ο κ.Αχμέτ επισκέφθηκε τόσο τους δημάρχους Κομοτηνής και Μαρωνείας – Σαπών, όσο και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο, όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ», «να πιέσουμε συντονισμένα την Αθήνα για τα όσα θα πρέπει να γίνουν για την Ροδόπη».

Ξεκινώντας από την τελευταία συνάντησή του με τον Δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών κ.Απόστολο Ιωάννου, ο ίδιος έθεσε ως βασικό συμπέρασμα αυτής την από κοινού διεκδίκηση της επαναφοράς του Δήμου ως το δεύτερο μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο του νομού. Η αποψίλωση καίριων υπηρεσιών συντέλεσε τα μέγιστα για την απαξίωση του Δήμου, γεγονός στο οποίο μαζί με την διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων θα τεθούν όπως εξήγησε στην κορυφή των προτεραιοτήτων το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Δεν μπορεί η Ροδόπη να είναι ο φτωχός συγγενής»

Η αναπτυξιακή προοπτική της Ροδόπης απασχόλησε και το κύριο κομμάτι της συνάντησής του και με τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ.Χριστόδουλο Τοψίδη, ιδίως όπως εξήγησε μετά και το πόρισμα της Διακομματικής αλλά και τις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν τον Έβρο που θεωρεί πως βάζουν την Ροδόπη σε δεύτερη μοίρα.

«Η ανασυγκρότηση του νομού Έβρου είναι σωστή και θεμιτή και φυσικά την στηρίζουμε, όμως βλέπω και μέσα από το πρόγραμμα του κ.Μπένου που κάνει μια εξαιρετική δουλειά, ότι μιλάνε για ανάπτυξη συνολικά του Έβρου. Εφόσον στις συσκέψεις αυτές γίνεται σαφής αναφορά στο πόρισμα της Διακομματικής δεν μπορεί να παραλείπεται η Ροδόπη και η Ξάνθη» ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας ότι ήδη ο νομός Ροδόπης έχει αδικηθεί με τον αναπτυξιακό νόμο ως προς τα κίνητρα.

«Δεν μπορεί η Ροδόπη να είναι ο φτωχός συγγενής, διότι ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι μονομερής στη Θράκη μόνο με τον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη. Η ανάπτυξη πρέπει να είναι συνολική,  αυτό είναι το πνεύμα της διακομματικής, και αυτό επιτάσσει και η λογική» πρόσθεσε για να εξηγήσει πως αυτή η τοποθέτησή του δεν συνεπάγεται την υπονόμευση του Έβρου, αλλά στην ανάγκη να υπάρξει συνολική απάντηση για ανάπτυξη στην Θράκη.

«Εμένα ο ρόλος μου ως τοπικός βουλευτής, έστω και από την αντιπολίτευση, είναι  να ενημερώνω τους συμπολίτες μου, και να διεκδικώ τα καλύτερα για την περιοχή μου, όχι ανταγωνιζόμενος έναν άλλο νομό – άλλωστε ο Έβρος έχει τις  προτεραιότητές του – αλλά  όχι και μένοντας σιωπηλός στη μονόπλευρη ανάπτυξη και σε μια σαφή διάκριση» συνέχισε υπογραμμίζοντας την ανάγκη κοινής διεκδίκησης για τον τόπο.

Σε αυτήν την λογική, εξήγησε, έγιναν και οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής μας, ώστε όπως σημείωσε «εφόσον όλοι μαζί κρινόμαστε στο τέλος της ημέρας, να δούμε ουσιαστικά τι μπορούμε να κάνουμε».

Οι επισκέψεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της παρουσίας του στις Βρυξέλλες, όπου στο  πλαίσιο της κυλιόμενης προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., το Κοινοβούλιο του Βελγίου διοργάνωσε Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη με θέμα Αστικές Πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ίδιος συμμετείχε στην ελληνική αποστολή εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, μαζί με τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής , βουλευτή της Ν.Δ. κ. Χρήστο Μπουκώρο και τους βουλευτές, Φωτεινή Αραμπατζή της Ν.Δ. και Μιλτιάδη Ζαμπαρά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, γεγονός που αποτέλεσε για τον ίδιο όπως τόνισε «ευκαιρία και πρόκληση». Κι αυτό διότι του δόθηκε όπως εξήγησε η δυνατότητα να μιλήσει για τις δυνατότητες που διαθέτει η Κομοτηνή, ώστε να γίνει πόλη βιώσιμης ανάπτυξης και κινητικότητας, αν και εφόσον δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια. «Αυτό απαιτεί σχέδιο, όραμα και φυσικά οικονομική στήριξη» ανέφερε ο ίδιος.

Υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων κατόπιν εγγυήσεων για τα δημόσια

Κλείνοντας ο ίδιος εξήγησε πως θα επιδιώξει να ολοκληρώσει τις επισκέψεις αυτές με το σύνολο των νέων διοικήσεων του νομού Ροδόπης, για να αναφερθεί ωστόσο σε ένα μόλις εκ των κορυφαίων αυτή τη στιγμή θεμάτων της κοινοβουλευτικής επικαιρότητας, ήτοι την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει πως «δεν είμαστε κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, ωστόσο θα προτείνω αυτό να γίνει αφού διασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό η χρηματοδότηση και η βιωσιμότητα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης» ανέφερε.

«Αυτή είναι και η γενική άποψη του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ότι θα πρέπει να στηριχθούν και να μπουν εγγυήσεις για τα δημόσια πανεπιστήμια» συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «θα σηκώσω ψηλά το ζήτημα του ΔΠΘ και μέσα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και στη Βουλή, ώστε το ΔΠΘ να μην υποβαθμιστεί και να μην εξασθενίσει, καθώς πέραν όλων των άλλων, η οικονομία της Ροδόπης έχει άμεση εξάρτηση και λειτουργικότητα από αυτό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.